Kun kristillisiin arvoihin nojaava Halpa-Halli siirtyi sunnuntaiaukioloon, osa työntekijöistä vastusti – pyhätyöt ovat Suomessa jo normi, ja seuraavaksi saattaa yleistyä yöaukiolo

2:08img
Useimmat päivittäistavarakaupat ovat pääsiäisenä auki joka päivä iltaan saakka.
Julkaistu 17.04.2019 20:09
Toimittajan kuva

Outi Airola

Päivittäistavarakaupat ovat laajasti avoinna tänäkin pääsiäisenä, useimmat joka päivä ja iltaan saakka. Vaikka sunnuntaityö on työntekijöille vapaaehtoista ja sopimuksen alainen asia, pulaa tekijöistä ei ole.

– Ei todellakaan! sanoo Halpa-Hallin luottamusmies Minna Vörlin Kokkolasta.

Kaikkiaan 35 Halpa-Hallin ketjussa pyhätyö on kohtalaisen uusi asia. Viime marraskuussa kristillisiin arvoihin nojaava kauppaketju siirtyi sunnuntaiaukioloon. Se herätti aluksi keskustelua niin työntekijöiden kuin asiakkaiden joukossa.

– Muutama työntekijä oli sitä vastaan, mutta nyt asia on jo aivan arkinen meillä. Sunnuntaitöihin löytyy hyvin tekijöitä, sanoo Vörlin.

Syy löytyy osin palkkauksesta, osin erilaisesta työpäivästä, koska tavaralähetyksiä ei tule.

– Sunnuntait ovat rauhallisia ja mukavia työpäiviä, tykkään itsekin. Totta kai myös parempi palkkaus kiinnostaa, tietää Vörlin.

Paljon palkanlisiä

Pääsiäisen aikaan mahtuu aattojen lisäksi tavallisia pyhiä ja erikoispyhiä sekä ilta- ja viikonloppulisiä. Palkka on tupla- tai tripla-luokkaa tavalliseen arkeen verrattuna?

– On siellä kaikenlaisia lisiä. Jotkut tekevät viikonlopputöitä oikein mielellään, toiset eivät niin välitä. Mutta aina ovat tekijät löytyneet.

Onko työntekijöitä, jotka haluaisivat tehdä jatkuvasti pyhätöitä?

– No, siellä tulevat sitten tessit vastaan, mutta kyllä näitä sovitellaan toiveiden mukaan.

PAMin sopimuspäällikkö Mia Suominen muistaa, että sunnuntaityön tulo herätti aluksi ristiriitoja, joita käsiteltiin yt-menettelyjen kautta.

– Nyt sunnuntaityö on vakiintunut osaksi kaupan alaa, eikä se enää herätä niin suuria intohimoja kuin aiemmin.

Jatkossa myös yötöitä?

Aukiolot myös venyvät jatkossa, kun öiset aukiolot laajenevat siellä, missä kysyntää yöaukiololle on.

– Niitä voi olla tehtaiden tai sairaaloiden lähellä tai suurissa kaupungeissa. Siellä missä aukioloa tarvitaan myöhään yöhön esimerkiksi vuorotöiden vuoksi, harkitaan varmasti entistä enemmän yöaukioloa, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Prismoissa öisiä kauppoja on jo tehty aika ajoin eri puolilla Suomea.

– Riippuu tarpeesta ja paikkakunnasta. En usko, että meillä tulee yleistymään kovinkaan paljon, mutta varmasti isommissa kaupungeissa, uskoo Kokkolan Prisman johtaja Veli-Matti Haarala.

Kauppayhdistyksessä tiedetään, että aukiolot elävät vielä tulevaisuudessa.

– Varmasti tullaan näkemään erilaisia laajennuksia, sanoo Luoto.

veli-matti haarala

Kokkolan Prisman johtaja Veli-Matti Haarala sanoo, että yötyöt todennäköisesti lisääntyvät isoissa kaupungeissa.

Ruokahävikki vähenee

Yksi ehdoton plussa esimerkiksi pääsiäisen ajan jokapäiväiselle aukiololle on ruokahävikin väheneminen. Ihmiset eivät enää osta varastoon ruokaa, toisaalta kauppaan ei jää päivätolkuiksi pilaantuvaa tavaraa.

– Hävikki on pienentynyt selvästi, tätä viestiä tulee meille kaikista kaupoista, kertoo Luoto.

Pääsiäinen tarkoitti ennen erilaista asennetta: viinit ja lampaat työtarpeineen rahdattiin kotiin kerralla, nyt ruokaa saa joka ainoana pääsiäisen päivänä. Alkotkin ovat pidentäneet aukiolojaan, siellä tosin pyhät ovat vielä pyhiä.

– Ihmisten käyttäytyminen on muuttunut. Meillä ainakin pääsiäisen on myös aikaa, jolloin hankitaan kotiin kaikkea kevääseen ja kesään liittyvää, sanoo Veli-Matti Haarala.

Tuoreimmat aiheesta

Päivittäistavarakauppa