Vuosina 2023–2025 jaettavasta kuudesta prosentista on syntynyt tiedotussota hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin sekä Kuntatyönantajan välille. Lopputulos oli niin riitaisa, että kuvia sopuskoolauksista on turha odottaa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Eilen lopuille kuntatyöntekijöille saatiin vihdoin kolmen vuoden työrauha. Se on hyvä uutinen repivän neuvottelu- ja työtaistelurupeaman jälkeen.
Sen jälkeen tiedotustilaisuus valtakunnansovittelijan toimistolla sekä keskeisten neuvottelijoiden esiintyminen A-Studiossa eteni kaoottisesti.
Lue myös: Professori pitää hoitajien tuoretta sopimusta hyvänä, vaikka alkuperäinen palkankorotustavoite ei toteutunut – "sopimus on aina kompromissi"
Että kuka sopi, mitä häh?
MTV Uutisten tavoittama työmarkkinakonkari sanoo, että edessä on vielä kunnon neuvottelusotku, jos on aidosti niin, että osapuolet tulkitsevat tehtyä sopimusta näin eri tavalla.
Toinen tulkinta on, että erityisesti Tehyn kerkeäkielinen puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on asettanut neuvottelutavoitteet niin korkealle, että lopputulosta on syytä spinnata jäsenistölle parhain päin.
Mistä sitten osapuolet ovat samaa mieltä?
Tehy ja Super liittyvät nyt virallisesti samaan sopimukseen kuin muu kuntakenttä kesäkuussa. Osana tätä pakettia sovittiin myös viiden vuoden palkkaohjelmasta vuosille 2023–2027. Ohjelma tuo kuntatyöntekijöille yhteensä viiden prosentin palkankorotukset muiden sopimuskorotusten päälle.
Tehyn mukaan tämän lisäksi hoitajien sote-sopimukseen on saatu muuta kunta-alaa parempi palkkaohjelma eli tämä kiistelty kuuden prosentin potti. Tämä on neuvottelujen voitto hoitajien mielestä.
Lue myös: Ay-pomo lyttäsi hoitajien väitteet omasta palkkaohjelmasta: "Täsmälleen samat kuin kesäkuussa muut jo sopivat"
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja Kuntatyönantajien Markku Jalonen taas tulkitsevat samaa sopimuspaperia niin, että jakoon on tulossa hyvinvointialueiden sote-työntekijöille palkkojen harmonisointiin ja kehittämiseen lakisääteistä rahaa kuuden prosentin edestä jaettuna kolmelle vuodelle.
– KT:n tekemien alustavien laskelmien mukaan palkkojen yhteensovittamisen SOTE-sopimuksessa hyvinvointialalla arvioidaan maksavan noin 6,0 prosenttia, sanotaan hyväksytyssä sovintoesityksessä.
– Tässä on sovittu siitä, miten ja minkälaisella aikataululla uusien hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittaminen ja palkkausjärjestelmän kehittäminen tehdään, Sajavaara arvioi eilen tilanteen ratkaissutta sopua.
Tehyn Rytkönen taas tyrmäsi harmonisointirahat täysin.
– Palkkaharmonisaatiotahan ei voida tässä pöydässä tehdä. Jokainen joka vähänkään lainsäädäntöä tuntee, tämän asian tietää.
Palkkojen yhteensovittaminen tarkoittaa sitä, että uusilla hyvinvointialueilla palkat tasataan korkeimpien palkkojen mukaan samoissa tehtävissä.
Tämä korotus olisi ollut tulossa joka tapauksessa ilman neuvottelujakin.
Tärkeää on muistaa, että kyseessä ovat paikalliset neuvottelut. Kaikki eivät siis saa tuota kuuden prosentin pottia.
Myös muut hyvinvointialueille siirtyvät ammattiryhmät, esimerkiksi lääkärit tulevat myöhemmin palkkojen harmonisoinnin piiriin.
Valehtelysyytös Tehyltä
Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi syyttää Demokraatissa KT:tä valehtelusta, kun se väittää kuuden prosentin korotuksia harmonisointirahoiksi.
– Siinä KT valehtelee, sanon ihan suoraan… Nämä ovat KT:n tekemät alustavat laskelmat. Tämän he halusivat sinne juuri sen takia, että he pystyvät verhoamaan tämän palkkaharmonisointirahaksi, jota ei ole olemassakaan. Ja kasvojen pesuvedeksi me sitten tämän sinne hyväksyimme, Kirvesniemi lataa.
Eipä siis vaikuta, että sote-sopimusta skoolataan tällä neuvotteluporukalla. Painimolski lienee parempi paikka jatkovääntöihin.
Tyly arvio muilta kuntatyöntekijöiltä
Muut kunta-alan osapuolet ovat tulkinneet sopua tylysti niin, että hoitajien saama neuvotteluvoitto jäi 600 euroon. Tuo on kertakorvaus, joka maksetaan korona-ajan hoitajille.
Tämäkin korvaus menee rajatulle porukalle. Työnantajan arvioiden mukaan se koskisi 50 000 sote-sopimuksen piirissä olevaa ammattilaista.
Muu kuntakenttä haluaa mahdollisesti neuvotella vielä siitä, eikö kertaluontoinen koronakorvaus koske myös muita kunta-alan työntekijöitä.
Vientiliitoissa hoitajien palkkavääntöä on seurattu tarkasti. Tuore valtakunnansovittelija Anu Sajavaara saa myös kiitosta.
Nyt neuvottelut pääsevät kunnolla vauhtiin, kun hoitajien ratkaisu on tiedossa.
– Ei vaikeuta niin paljon kuin pelättiin. Kertakorvaus on kohdistettu tarkkaan. Kansantalouden kannalta vahingot on minimoitu, kuuluu työmarkkinaneuvotteluissa marinoitunut arvio.