Tutkijat ovat löytäneet uuden riskitekijän, joka saattaa altistaa Alzheimerin taudille.
Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan altistuminen kirkkaille ulkovaloille yöllä saattaa lisätä Alzheimerin taudin sairastumisen todennäköisyyttä jopa enemmän kuin aiemmin tunnetut riskitekijät, kirjoittavat muun muassa yhdysvaltalaislehti New York Post ja brittilehti The Guardian.
Alzheimerin tauti on muistisairaus, jonka oireet aiheutuvat tiettyjen aivoalueiden vaurioista.
– Yöllinen valosaaste, joka on muokattavissa oleva ympäristötekijä, voi vaikuttaa taudin puhkeamiseen merkittävästi, Chicagossa sijaitsevan RUSH University Medical Centerin apulaisprofessori Robin Voigt-Zuwala toteaa.
Yhdysvalloissa ainakin 19 osavaltiossa on voimassa lainsäädäntö, jolla pyritään vähentämään valosaastetta. Tutkimuksen tekijöiden mukaan tästä huolimatta yövalon määrä on edelleen korkea monissa osissa maata. Yön valoista on haitata myös muun muassa linnuille.
Lue myös: Alzheimerin taudin tutkimuksessa tapahtunut läpimurto
Tiesitkö? Tämä oire voi olla merkki Alzheimerin taudista
Muillakin riskitekijöillä iso merkitys
Voigt-Zuwalan työryhmä tutki asiaa osavaltioittain ja piirikunnittain Yhdysvalloissa vuosina 2012–2018 vertaamalla satelliittitietoja valosaasteesta, kuten katuvaloista ja kirkkaista mainoskylteistä, Medicare-raportteihin Alzheimerin taudin esiintyvyydestä.
He sisällyttivät analyysiinsa myös lääketieteellisiä tietoja muuttujista, joiden tiedetään tai uskotaan olevan Alzheimerin taudin taustalla.
Tutkijat saivat selville, että alle 65-vuotiaiden yöaikainen valoaltistus oli yhteydessä Alzheimerin taudin esiintyvyyteen enemmän kuin mikään muu tutkimuksessa tarkasteltu tautitekijä.
Vanhusten Alzheimerin taudin esiintyvyydellä oli tutkimuksen mukaan vahvempi yhteys valosaasteeseen kuin alkoholin väärinkäytöllä, kroonisella munuaissairaudella, masennuksella ja liikalihavuudella. Diabetes, korkea verenpaine ja aivoinfarkti olivat kuitenkin tässä ikäryhmässä vielä tärkeämpiä riskitekijöitä kuin valosaaste.
11:34
Valo häiritsee unta
Yöllinen keinovalo voi häiritä kehon biologista kelloa ja pilata unet. Univaje ja unettomuus taas ovat yhteydessä kognitiivisten taitojen heikkenemiseen.
Tutkijat eivät ole varmoja siitä, miksi juuri nuoremmat ihmiset saattavat olla erityisen herkkiä yövalon vaikutuksille.
He arvelivat, että se voi johtua heidän geneettisestä perimästään tai siitä, että he asuvat muita todennäköisemmin kaupunkialueilla ja altistuvat elintapojensa takia usein ulkovalolle.
Lue myös: Alzheimerin tauti vaikuttaa yleistyvän työikäisillä suomalaisilla: "Ilmaantuvuus liki kaksinkertaistui"
Kännyköiden sinivalokin haitallista
Tutkimuksen tekijät suosittelevat nukkumaan menijöitä käyttämään pimennysverhoja tai unimaskia haitallisen valon estämiseksi.
He suosittelevat myös asentamaan sinivalon suodattimia tietokoneissa, vaihtamaan asuntojen lamput lämpimän sävyisiin ja vaihtamaan himmentimiä kodin valoihin.
Uusi tutkimus on jatkoa tutkimukselle, jossa selvitettiin asuinpaikan ja terveydenhuollon saatavuuden vaikutusta todennäköisyyteen saada dementiadiagnoosi.
Uuden tutkimuksen tulokset julkaistiin Frontiers in Neuroscience -lehdessä.
Lue myös: Tästä syystä valot tulisi aina sammuttaa yöksi
Miksi sohvalla nukuttaa, mutta sängyssä ei enää? Tässä syy
Entä yötön yö?
Tutkimusta on jo arvosteltu.
Minnesotassa sijaitsevan tutkimuslaitoksen Mayo Clinicin kliininen neurologi David Knopman ilmaisi huolensa tutkimuksen metodologiasta ja huomautti tekijöistä, jotka hänen mielestään olisi pitänyt ottaa huomioon.
Hän sanoi muun muassa, että satelliittien mittaama valoaltistus ei ota huomioon ikkunoissa mahdollisesti käytettyjä verhoja ja sälekaihtimia tai luonnollista auringonvaloa, jota riittää pohjoisessa yötä myöten.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet. New York Post, The Guardian.