Vielä ehdit mukaan somettomaan syyskuuhun – näin siitä hyödyt!

shutterstock_785161570
Shutterstock
Julkaistu 04.09.2018 16:42

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Lihatonta lokakuuta odotellessa on aika tarttua syksyn ensimmäiseen trendiin: somettomaan syyskuuhun.

Videolla keskustellaan siitä, mitä somessa saa oikein sanoa.

Britanniassa syntynyt Scroll Free September -kampanja on saanut Suomessa nimen someton syyskuu. Sen tarkoituksena on viettää koko syyskuu selailematta sosiaalisen medioiden, kuten Instagramin, loputtomia uutisvirtoja.

Idea lähti The Royal Society for Public Health -viranomaisen teettämästä kyselystä, jonka mukaan jopa puolet nuorista somettajista uskoo sometauon tekevän hyvää heidän terveydelleen ja hyvinvoinnilleen.

Mitä hyötyä somettomuudesta sitten on? Jatka lukemista ja ota selvää!

Nukut paremmin

shutterstock_231755569Sininen valo valvottaa. Kuvituskuva.Shutterstock

Älylaitteiden sininen valo estää unihormoni melatoniinin tuotantoa. Lisäksi on mahdollista, että sosiaalisessa mediassa vastaantulevat sisällöt jäävät pyörimään päähän ja kohottavat vireystilaa.

Someton syyskuu voikin mahdollistaa aiempaa maistuvammat yöunet ainakin hetkeksi – ja kenties inspiroida jättämään älypuhelimen makuuhuoneen ulkopuolelle jatkossakin.

Olet läheisempi

shutterstock_576287533Somettomuus voi lähentää ihmissuhteita. Kuvituskuva.Shutterstock

Jatkuva puhelimen kautta tapahtuva vuorovaikutus vähentää kasvotusten tapahtuvaa viestintää, mikä voi vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi perhe- ja ystävyyssuhteisiin. Vaikka sosiaalinen media helpottaa yhteydenpitoa, saattaa se myös muuttaa sitä pinnallisemman ja etäisemmän tuntuiseksi.

Kuukausi ilman somea voi kuulostaa sosiaalisen elämän kannalta kolkolta, mutta todellisuudessa se saattaa lähentää ihmissuhteita.

Ryhtisi paranee

shutterstock_692073487Someniska on todellinen ilmiö. Kuvituskuva.Shutterstock

Kännykän näpräämisen osoitettiin ruotsalaistutkimuksessa olevan yhteydessä niska- ja yläselkä ongelmien kanssa. Näppäily näkyi myös sormien tunnottomuutena tai nipistelynä. Syy kipuihin on huono ergonomia: puhelinta pidetään tavallisesti melko alhaalla vatsan edessä, jolloin pää työntyy eteenpäin. Sormiongelmiin taas vaikuttaa samaan liikkeen jatkuva toisto.

Someton syyskuu onkin loistava mahdollisuus ryhdin oikaisemiseen.

Olet tehokkaampi

shutterstock_258726044Moni käyttää työaikaansa somen selailuun. Kuvituskuva.Shutterstock

Some voi viedä keskittymiskyvyn olennaisesta. Brittitutkimuksen mukaan työtekijät kuluttivat sosiaalisen median selailuun noin 44 minuuttia päivässä.

Jos viisipäiväistä työviikkoa tekevä työntekijä jättää sosiaalisen median kuukaudeksi, hän saattaisi saada siis reilut 3,5 tuntia enemmän töitä viikon aikana.

Mielenterveytesi paranee

shutterstock_627623021Somessa tapahtuva vertailu voi heikentää mielen hyvinvointia. Kuvituskuva.Shutterstock

Erityisesti nuorten kohdalla sosiaalisen median runsas käyttö on linkitetty masennukseen ja yksinäisyyden tunteisiin, kun esimerkiksi omat julkaisut eivät saa yhtä paljon huomiota kuin vertailukohteiden. Some on myös otollinen alusta kiusaamiselle.

Lisäksi sosiaalisen median pelätään syövän lasten taitoja aidoissa sosiaalisissa tilanteissa

LUE MYÖS: Vietätkö liikaa aikaa somessa? Tutkimusten mukaan jo pari tuntia päivässä tekee onnettomammaksi

Olet parempi vanhempi

shutterstock_273254378Some voi viedä aikaa lapsilta. Kuvituskuva.Shutterstock

Lapset voivat kokea puhelimen ääressä runsaasti aikaa viettävän vanhemman välinpitämättömäksi itseään kohtaan. Vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan vanhempien jatkuva mobiililaitteiden käyttö voi heikentää lasten keskittymiskykyä.

Lähde: The Royal Society for Public Health, BreakingNews.ie, Independent

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen