Nämä asiat uusien kunnanvaltuutettujen on syytä ottaa huomioon: "Valtuutettujen on tärkeä ymmärtää roolinsa"

0:50img
Katso video: Mitä valtuustossa tehdään?
Julkaistu 15.06.2021 14:37
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Uudet kunnanvaltuutetut on nyt valittu ja valtuutetut aloittavat työssään kesän lopussa. Mutta mitä kunnanvaltuutettujen tulee ottaa huomioon rupeaman alussa?

– Ensinnäkin hirveän tärkeä homma on opetella kaikki, miten kunta toimii ja palvelut järjestetään. Tähän kuuluu eri toimialojen lainsäädäntöä ja tehtäviä, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

– Lisäksi valtuutetun on hirveän tärkeä ymmärtää roolinsa, että valtuutettu päättää esittelyistä isoista asioista, lautakunnissa vähän tarkemminkin eri substanssialueilla. Virkamiehet hoitavat yksittäiset hommat. Tämä rajanveto on sellainen asia, mikä menee usein vähän sekaisin, että valtuutetut haluavat puuttua yksittäisen johtamisen kysymyksiin tai pieniin asioihin, Karhunen jatkaa.

Ei varsinaista oppositiota

Karhusen mukaan merkittävin ero kunnallispolitiikassa ja valtakunnan politiikassa on yhteisen tekemisen meininki.

– Kunnassa ei ole varsinaisesti oppositiota ja hallitusta. Toki oppositioon voi vapaaehtoisesti mennä ja vastustaa kaikkea, mutta yleensä asiat tehdään yhdessä. Kunnallispolitiikassa puhutaan, että on kaikkien puolueiden hallitus, Karhunen kertoo.

– Kunnissa korostuu yhteistyön tekeminen ja yhteistyön taidot.

Valtuustokauden alussa yksittäisen valtuutetun osalta tärkein asia on olla mukana suunnittelemassa kunnan strategiaa ja budjettia.

– Siellä valtuustokauden alussa on tärkeää olla mukana luomassa sitä yhteistä tahtoa, mihin kuntaa viedään eteenpäin.

Katso koko Minna Karhusen haastattelu alla olevalta videolta! Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

8:26img

Katso video: Hihat heilumaan! Tällainen työnsarka kunnissa odottaa

Äänestysprosentti alhainen

Kuntavaalien äänestysprosentti oli tänä vuonna erityisen alhainen. Yhtenä syynä Karhunen näkee ehdokkaiden kohtaamisen puutteen koronan johdosta.

– Jotenkin me emme ole onnistuneet tavoittamaan ja puhuttamaan tavallisia äänestäjiä, hän sanoo.

– Kyllä meidän pitäisi brändätä vaalit uudelleen. Tehdä siitä helposti toimitettava tapahtuma, eikä sellainen luotaan työntävä tapahtuma, että viralliset valvojat istuvat luokkahuoneessa.

Lue myös: Päättyvätkö Oulun kaupunginvaltuuston "erikoiset" vuodet nyt? Kiroiluun kärjistyneitä kokouksia ei enää haluta: "Tuleva valtuusto näyttää hyvältä"

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit