Kuntajohtajia joutuu eroamaan usein ikävien päätösten ja luottamuspulan takia – "Viestintuoja ammutaan"

Osassa kunnissa on ajauduttu viime vuosina pahoihin riitoihin poliitikkojen ja johtavien viranhaltijoiden välillä. Muun muassa vaikeista leikkauspäätöksistä ja kyläkoulujen lakkauttamisista johtuvat riidat ovat aiheuttaneet kunnanjohtajien eroja monissa kunnissa.

Kuntakentällä riitely yleistyy ja kunnanjohtajan tehtävästä on tullut tuulinen paikka. Eläköitymisen tai töiden vaihtumisen lisäksi johtajia eroaa nyt usein luottamuspulan takia.

– Kyllähän se keskusteluilmapiiri on mennyt kovemmaksi jokaisella valtuustokaudella. Hyvä mittari siihen on se, että 2020 vuoden jälkeen sadassa kunnassa on vaihtunut kunnanjohtaja. Viime vuonna kolmannes niistä, jotka lähtivät, on lähtenyt epäluottamuksen takia, eli välit ovat menneet päättäjien ja viranhaltijoiden välillä erittäin huonoiksi, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen harmittelee.

Esimerkiksi koulujen lakkautuspäätökset tai muut säästöt ovat kipeitä ratkaisuja, jotka voivat aiheuttaa luottamuspulaa kunnan sisällä.

– Kunnissa joudutaan tekemään todella vaikeita palveluverkkopäätöksiä ja leikkauksia. Niitä ei ole kiva tehdä ja usein viestintuoja ammutaan, Karhunen sanoo.

– Esimerkiksi juuri lähikoulujen lakkauttaminen herättää tunteita. Ensin asukkaissa ja sitten päättäjissä ja sitten on tunteet kuumina ja viranhaltijat tosi ahtaalla. Toivoisin enemmän sitä rauhallista yhdessä keskustelua, Karhunen jatkaa.

Kuntaliitossa toivotaan, että kuntapäättäjät näkisivät päätösten taustatekijät laajasti.

– Iso kuva olisi hahmotettava sekä se, mistä rahat tulevat ja mihin ne riittävät. Ja yleiset, hyvät käytöstavat olisi oltava käytössä niin siellä kunnissa kuin sosiaalisessa mediassa, Karhunen sanoo.

Eduskunnalla esimerkkivastuu

Tänään pidetyssä Kuntaliiton tentissä puoluejohtajat penäsivät hyvää käytöstä niin kuntapäättäjiltä kuin itseltään.

– Lähdetään siitä, että käyttäydytään hyvin ja kohdellaan jokaista lähimmäisenä. Niin kunnissa kuin muuallakin. Ei tästä tarvitse tehdä vaikeata. Ollaan ja eletään ihmisiksi, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

– Tiettyä ratkaisumallia ei tähän voida esittää. Perussuomalaiset lisää tulevien ehdokkaiden kouluttamista, Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

– Kyllä eduskuntapuolueilla on valtaa ja vaikutusta siihen, miten kunnissa keskustellaan. Olemme eduskunnassa tavallaan "SM-liiga" ja jos mätkimme toisiamme eduskunnassa sääntöjen vastaisesti, se valuu kuntien valtuustoihin, toteaa puolestaan vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta.

Kunta- ja aluevaalit pidetään ensi huhtikuussa eli vajaan seitsemän kuukauden kuluttua.

Lue myös:

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat