Kommentti: Paljon melua tyhjästä – hoitajien uho suli koronaan ja talouskurimukseen

8:37img
Hoitajaliitot saivat toukokuun alussa arvosteluryöpyn niskaansa, kun ne hylkäsivät sovintoehdotuksen
Julkaistu 28.05.2020 20:03
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Kunta-alan 420 000 työntekijälle saatiin sovittua yleisen linjan mukaiset työehdot, kun hoitajaliitot Tehy ja Super vihdoin ymmärsivät korona-viruksen ja synkistyvän taloustilanteen vaikutukset. Mutta kauan se kesti. Siinä ehtivät muilla kunta-alan työmarkkinatoimijoilla jo hermot kiristyä, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Kunta-alan työehtoneuvottelut junnasivat koko kevään samaa kehää. Hoitajajärjestöt halusivat muita suurempia palkankorotuksia, korona-lisää, palkkaohjelmaa ja omaa sote-sopimusta.

Vielä kuukausi sitten Tehy ja Super torjuivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla tehdyn esityksen. Muille se olisi kelvannut.

Mutta nyt kuukauden lisäneuvottelujen jälkeen hoitajärjestöille kelpasi sopimus, joka on kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen ja neuvottelujärjestö JUKO:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan lähes sama kuin kuukaisi sitten hylätty.

Kuukausi riitelyä kuukauden takia

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja turvautuivat vanhaan kikkaan, kun tulos piti selittää suureksi voitoksi.

Järjestöiltä lähti ennen sovittua määräaikaa tiedote, jossa kehuttiin kuukauden takaiseen sopimuksen saatuja merkittäviä parannuksia.

Merkittävin muutos lienee se, että niin kutsutut kiky-tunnit poistuvat kuukautta aikaisemmin kuin kuukausi sitten olleessa esityksessä. Työnantaja saa kiky-tuntien poistosta edelleen joitain lisäjoustoja.

Palkankorotusvaikutus on edelleen täsmälleen sama yleisen linjan mukainen 3,04 prosenttia kuin aiemmin.

Sote-sopimus ei koske pelkästään hoitajia

Hoitajaliittojen kehuma oma sote-sopimus ei koske vain hoitajia. Sopimuksen piirissä ovat myös sosiaalityöntekijät ja muut sote-alan toimijat.

Kunta-alan kaikki pääsopijajärjestöt neuvottelevat sopimuksen sisällöstä ensi vuoden elokuun loppuun mennessä. Aikataulussa on kytkös myös maakuntauudistukseen, kuten kuukausi sitten hylätyssäkin mallissa. Jos neuvotteluissa ei muuta sovita, tulee sopimus voimaan vasta vuoden 2023 alussa.

Työmarkkinaneuvottelut ovat joskus mutkikkaita, vaikeatajuisia ja joskus sekaviakin. Jos arvata pitää, niin noista sote-sopimusneuvotteluista tulee sen lisäksi riitaiset ja värikkäät.

Ilman koronaa olisi ehkä lakkoiltu

Vielä ennen joulua hoitajien työtaistelua pidettiin lähes yhtä varmana kuin joulupukin tuloa. Hoitajaliitot olivat valmistautuneet neuvotteluihin pitkään ja henkeä oli nostatettu jo melkein uhoon saakka.

Ilmeisesti siksi hoitajaliitoille oli niin vaikea tunnustaa, että korona-virus ja sen mukanaan tuomat lomautukset, irtisanomiset sekä kuntien ja sairaanhoitopiirien ahdinko – koko talouden syöksykierre – eivät ole omiaan edesauttamaan korkeiden palkankorotusvaatimusten hyväksymistä.

Vielä keväällä hoitajaliitot pohtivat neuvottelujen siirtämistä syksyyn. 

Muille kunta-alan työntekijäjärjestöille ajatus oli kauhistus. Syksyllä kuntien talous ei taatusti ole paremmassa kunnossa ja kiky-tuntien poisto olisi siirtynyt edelleen.

Lieko neuvottelujen siirtopohdinnan taustalla ollut ajatus siitä, että korona olisi kesällä ohi ja syksyllä paremmat mahdollisuudet työtaisteluun.

Mutta nykyisillä tiedoilla koronan toista vaihetta pidetään jo ihan mahdollisena, jopa todennäköisenä. Mahdollisuudet pakottaa kunnat maksamaan enemmän kuin muille eivät näytä paranevan.

Nyt hoitajaliittojen puheenjohtajat tiedotteessan joka tapauksessa  myösivät, että palkkojen tasa-arvo -ohjelman rahoitukselle ei ole nyt realistisia edellytyksiä. Sen sijaan asiaa selvitetään työryhmässä.

– Koronakriisi yllätti koko yhteiskunnan ja vaikutti myös kunta-alan neuvotteluihin. Tilannekuva muuttui matkan varrella tammikuusta nopeasti. Talouden ennustetaan supistuvan koronan vuoksi tänä vuonna 8 prosenttia. Työttömyys on pahentunut nopeasti ja julkinen velka kasvaa vauhdilla, todettiin Tehyn ja Superin tiedotteessa.

Niinpä. Tuon muut kyllä taisivat huomata jo kuukausi sitten. Mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan!

Kuntasopimuksen syntyyn pitää silti olla tyytyväinen. Nyt kaikki saavat edes yleisen linjat korotukset ja kiky-tuntien poiston.  Lisäksi nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa työrauha suurella kuntasektorilla ei ole pahitteeksi.

Siitä pisteet myös hoitajaliitoille, ja erityisesti niiden jäsenille, jotka rehkivät parhaansa mukaan korona- ja muissa terveystöissä. Se sotku ei vielä ole ohi, jos kohta eivät työmarkkinasotkutkaan lopullisesti..

Lue myös: Tehy ja Super hyväksyneet kunta-alan neuvottelutuloksen – on todennäköistä, että muutkin järjestöt tekevät samoin

Tuoreimmat aiheesta

Ammattiliitot