Berliinissä sijaitsevan tutkimuskeskuksen johtaja uskoo Putinin valmistautuvan vielä nykyistäkin suurempaan sotaan. Hän kirjoittaa näkemyksistään Financial Timesin mielipideosiossa.
Carnegie Russia Eurasia-tutkimuskeskuksen johtaja Aleksandr Gabujev sanoo Venäjän tuoreen armeijalain kertovan siitä, että presidentti Vladimir Putin valmistautuu vieläkin suurempaan sotaan. Venäjän duuma on hyväksynyt tässä kuussa lain kutsuntojen ikärajan muuttamisesta.
– Lainsäädäntö, joka sallii Kremlin lähettää satojatuhansia miehiä lisää taisteluihin, paljastaa surullisen totuuden: sen sijaan, että etsisi poispääsyä tuhoisasta sodasta, Vladimir Putin valmistautuu vieläkin suurempaan sotaan, Gabujev kirjoittaa.
Gabujev pitää ymmärrettävänä, että viime aikojen tapahtumien valossa monet Ukrainassa ja lännessä haluavat uskoa Putinin olevan nurkassa. Hän listaa tapahtumia: Ukrainan armeija on vallannut vähitellen takaisin venäläisten miehittämiä alueita, ja on osoittanut kykenevänsä iskemään vihollisen alueelle – jopa Kremliin. Pakotteet Venäjää kohtaan lisääntyvät.
– Myös Wagnerin palkkasoturipomo Jevgeni Prigozhinin kapina ja näkyvät konfliktit korkeiden venäläisten armeijan komentajien välillä lisäävät toiveita Kremlin sotakoneiston hajoamisesta.
Gabuev muistuttaa, että tilanne näyttää erilaiselta Venäjältä käsin katsottuna.
– Asiat näyttävät todennäköisesti hyvin erilaisilta Kremlistä, joka uskoo, että sillä on varaa pitkään sotaan. Venäjän talouden ennustetaan tänä vuonna kasvavan maltillisesti, mikä on pääasiassa kellon ympäri toimivien sotatehtaiden ansiota. Kriittisiä komponentteja, kuten puolustusteollisuuteen tarvittavia mikrosiruja, tulee Kiinasta ja muista lähteistä.
"Kremlin sota-arkku täynnä"
Gabujev kirjoittaa, että pakotteista huolimatta Kremlin sota-arkku on edelleen täynnä käteistä viime vuoden satunnaisten energiavoittojen ja myös venäläisten vientiyhtiöiden sopeutumisen ansiosta.
– Jos budjettipaineet kiristyisivät, Venäjän keskuspankki voisi edelleen devalvoida ruplan, mikä helpottaa sotilaiden, puolustusteollisuuden työntekijöiden ja sisäisen turvallisuuden joukkojen palkkojen maksamista.
Gabujevin mukaan Venäjän uuden lain tarkoitus on auttaa Kremliä välttämään uusi mobilisaatio.
– Tästä eteenpäin hallitus voi lähettää kutsuntakirjeitä kaikessa hiljaisuudessa niin monelle miehelle kuin se katsoo tarpeelliseksi. Pakollisen palveluksen suorittamisen yläikäraja nostetaan 27 vuodesta 30 vuoteen, ja sitä voidaan nostaa uudelleen tulevaisuudessa.
Duuma on muuttanut kutsunnat sähköisiksi jo aiemmin tänä vuonna. Gabujevin mukaan tämä tehostaa miehien värväämistä.
– Kun sähköinen kutsukirje on annettu, suljetaan Venäjän rajat välittömästi kirjeen vastaanottajalta, jotta sotilasikäisten miesten massiivinen maastamuutto estetään – näinhän Venäjällä kävi viime syksynä. Myös palveluksesta kieltäytymisen rangaistuksia on tiukennettu. Nämä liikkeet yhdistettynä valtion jättimäisiin investointeihin aseiden tuotannon laajentamiseksi auttavat Putinia rakentamaan suurempaa ja paremmin varusteltua armeijaa.
Lue myös: Venäjä paikkaa sotilaspulaa: Duuma nosti asevelvollisten ikärajoja
"Lännen otettava huomioon Putinin pakkomielle"
Gabujev painottaa, että lännen täytyy ottaa suunnitelmissaan huomioon Putinin vakaat aikeet tuhota Ukraina.
– Putin on tehnyt paljon kohtalokkaita virheitä. Mutta niin kauan, kun hän on vastuussa, Moskova suuntaa valtavat resurssinsa saavuttaakseen Putinin pakkomielteen Ukrainan tuhoamisesta ja alistamisesta. Kun länsimaiden johtajat pohtivat, miten auttaa Ukrainaa, kun ruman sodan kolmas vuosi käynnistyy, täytyy heidän ottaa tämä tosiasia huomioon kaikissa pitkän tähtäimen strategioissaan, Gabuev lopettaa kirjoituksensa.
Mielipidekirjoituksesta kirjoitti Suomessa aiemmin Uusi Suomi.