Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.
Kysymys: Miten autoon pääsee sisään ja miten sen saa käyntiin, jos kauko-ohjainavaimen paristo hyytyy pakkasessa?
Vastaus: Kauko-ohjainavaimen pariston kanssa joutuu herkästi ongelmiin näin hiihtolomakaudella talvisen ulkoiluretken päätteeksi.
Kuten moni muukin pakkaseen ja talviautoiluun liittyvä ongelma – myös avainongelmat – olisivat monesti vältettävissä muistamalla pariston olemassaolo myös silloin, kun avain toimii. Ongelmilta välttyy parhaiten uusimalla pariston säännöllisesti. Osa autoista varoittaa pariston loppumisesta – osa puolestaan ei. Mahdolliseen varoitukseen on syytä suhtautua vakavasti ja vaihtaa paristo välittömästi.
Lue myös: Diesel, bensa vai sähkö? Mikä on paras talviauto? – "Toimivuutta kovilla pakkasilla kuulee usein epäiltävän"
Myös lukituksen varajärjestelmiin ja auton hätäkäynnistystoimintoon kannattaa perehtyä etukäteen eikä vasta sitten, kun ollaan jo pulassa.
Avaimen lämmittäminen saattaa auttaa
Talvella ulkoillaan paljon, jolloin auton avain on usein ulkoilupuvun taskussa, pakkasessa. Kylmyys hidastaa reaktioita pariston sisällä, minkä vuoksi se ei pysty vapauttamaan energiaa yhtä tehokkaasti kuin lämpimässä.
Jos ovet eivät aukea kauko-ohjainavaimella, kannattaa ihan ensimmäiseksi pyrkiä lämmittämään avainta, jolloin myös sen sisällä oleva paristo lämpenee. Lämmittämistä ei saa kuitenkaan tehdä millään asiaan kuulumattomalla apuvälineellä, kuten sytyttimellä, kuumailmapuhaltimella tms.
Jos lämpimään sisätilaan tuominen tai esimerkiksi kämmenessä lämmittäminen ei saa kauko-ohjainta heräämään eloon, kyse on oikeasti tyhjästä paristosta, joka pitää vaihtaa uuteen.
Avaus ilman kauko-ohjainta
Pääsääntöisesti jokaisesta autosta löytyy myös varajärjestelmä, jolla saa kuljettajan ovet lukkoon ja auki ilman kauko-ohjainta.
Yleensä kuljettajan ovesta löytyy avaimenreikä, peitelevyn takaa. Käyttäjän tulee tietää, mistä avaimenreikää etsiä ja miten peitelevy irrotetaan oikeaoppisesti. Seikkaperäiset ohjeet oven avaamiseen annetaan käyttöohjekirjassa, joka tosin usein hädän hetkellä on lukitun auton sisällä, hansikaslokerossa. Tällöin älypuhelin ja sähköinen käyttöohjekirja tai käyttöohjeapplikaatio saattaa vielä pelastaa tilanteen.
Lue myös: Jos sinäkin lämmität autoasi näin, lopeta heti – yleinen tapa voi olla hengenvaarallinen
On tärkeää, että peitelevy irrotetaan ovesta ohjeiden mukaan, jotta se ei vaurioidu eikä auton maalipinta naarmuunnu. Lukkopesän toiminnan varmistamiseksi se pitää muistaa öljytä aika ajoin.
Mekaaninen avain löytyy tavalla tai toisella kauko-ohjaimen sisältä.
2:49
Käynnistäminen
Mikäli autossa on avainkäynnistys, onnistuu käynnistäminen autoon sisälle pääsyn jälkeen normaalisti avainta virtalukossa kääntämällä.
Avaimettoman käynnistyksen osalta asia ei olekaan yhtä yksinkertainen: Kuljettajan antaessa käynnistyskäskyn nappia painamalla, lähettää avaimettoman järjestelmän ohjainlaite signaalin auton avaimelle. Mikäli avaimen paristossa on virtaa, lähtee siltä vastaussiginaali auton ohjainlaitteille. Signaali liikkuu auton ohjainlaitteiden ja avaimen välillä molempiin suuntiin useampia kertoja avaimen aitouden ja ajonestolaitteen koodien varmistamiseksi. Kun prosessi on ohi, moottori käynnistyy.
3:13
Mikäli avaimen paristo on loppu, avain ei kykene lähettämään signaalia eikä auto käynnisty. Tällaisia tilanteita varten on autossa lukupuola, jonka avulla voidaan suorittaa niin sanottu hätäkäynnistys. Tällöin auton saa käymään käyttöohjekirjan ohjeita seuraamalla, yleensä joko painamalla käynnistysnappia kohtisuoraan avaimella (avainosa sisään taitettuna) tai asettamalla avain johonkin tiettyyn kohtaan ennen käynnistysnapin painamista.
Mikäli hätäkäynnistykseen joudutaan turvautumaan kauko-ohjainavaimen pariston loppumisen vuoksi, on auton käyttäjällä peiliin katsomisen paikka: Auto on erittäin todennäköisesti varoittanut käyttäjäänsä pariston loppumisesta jo useampaan otteeseen.
2:18