Korona sai ihmiset hankkimaan koiranpentuja entistä enemmän, mitä seurauksia buumilla voi olla? – "Näkyy siinä vaiheessa, kun palataan normaaliin"

0:25img
Tässä ovat Suomen viisi suosituinta koirarotua – löydätkö koirasi videolta?
Julkaistu 21.02.2021 16:55
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Koronan myötä koiranpentujen kysyntä on kasvanut suuresti. Tämän vuoksi myös osien rotujen hinnassa on havaittavissa nousua.

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen kertoo, ettei ole koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan kysyntään koiranpennuista kuin koronan aikana. Hän toimii myös itse kasvattajana.

– Sain jo paljon kyselyitä, ennen kuin pennut olivat syntyneet tai olin ilmoittanut niistä missään. 

Kaksi päivää saatavilla olleen ilmoituksen myötä hän sai kyselyitä yli 30 ja päätyi vetämään pentujen tiedot nopeasti netistä pois.

Lisääntynyt kysyntä on loogisesti lisännyt kasvattajien työtä kodin valitsemisessa pennuille.

– Monet eivät nykyään enää sen vuoksi edes ilmoita pennuista, vaan myyvät ne omien verkostojensa kautta. 

Lue myös: Kissanpentujen hinnat kohosivat pilviin – buumin lieveilmiöt huolestuttavat: "Kaikki ihmiset eivät ole niin valveutuneita, että..."

Kaikilla roduilla odotusaika vähintään puoli vuotta

Suuri kysyntä on saanut kasvattajat myös nostamaan joidenkin rotujen hintaa.

– Kun kysyntää on paljon, niin hintaa ruvetaan korottamaan helpommin. Esimerkiksi jackrussellinterrierin pennun keskihinta on 1200 euroa, kun nyt siitä voidaan pyytää jopa 1600 euroa.

Laitinen myös muistuttaa, että korona tuli yllättäen ja kasvattajat eivät voineet varautua pentubuumiin. Koiranpentujen syntyminen on noin puolen vuoden prosessi, eikä se tapahdu sormia napsauttamalla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen:

1802-kennelliitto

Koiria rekisteröitiin viime vuonna 48 895. Viimeksi vastaavaan lukuun päästiin vuonna 2010, jolloin koiria rekisteröitiin 51 399.

Joissakin roduissa pentujen odotusaika on tällä hetkellä jopa kaksi vuotta. Näitä ovat pääosin pienet kääpiörodut.

– Kaikilla roduilla alkaa olla odotusaika vähintään puolta vuotta. Harvoin pennun saa niin, että tänään soittaa ja samana päivänä matkaa kotiin koiran kanssa.

Suosittujen koirien listalla ovat koronan aikana Laitisen mukaan pysyneet pitkälti samat rodut kuin aiempina vuosina. Viime vuonna Suomen suosituin koirarotu oli jälleen labradorinnoutaja. 

 – Siitä ajatellaan, että se on helppo, kiltti ja mukava perhekoira. Sitä pidetään myös koirana, joka ei tarvitse niin paljon liikuntaa, Laitinen selittää rodun suosiota.

"Helppo ja oikea ajankohta"

Laitinen uskoo, että koronan aikana moni pentuja ostanut on ajatellut asiaa jo pitkään.

– Nyt oli helppo ja oikea ajankohta ottaa koira.

Lue myös: Väinö-koira on varsinainen kultakurkku: Emännän puhelimen soittoääni kirvoittaa ilmoille sulosoinnut – katso söpö video

Kennelliitolle ei ole tullut vielä ilmi, että koiria olisi otettu liian matalalla kynnyksellä ja asia olisi alkanut kaduttaa. Tätä selittää myös se, että Suomessa eletään edelleen korona-aikaa.

– Itse ajattelen, että asia näkyy siinä vaiheessa, kun palataan normaaliin. Työt, harrastukset ja matkustaminen tulevat kuvioihin takaisin. Sitten muistetaan, että koirakin pitäisi ottaa mukaan tai sille pitäisi hankkia hoitaja. 

Hänen mukaansa tulevaisuudessa voi tulla hetkiä, jolloin ihmiset vasta ymmärtävät, mihin he ovat sitoutuneet.

Koiraan sitoudutaan jopa 15 vuodeksi

Laitinen painottaa, että koiran hankinnassa pitäisi aina pohtia, pystytäänkö lemmikkiin sitoutumaan jopa 15 vuodeksi. 

– Voit nähdä hienosti toimivan palveluskoiran, mutta se ei ole syntyessään sellainen. Koiran kouluttamiseen laitetaan paljon työtä. Kaikki koirat täytyy kouluttaa.

Laitinen vinkkaa ottamaan yhteyttä paikallisiin koirayhdistyksiin, joista lähes kaikilla on pentukoulutuksia. Hän suosittelee koulutuksiin osallistumista, sillä samalla ne sosiaalistavat pentua.

Lue myös: Millaiset koirat tarvitsevat takkia pakkasella? Aina pukeutumisen taustalla ei ole oikea tarve: "Inhimillistämme eläimiä eri tavalla nyt..."

Sopivan rodun valitseminen on myös erittäin tärkeää. Netti on täynnä rotutestejä, joiden avuilla voi saada suuntaviivoja sopivan rodun löytämiseen. Esimerkiksi Kennelliiton sivuilta löytyy vastaava testi.

Laitinen muistuttaa myös turvaverkon hankkimisesta.

– Jos jotain sattuu, pitää olla paikka, mihin lemmikin voi viedä hoitoon. Jos esimerkiksi nyt sattuu sairastumaan vaikka koronaan, eikä pysty ulkoiluttamaan koiraa.

Lue myös: Tanskandoggi Usko katosi Keravalla – pennun omistaja Maria ällistyi muiden auttamisen halusta hädän hetkellä: "Katson ihmisiä ihan eri tavalla nyt"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Koirat