Opetusalan ammattijärjestö aloittaa valmistelun kohti "palkkavaaleja"

Järjestö toivoo edelleen, että hallitus peruisi vientimallilain tai ottaisi sen suhteen ainakin aikalisän.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n hallitus on päättänyt aloittaa toimenpiteiden valmistelun kohti "palkkavaaleja". Sellaiset ovat OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron mukaan edessä, jos hallitus vie lakina eteenpäin niin sanottua vientivetoista palkkamallia.

Murto ei halunnut vielä kertoa, minkälaisia toimia aletaan nyt valmistella.

– Se varmastikin tulee tarkoittamaan tiettyjä viestinnällisiä ja mahdollisia järjestöllisiä toimia. Mutta en sen kummemmin sitä halua vielä tässä vaiheessa avata, hän sanoi STT:lle.

Murto huomautti, että jos poliitikot asettavat lailla katon palkankorotuksille ja sitovat valtakunnansovittelijan kädet, he puuttuvat näin tuleviin palkkaneuvotteluihin.

– Kyllä silloin väistämättä poliitikot joutuvat ottamaan myös vastuun siitä, että onko se oikein, että esimerkiksi opettajien oikeudenmukaista palkkakehitystä rajoitetaan ja palkkojen jälkeenjääneisyyttä ei päästäisi korjaamaan enää jatkossa.

"Esillä seuraavissa eduskuntavaaleissa"

Ensi keväänä, huhtikuussa, pidetään yhtä aikaa kunta- ja aluevaalit. Murto ei halunnut avata sitä, miten OAJ toivoo esimerkiksi tulevien kunnanvaltuutettujen käytännössä vaikuttavan palkkoihin tai palkkaneuvotteluihin.

Murron mukaan olennaista on vaalien ajankohta. Samoihin aikoihin ovat päättymässä kunta- ja hyvinvointialojen sopimukset.

– Täytyy ajatella myös askel eteenpäin. Totta kai tämä tulee varmasti esiin sitten seuraavissa eduskuntavaaleissa ja siinä keskustelussa, jos tämä vientimallilaki nyt menee eteenpäin.

Murto korostaa OAJ:n toivovan edelleen, että hallitus peruisi vientimallilain tai vaihtoehtoisesti ottaisi sen suhteen aikalisän. Hän huomauttaa hallituksenkin todenneen, että viisaampaa olisi, jos työmarkkinaosapuolet neuvottelisivat mallista keskenään.

Tämä ei ole kuitenkaan onnistunut. Syynä on erityisesti se, että palkansaajakeskusjärjestö SAK on katsonut, että samalla olisi pitänyt neuvotella myös muista hallituksen ajamista työmarkkinauudistuksista.

– Aikalisä voisi mahdollistaa sen, että esimerkiksi sopimuskierroksen jälkeen voitaisiin toivon mukaan käynnistää neuvottelut tästä työmarkkinamallista vaikka niiden tahojen kesken, jotka siihen neuvottelupöytään ovat valmiita tulemaan, Murto sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat