Kumpi väistää? Uuden säännön siirtymäaika päättyy: "Jos liikennemerkkejä ei ole..."

1:58img
Uusi tieliikennelaki toi mukanaan uuden liikennemerkin, joka ilmaisee väistämisvelvollisuutta pyöräilijän tienylityspaikassa. Se muuttaa olennaisesti autoilijan ja pyöräilijän ajojärjestystä paikassa, jossa risteävä pyörätie ylittää ajoradan.
Julkaistu 30.05.2022 11:36

Ville Järveläinen

Kahden vuoden siirtymäaika pyörätien jatkeen merkitsemistavassa päättyy keskiviikkona 1. kesäkuuta 2022. Tämän jälkeen uuden merkintätavan ja uusien oppien on oltava käytössä koko maassa. Sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden on oltava kartalla väistämissäännöistä.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa kaksi vuotta sitten. Moni asia muuttui jo uuden lain ensimmäisenä päivänä, mutta osaan on siirrytty vähitellen erilaisten siirtymäaikojen puitteissa.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että tämän viikon keskiviikkona, siis tasan kaksi vuotta uuden lain voimaantulosta, kahden vuoden siirtymäaika pyörätien jatkeen merkitsemistavassa päättyy, ja uudistuksen on oltava käytössä koko valtakunnassa.

Jatkossa pyörätien jatke on merkittynä vain silloin, jos ajoradalle on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkein, kuten kärkikolmiolla, stop-merkillä tai uudella väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkillä.

Muutoksen tarkoituksena on ollut selkeyttää tilanteita, joissa jatke on merkitty ajorataan.

Lue myös: Tasa-arvoisessa risteyksessä rysähti, mutta oikealta tullut katsottiin oikeudessa syylliseksi – miten tässä tilanteessa kuuluu ajaa?

– Jos näitä liikennemerkkejä ei ajorataa ajaville ole, väistäminen määräytyy liikennesäännön mukaan, kertoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen tiedotteessa.

Tällöin pyörätieltä tulevan pyöräilijän on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta suoraan ajavaa ajoradan liikennettä, jos autoileville ei ole väistämismerkkiä tai he eivät ole kääntymässä.

Autoilijan on puolestaan väistettävä pyöräilijää aina liikennemerkin niin velvoittaessa sekä kääntyessään, pihasta tullessaan tai liikenneympyrästä poistuessaan.

– Kulkuneuvosta riippumatta risteyksiä tulee aina lähestyä varoen ja ennakoiden tieliikennelain ennakointivelvoitteen mukaisesti, Valtonen toteaa muistuttaen toisesta tärkeästä muutoksesta.

4:00img

Videolla käydään läpi autoilijan ja pyöräilijän väistämissääntöjä ratin takaa kuvattuna.

3:56img

Tällä videolla yleisimpiä vaaranpaikkoja esitellään pyöräilijän näkökulmasta.

Lue myös: Saako moottoritielle liittyvää autoa väistää? Muista olennainen sääntö

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikennesäännöt