A-klinikkasäätiön testin avulla voi selvittää, kuinka hyvin Facebookin käyttö pysyy hallinnassa.
Sosiaalisesta mediasta on tullut osa arkea. Tilastokeskuksen mukaan yli puolet suomalaisista aikuisista on rekisteröitynyt Facebookin käyttäjiksi.
Sosiaalisen median ansiosta yhteydenpito voi olla helpompaa kuin aiemmin. Toisaalta päätelaitteet pitävät helposti otteessaan, jolloin kasvokkainen seurustelu jää vähälle. Tämä voi aiheuttaa riitaa läheisten kanssa. Netin verkostot saattavat myös pyöriä liikaa mielessä, ja kokemus niiden ulkopuolelle jäämisestä voi ahdistaa.
– Kesäloma on hyvää aikaa pitää tauko Facebookin ja muun sosiaalisen median käytöstä. Laittamalla älypuhelimen syrjään voi kokeilla, miten arki luonnistuu ilman. Tuleeko ikävä nettiin? kysyy viestintäpäällikkö Aino Majava A-klinikkasäätiöstä.
A-klinikkasäätiön Nuortenlinkki.fi-palvelussa on julkaistu Facebook-riippuvuustesti, joka perustuu Bergenin yliopiston psykologian tohtori Cecilie Schou Andreassenin tutkimukseen.
Tee testi!
Huolehditko netinkäytöstäsi? Toimi näin!
Jos some viekoittelee sinua, voit hallita ajankäyttöäsi pitämällä kirjaa Facebook-ajastasi. Kirjaa ylös, kuinka usein kirjaudut palveluun, ja kuinka kauan aikaa vietät siellä.
Jos aikaa kuluu huolestuttavan paljon, voit asettaa itsellesi Facebook-rajoituksen. Nuortenlinkki.fin mukaan 60-90 minuuttia päivässä riittää useimmille. Jos tämä aikamääre tuntuu naurettavan pieneltä, on entistä tärkeämpää pohtia omaa someajankulutusta!
Laita kännykän push-ilmoitukset pois päältä. Näin sosiaaliset mediat eivät vie huomiotasi kuin vahingossa. Voit myös poistaa Facebook-sovelluksen ja pyytää ystäviäsi lähettämään tekstiviestin, jos asia on tärkeä.
Jos huoli netti- tai someriippuvuudesta syntyy, kannattaa ottaa yhteyttä oman paikkakunnan päihdepalveluihin. Siellä tehdään yksilöllinen arvio tilanteesta. Nettiriippuvuuden hoito toteutetaan avohoitona, kertoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.
Lähde: Nuortenlinkki.fi, A-klinikkasäätiö