Myös elinkeinoelämän luottamus sukelsi mutta selvästi hillitymmin kuin koronakriisin puhjettua.
Kuluttajien luottamus on romahtanut maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus. Luottamusindikaattorin saldoluku on –10,5, kun se oli helmikuussa +0,5. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on –1,7.
Kuluttajien luottamus on ollut vuodesta 1995 alkaneen mittaushistorian aikana heikommalla tasolla vain huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopulla.
Kuluttajien talousluottamukseen ovat vaikuttaneet kriisien puhkeamiset. Nyt on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, keväällä 2020 alkoi koronakriisi ja vuoden 2008 lopulla finanssikriisi.
– Kuluttajien odotukset etenkin Suomen taloudesta ovat äärisynkät, kirjoittaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentissaan.
Arviot ovat synkät erityisesti Suomen talouskehityksen suhteen. Saldoluku oli –31,0, kun helmikuussa se oli –3,1.
– Kenties kuluttajien tunnelma on tarpeettoman synkkä Suomen talouden osalta sotauutisten keskellä, Brotherus pohtii.
Kuluttajien arviot yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa heikkenivät maaliskuussa rajusti mutta säilyivät kuitenkin keskimääräisellä tasolla.
Inflaation kuluttajat odottavat nousevan yhä enemmän pitkän ajan keskiarvon yläpuolelle. Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua oli maaliskuussa korkein koskaan mittaushistoriassa 1995–2022.
Kuluttajien arviot heidän tämän hetken taloustilanteestaan olivat keskiarvon tasolla.
Lue myös: Suomen pankin asiantuntija: Pakotteet näkyvät Venäjällä niin päättäjien kuin eläkeläisen kukkarossa, Suomen viennille ne tekevät ”rumaa jälkeä”
Yritysten toimintaympäristö muuttunut vaikeaksi
Myös elinkeinoelämän luottamus on heikentynyt maaliskuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Luottamus talouteen on hiipunut kaikilla päätoimialoilla.
EK:n mukaan yritysten luottamuksen lasku ei kokonaisuutena ole läheskään samaa luokkaa kuin koronakriisin alussa, vaikka epävarmuus on hyvin suurta. Venäjän kauppaa käyville yrityksille tilanne on kuitenkin ollut hyvin vaikea.
– Yritykset ovat pystyneet jatkamaan liiketoimintojaan, mutta toimintaympäristö on muuttunut hyvin vaikeaksi kustannusten nousun ja materiaalien saatavuuden näkökulmasta, arvioi EK:n johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.