Helsingin eläinsuojeluyhdistys kertoo tiedotteessaan huolen koronalemmikeistä osoittautuneen todeksi. Moni haluaa nyt pistää lemmikkinsä kiertoon.
Korona-aika ja sen myötä ihmisten etätyöt sekä vähentyneet lomamatkat ja muut vapaa-ajan riennot laukaisivat lemmikkibuumin. Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 52 771 koiraa, kun vuonna 2020 rekisteröintejä oli 48 895. Tämä tarkoittaa 7,9 prosentin kasvua. Määrää voi kuvailla liki ennätykselliseksi, sillä enemmän koiria on rekisteröity vain vuonna 2008. Vuodesta 2019 rekisteröintien määrä on kasvanut lähes 17 prosentilla.
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toteaa tiedotteessaan, että vaikka onkin hyvä ajatus ottaa lemmikki sellaisena ajankohtana, jolloin on mahdollista olla kotona, lemmikkejä on valitettavasti hankittu myös vähemmän harkitusti. Kaikki eivät muistaneet ajatella lemmikin hankinnan seurauksia vuosien päähän. Moni eläinsuojelujärjestö olikin ilmiöstä huolissaan jo koronapandemian alussa: HESYn puheenjohtaja Nina Immonen ilmaisi huolensa järjestön tiedotteessa lokakuussa 2020.
Myös Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen arveli alkuvuonna 2021 MTV Uutisten haastattelussa, että katumusilmiö alkaa näkyä, kun koronapandemian jäljiltä palataan normaaliin arkeen.
HESYn mukaan huoli on nyt osoittautunut todeksi. Yhdistys kertoo tiedotteessaan, että yhteydenotot omistajilta, jotka haluavat luopua lemmikistään, ovat lisääntyneet selvästi. Ei liene yllättävää, että etenkin paljon liikuntaa ja leikkiä vaativista koirista halutaan luopua entistä useammin.
HESYstä arvellaan, että arjen palautuessa normaalimmaksi ja illanviettojen sekä harrastusten ollessa jälleen mahdollisia, moni lemmikinomistaja on havahtunut siihen, ettei lemmikille ole enää aikaa tai tarvetta.
Lue myös: Kuinka vanhaksi koirasi elää? Tutkimus selvitti koirarotujen eroja – listan häntäpäässä "huolestuttava havainto"
Pitkään harkittukin lemmikki voi etsiä uutta kotia
Toisaalta pitkään haluttukin ja täysin harkittukin korona-aikana hankittu lemmikki voi joutua nyt etsimään uutta kotia. Kotitoimistolla töitä tehneeseen omistajaan tottuneet lemmikit eivät välttämättä ole korona-aikana saaneet kokemuksia muista ihmisitä, eläimistä tai ympäristöistä. Pitkin pandemiaa eläinasiantuntijat ovatkin toitottaneet, että tulevaan etätöiden loppumiseen pitäisi varautua ja lemmikkiä pitäisi totutella yksin olemiseen.
Jos omistaja ei ole tehnyt näin, seuraukset voivat näkyä lemmikissä ongelmakäytöksenä. Jos lemmikki on parikin vuotta ollut kotosalla omistaja seuranaan, ja tämä lähteekin yllättäen koko päiväksi töihin, voi eläimen yhtäkkinen yksin jääminen laukaista eroahdistuksen. Tämä voi purkautua vaikkapa irtaimiston tuhoamisena tai tarpeiden tekemisenä sisälle. Lemmikistä voi myös tulla masentunut ja apaattinen.
Jos lemmikkiä ei ole korona-aikana sosiaalistettu kunnolla, se voi olla nyt epävarma ja käyttäytyä pelokkaasti tai aggressiivisesti muita eläimiä tai ihmisiä kohtaan. Uupunut omistaja voi puolestaan haluta eroon "vaikeaksi" muuttuneesta lemmikistään.
Lue myös: Monessa lemmikkiperheessä meneillään nyt suuri muutos, joka "voi aiheuttaa koirille suurtakin stressiä" – tämä omistajan on tärkeä tietää lemmikistään
Onko omistaja vastuussa koiransa haukkumisesta? Juttu jatkuu videon alla.
1:30
Ongelmalemmikin kierrättäminen "laiskaa ja vastuutonta" – kokeile ensin ongelman ratkaisua
HESY paheksuu tiedotteessaan "ongelmalemmikkien" kierrättämistä. Yhdistyksestä todetaan, että lemmikin lykkääminen jonkun toisen ongelmaksi on "laiskaa ja vastuutonta".
Sen sijaan, että lemmikistä lähtisi luopumaan ensimmäisten ongelmien ilmaantuessa, Helsingin eläinsuojeluyhdistys kannustaa omistajia ensisijaisesti ratkaisemaan pulmat lemmikin kanssa. Yhdistys huomauttaa, että lemmikissä tuskin on oikeasti lähtökohtaisesti mitään vialla, vaan käytösongelmat ovat yleensä jollain tavalla omistajan aiheuttamia.
Mutta jos omistaja on ongelmat aiheuttanut, hän ne voi todennäköisesti selvittääkin. Yhdistys muistuttaa, että aikuinenkin eläin voi oppia uusia tapoja elää ja olla.
HESY ehdottaa, että omistaja esimerkiksi palaisi hetkeksi etätöihin ja totuttaisi lemmikkiä vähitellen yksinoloon. Vinkit totutteluun löydät esimerkiksi tästä artikkelista.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, onko lemmikillä tarpeeksi tekemistä: levoton, kotia tuhoava koira saattaakin vain olla tylsistynyt. Lemmikki tarvitsee myös tarpeeksi huomiota, liikuntaa ja aivojumppaa päivittäin.
Sosiaalistamisprojektissa avuksi voi ottaa jonkun tuttavan, jonka kanssa lemmikki voisi aloittaa uusiin ihmisiin tutustumisen ulkosalla.
HESY muistuttaa, että hiljalleen etenemällä ja positiivisen vahvistamisen avulla saa tuloksia aikaan. Jos tuloksia ei kuitenkaan synny, kannattaa ottaa yhteytä asiansa osaavaan eläintenkouluttajaan.
Lue myös: Asiantuntijan vinkit koiran kouluttamiseen – näin toimii positiivinen vahvistaminen: "Nyrkkisääntönä voi pitää..."
Kannattaako suurta koiraa ottaa pieneen yksiöön? Juttu jatkuu videon alla.
1:33
Sittenkin uuteen kotiin? Toimi näin
Jokainen lemmikki ansaitsee omistajaltaan huolenpitoa, aikaa ja sitoutumista sekä tietenkin rakkautta, ja jos omistaja ei niitä pysty antamaan koko lemmikin eliniän ajan, uusi koti on paras ratkaisu.
Uusi koti tulee kuitenkin valita huolella, jotta lemmikki ei päädy uudelleen kotia vailla olevaksi. Uuden loppuelämän kodin etsintä on omistajan vastuulla, ja omistajan kannattaakin kysellä tarkkaan kotia tarjoavien aiemmista lemmikeistä, kokemuksista, kotioloista ja jopa rahatilanteesta.
Ihanteellisinta olisi, jos uusi koti löytyisi tuttavapiiristä, luotettavasta perheestä. Uutta omistajaa voi etsiä myös vaikkapa lemmikkiharrastajien Facebook-ryhmistä tai jättämällä ilmoituksen eläinlääkäriaseman ilmoitustaululle. HESY muistuttaa, että anonyymejä, kaikille avoimia verkkomyyntialustoja ei tule käyttää, ja uusi omistajaehdokas tulee aina tavata henkilökohtaisesti.
Jos etsinnästä huolimatta uutta kotia ei löydy, apua voi kysyä paikalliselta eläinsuojelujärjestöltä. Vaikka jotkut eläinsuojelujärjestöt auttavat kotia vaihtavia eläimiä, esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen koirapaikat ovat viime kuukaudet olleet täynnä.
Lue myös: Keltainen nauha remmissä kertoo tärkeän tiedon koirasta: "Älä pysähdy tuijottelemaan"
Tiesitkö? Heiluva häntä ei välttämättä tarkoita, että koira on iloinen.
2:21
Koiran häntä voi heiluessaan kertoa omistajalle ilon lisäksi lähes mitä vain. – Tämä on mielestäni tärkeä myytti murrettavaksi, eläinkouluttaja Anna Sydänheimo sanoo.
Lähde: HESY