Sukupolvi toisensa perään nuoria miehiä Venäjällä on tehnyt kaikkensa, jotta heitä ei värvättäisi armeijaan. Simputus, korruptio ja pätemättömyys eivät ole houkutelleet asepukuun. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Asevoimat on ravistamassa yltään ryvettynyttä imagoa.
Valtion omistama media on kellokkaana, kun armeijasta luodaan yhä vahvemmin kuvaa Venäjän uuden nousun avaintahona.
Länsimaissa Krimin valtaaminen vuonna 2014 ja Venäjän pommituskampanja Syyriassa on tuomittu brutaaleiksi ja laittomiksi. Itänaapurissa ne sen sijaan ovat vahvistaneet kansallistunnetta, kohentaneet armeijan arvostusta ja valjastettu jopa valteiksi värväykseen.
Armeijan suosion kasvusta kertoo esimerkiksi se, että Venäjällä on syntynyt kulta-aika sotilaisiin liittyvien asusteiden ja muiden tuotteiden kaupalle. Niitä eivät suosi ainoastaan miehet vaan myös naiset. Isät ja äidit ostavat maastopukuja jopa lapsilleen.
Kauppiaista aallon harjalla ratsastaa muiden muassa Voentorg-yritys ja sen myyntimies Dmitri Jeremejev. Hän on voinut vain myhäillä, kun sotilastyyliset vaatteet kaikenikäisille myydään lennossa kauppojen hyllyiltä. Kysyttyjä ovat myös sotilassaappaat sekä armeijan ruoka-annosta jäljittelevät einekset.
– Kun ihmiset ostavat tuotteitamme, he tuntevat ylpeyttä nähdessään niissä Venäjän armeijan logon, Jeremejev sanoo.
Voentorgin johtoportaan Vladimir Pavlov on havainnut saman.
– Me autamme tuomaan asevoimat lähemmäksi kansaa. Näin onkin käymässä, sillä armeija kiinnostaa nyt paljon enemmän kuin aiemmin.
Putin aloitti elokuun lopussa mittavat sotaharjoitukset Venäjällä:
2:36
Asevelvollisuus suosioon
Venäjän sotavoimien mainetta on pitkään rasittanut katastrofiin päättynyt sotaretki Afganistaniin, eikä apua ole ollut kahdesta verisestä Tshetshenian-sodastakaan. Etenkin ensimmäisessä Tshetshenian sodassa kehnosti varustetut venäläiset varusmiehet heitettiin lihamyllyyn.
Presidentti Vladimir Putinin valtakaudella asevoimien rahoitusta on kuitenkin lisätty jyrkästi. Tänä vuonna armeija sai budjetista yhteensä noin 44 miljardia euroa, neljä prosenttia bruttokansantuotteesta. Panostuksella on ennen kaikkea pyritty modernisoimaan vanhentuneet asejärjestelmät.
Moni venäläinen panee nyt toivonsa asevoimiin, kun konflikti Ukrainassa on herättänyt pelkoja myös laajemmasta yhteenotosta. Ensi kertaa liki vuosikymmeneen venäläisten enemmistö oli vuotuisessa mielipidemittauksessa sitä mieltä, että maan on säilytettävä miehille yleinen asevelvollisuus.
– Krimin Venäjään liittämisen jälkeen havaitsimme, että asevelvollisuuden kannatus kohosi nopeasti. Samanaikaisesti nousi niiden määrä, jotka kokevat vihollisten uhkaavan Venäjää, kertoo riippumattoman tutkimuskeskuksen Levadan edustaja Karina Pipija.
Armeija-kampanja on näkynyt myös juhlallisuuksissa, joissa sotakalustoa mannerten välisistä ballistisista ohjuksista lähtien on marssitettu paraateissa pitkin Punaista toria.
Kaikkia armeijan profiilin kiillotus ei kuitenkaan ole Venäjällä vakuuttanut. Ihmisoikeusaktivistit kertovat, että osa perheistä maksaa edelleen isoja lahjuksia estääkseen poikiensa joutumisen varusmiehiksi.
Venäjällä juhlistettiin loppukesästä laivaston päivää:
1:15