Kumpi surmasi rollaattorimiehen kuudella puukoniskulla? Näillä selityksillä kylmäverinen tappaja välttyi tuomiolta

Eräänä elokuisena yönä asunnottomien asuntolasta Helsingistä löytyi kuoliaaksi puukotettu mies. Uhria oli isketty veitsellä kuusi kertaa rintaan ja pään alueelle. 

Kuolemaansa edeltävien tuntien aikana 61-vuotias Kalevi oli ollut tekemisissä useiden henkilöiden kanssa. Poliisi onnistui karsimaan epäiltyjen määrän kuitenkin kahteen, Mattiin ja Pekkaan.

Kumpikin syytti puukotuksesta toistaan. 

– Vessasta näin, kun heillä oli käsirysyä. Kalevi oli siinä sängyllä istumassa ja Pekka seisoi siinä ja retuutti Kalevia. Pekka oli tavallaan Kalevin päällä. Kun tulin vessasta, niin Kalevi vuosi verta, tapahtumahetkellä 63-vuotias Matti kertoi poliisille.

– Näin kun Matti seisoi siinä Kalevin edessä ja puukotti sitä kolme kertaa. Mun mielestä se veti aika täysiä ja huusi vielä siinä, että nyt sä kuolet, tuolloin 45-vuotias Pekka taas kuvaili poliisille.

Poliisin saapuessa Kalevi retkotti kuolleena omalla sängyllään. Hän oli pienikokoinen mies, joka käytti liikkuessaan apunaan rollaattoria. 

Kalevin elämässä päihteet olivat näytelleet pääroolia pitkään. Kuollessaan hän oli 2,5 promillen humalassa.

Kaikkien tässä jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.

Pekka haastoi riitaa

Matti ja Pekka  olivat olleet etunimituttuja kauan. He olivat tavanneet toisensa aikoinaan vankilassa.

Tapahtumapäivänä Matti tarjosi asunnottomalle Pekalle yösijan luotaan. Miehet viettivät iltaa Matin asunnossa, jossa kävi illan aikana useita asuntolassa asuvia miehiä.

– Pekka käyttäytyi siellä aggressiivisesti Muhamedia kohtaan. Muhamed joutui perääntymään siihen patjalle, joka oli lattialla, Matti kuvaili poliisille.

Pekka kertoi perustavansa jengin, jonka pomo olisi hän itse.

– Ajattelin ensin, että hän vain sanoo sen vitsillä, Matti kertoi.

– Siellä oli vielä joku jätkä shortseissa, jota en tunne. Ei kovin pidettävä jätkä, lesoili koko ajan. Hän leijui, kuinka kova äijä oli. Hän esitteli puukkoaan ja saksia. Minulle tuli paskat energiat hänestä, Muhamed kuvaili Pekkaa.

Matti sai tarpeekseen Pekan uhkaavasta käytöksestä ja lähti lainaamaan tupakkaa rollaattorinaapurinsa luota.

Päihdehuuruinen yö

Muhamed kertoi myöhemmin poliisille, että oli viettänyt sinä iltana aikaa useiden asuntolassa asuvien miesten huoneissa. Hän oli istunut myös Kalevin vieraana.

Muhamed ja Kalevi olivat ystäviä keskenään.

– Hän oli todella mukava mies ja hyvää seuraa. Olimme hänen kanssa hyvää pataa, kävin hänelle kaupassa ja hän antoi minulle pankkikorttiaan ja sanoi, että käy ostamassa viinaa. Luotimme toisiimme, Muhamed kuvaili suhdettaan Kaleviin.

– Hän oli hyvä ihminen, vaikka häneltä välillä lentelee lepakoita suusta ja sanoo vääriä sanoja, mutta jos hänet tuntee, näitä ei ota tosissaan.

Matilla ja Kalevilla oli tapana pummata tupakkaa ja alkoholia toisiltaan. 

– Hän on mukava kaveri. Olen tuntenut hänet parisen vuotta. Olemme aina tulleet hyvin toimeen, Matti kuvaili suhdettaan Kaleviin.

Pekka oli ainoa ulkopuolinen

Mattia lukuun ottamatta kukaan asuntolassa ei oikein tuntenut Pekkaa. Muhamed kertoi nähneensä hänet ehkä joskus Piritorilla.

Kun Matti lähti lainaamaan tupakkaa Kalevilta, Pekka tuli kuitenkin perässä. 

– Minä menin ensiksi sisälle. Se on tosi pieni huone. Katsoimme televisiota ja pummasin sitä tupakkaa, Matti kuvaili myöhemmin.

Asuntolassa on käytävillä kamerat. Valvontatallenteilta näkyi, miten Matti ja Pekka menivät rollaattorimiehen asuntoon. 

Muutaman minuutin kuluttua asunnossa vierailivat myös Muhamed ja eräs toinen asuntolan asukas. Kun he lähtivät, asunnon ovi jäi auki.

Kului neljä minuuttia. Sitten Pekka kävi kulki edestakaisin, sulki asunnon oven ja meni Matin asuntoon. Matti jäi Kalevin luokse.

"Kokeilin kahdella sormella pulssia"

Kului puoli tuntia. Sitten Muhamed palasi toisen asuntolan asukkaan kanssa Kalevin ovelle. Matti avasi oven.

– Kalevi oli ihan veressä siellä sängyllä. Hänen suusta oli tullut verta. Matti oli erittäin välinpitämättömänä asunnossa ja häntä ei kiinnostanut vittuakaan, Muhamed kuvaili poliisille.

Matti istui tuolilla ja ryypiskeli. Muhamed ihmetteli, miksei Matti ollut pyytänyt apua. Hänhän olisi voinut painaa vaikka palohälytystä.

Muhamed ilmoitti henkilökunnalle, että Kalevilla oli hätä.

– Sanoin, että juoskaa tänne. Henkilökunta tuli todella nopeasti paikalle. Myöhemmin, kun menin asuntoon henkilökunnan kanssa, kokeilin kahdella sormella hänen pulssia, mutta en tuntenut sitä, Muhamed kuvaili.

Muhamed oli järkyttynyt Matin käytöksestä.

– Huusin Matille, että miksi et ollut pyytänyt apua aiemmin. Matti huusi, että vitun Muhamed, sä et tiedä että mitä siellä oli tapahtunut. Minusta Matti pelkää jotain jengiläistä, Muhamed kertoi.

Pekka syytti Mattia

Pekka kertoi poliisille, että Matin ja rollaattorimiehen välit olivat olleet kireät. Matti oli penännyt Kalevilta jotakin velkaa takaisin.

– Mulla on parempaankin tekemistä, kun tappaa jotakin puliukkoa. Tää asia ei liity muhun oikeesti millään tavalla. Mä en rupea lusimaan muiden tuomiota, Pekka selitti poliisille.

Pekan mukaan Matti oli "sellainen nollasta sataan". Asunnossa Matti huusi hänen mukaansa Kaleville ja iski tätä puukolla useita kertoja.

– Matti antoi puukon minulle ja sanoi että mene pesemään tämä. Menin sinne Matin asuntoon takaisin ja vein sen puukon sinne, Pekka kuvaili.

Pekka kertoi, että huuhteli puukon ja piilotti sen sitten allaskaappiin.

– Menin sellaiseen robottimoodiin, siksi varmaan toimin näin, Pekka selitti.

– Sitten kävin hakemassa reppuni ja lähdin. Menin siinä shokkiin ja paniikkiin. 

Matti syytti Pekkaa

Matti kertoi pummineensa Kalevilta tupakkaa ja menneensä sitten tämän vessaan asialleen. Koska vessa oli likainen, Matin siivosi sitä hetken ennen kuin istahti wc-istuimelle. Vessan ovi jäi auki.

Matin kertoi kuulleensa pätkiä Pekan ja Kalevin keskustelusta. 

– Jotain, että "ole hiljaa minä puhun, älä keskeytä", "älä nyt kiinni käy". Tällaista he kumpikin sanoivat, Matti muisteli. 

Kalevia oli naurattanut Pekan jengipuheet ja Pekka oli ärsyyntynyt tästä. Matin mielestä kyse oli vain humalaisten nahistelusta.

–  Näin siitä oven raosta, että ensin Kalevi istui sängyllä humalassa kun ankka. Pekka seisoi ja he olivat kiinni toisissaan, eli näin sellaisen käsirysyn heidän välillään, Matti kertoi.

Kun Matti palasi huoneen puolelle, Pekka oli lähtenyt. Kalevi vuosi verta, hänellä oli kädessään viiltohaava.

– Annoin hänelle jonkun villakäsineen tai pipon, jolla painaa haavaa. Menin sitten takaisin vessaan ja aloin laittamaan suihkuverhoa takaisin koska se repsotti, Matti kertoi.

– Jotain se örisi, että hullu. Ei hänen puheestaan saa oikein mitään selvää.

Matti jatkoi ryypiskelyä

Kalevi kellahti sängylle. Matti kertoi, että luuli tämän sammuneen. Matti otti Kalevin tupakat ja kääri molemmille sätkän, mutta ne jäivät polttamatta.

– Löysin sen pullon asunnon lattialta ja yritin ottaa siitä huikan. Se oli ihan veressä, joten en ottanut huikkaa vaan menin sinne vessaan huuhtelemaan sen, Matti kertoi.

Hän sulki asunnon oven ja istui ryypiskelemään. Matti ei kertomansa mukaan uskaltanut poistua asunnosta, koska Pekka riehui ulkopuolella puukon kanssa. Hän ei myöskään tajunnut, miten pahasti Kalevin oli käynyt.

Matti kertoi yrittäneensä soittaa Kalevin puhelimella apua, muttei osannut käyttää sitä.

Syyttäjä epäili Pekkaa taposta

Asuntolan henkilökunta soitti hätäkeskukseen. Paikalle tulleet ensihoitoyksiköt totesivat Kalevin kuolleeksi.

Häntä oli lyöty puukolla kasvoihin, kaulaan ja kolme kertaa rintaan. Hänellä oli myös yksi torjuntahaava kädessään.

Kalevi kuoli verenvuotoon.

Puukko löytyi Matin asunnon allaskaapista. Huuhtomisesta huolimatta puukosta löytyi Pekan dna:ta. Kyseessä oli kuitenkin viitteellinen sekoitustulos.

Matin housuista taas oli rollaattorimiehen verta. Myös viinapullossa, josta Matti oli ryypiskellyt puukotuksen jälkeen, oli Kalevin verta.

Pekka oli ehtinyt pestä vaatteensa, ennen kuin poliisi otti hänet kiinni.

Helsingin poliisi ja myöhemmin myös syyttäjä päätyivät siihen, että Pekka tappoi Kalevin. Mattia syytettiin pelastustoimien laiminlyönnistä.

Pekka ja Matti kiistivät rikokset loppuun saakka ja syyttelivät Kalevin kuolemasta toisiaan.

"Kylmäverinen" henkirikos

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että Matille ja Pekalle täytyi olla selvää, että ainoa tapa välttää vastuu teosta on syyttää siitä toista.

– Jommankumman heistä tai molempien yhdessä on täytynyt puukottaa Kalevi hengiltä, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeus piti tekoa "kylmäverisenä". Sen mukaan kyse ei ollut kamppailutilanteessa tapahtuneesta surmasta, sillä Kalevi oli ”pienikokoinen, liikuntarajoitteinen ja päihtynyt eikä hän siten ole voinut juuri laittaa vastaan”. 

Oikeuden mukaan Matin ja Pekan kertomuksiin sisältyy epäuskottavia piirteitä.

– Molemmat ovat oman kertomuksensa mukaan nähneet toisen henkilön puukottaneen uhria ja jättäneet hakematta tälle apua. Kumpikin on siten suhtautunut vähintään välinpitämättömästi uhriin ja hänen hätäänsä, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeuden mukaan näyttö ei riittänyt kuitenkaan osoittamaan riittävän varmasti, että puukottaja oli Pekka. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta.

Sen sijaan Matille käräjäoikeus langetti kolme kuukautta vankeutta pelastustoimen laiminlyönnistä.

Helsingin hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion voimassa. 

Lue myös:

    Uusimmat