Kuntaliiton toimitusjohtaja: Kuntavaaleissa menee usein paikallistason ja valtakunnan politiikka sekaisin – "Eihän kunnissa päätetä bensan hintaa"

8:05imgVideolla Minna Karhunen kertoo, pystyvätkö kansanedustajat hoitamaan samaan aikaan myös kunnanvaltuutetun tehtävää. Hänellä itsellään on asiasta kokemusta. 
Julkaistu 10.03.2021 08:30

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Kunnissa ei päätetä bensan hintaa, muistutetaan kuntaliitosta.

Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen mukaan kuntavaaleissa menee usein kuntatason ja valtakunnallinen politiikka sekaisin.

Puolueet ehtivät kampanjoida jo ennen kuntavaalien siirtopäätöstä muun muassa polttoaineiden hinnalla. Esimerkiksi keskustasta on viestitty kuntavaalien alla, etteivät heille käy polttoaineen hintojen merkittävät korotukset. 

– Eihän kunnissa päätetä bensan hintaa. Mielellään medioissa puhutaan kansallisista ja isoista asioista, ja totta kai ne luovat ilmapiiriä ja toimintaedellytyksiä kunnille, mutta tärkeimmät päätökset liittyvät siihen, kuinka nopeasti pääsen lääkäriin, missä on lapseni koulu, onko kirjaston aukioloaika riittävä, Uutisaamussa vieraillut Karhunen luetteli.

Lue lisää: Vihreiden Emma Kari päästötavoitteista: "Jos se edellyttää polttoaineen hintaohjausta, niin viimeisimpänä vaihtoehtona siihen mennään"

Osaltaan kunta- ja valtakunnan politiikka sekoittuvat, sillä valtio säätää lait, joiden mukaan kunnat toimivat. Yhtenä esimerkkinä tästä on oppivelvollisuuden pidentäminen, jonka hallitus päätti ulottaa toiselle asteelle.

– Se onkin haastavaa, kun kuntien pitää huolehtia, että se toimii, pitää saada rahat riittämään ja kuitenkin eduskunta säätää lait. Siinä on rako, että ymmärretäänkö lakeja säädettäessä, kuinka helppoa tai mahdotonta on tehtävät järjestää. Tästä syntyy jännite kuntien ja valtion välille, Karhunen avasi.

Lue myös: IS: Bensan ja dieselin litrahintaan povataan kovaa korotusta

Mitkä ovat kuntien päätehtävät nykyään?

Karhusen mukaan ihmiset eivät tiedosta kunnolla kuntien tekemää työtä, ja usein ajatellaan, että veroja maksetaan turhasta.

– Sellainen asia, mitä ihmiset ei monestikaan ajattele on se, että kun monet sanovat, että minä maksan veroja, mutta en käytä palveluja. Se ei ole totta. Kaikki asumme rakennuksissa, jotka ovat rakennusluvitettu kunnassa, ajamme teillä, jotka ovat kunnan ylläpitämiä ja oleskelemme rakennuksissa, jotka on kaavoitettu.

Lisäksi sähköinfrastruktuuri on Karhusen mukaan kunnan rakentamaa ja kunnat omistavat myös vesilaitoksia.

– Koko ajan elämme keskellä kuntamaailmaa, Karhunen tiivistää.

Lue lisää: Sanna Marin MTV:lle THL:n kauhuskenaarioista: "Ne voivat Suomessakin olla todellisuutta" – pääministeri uskoo, että Suomi kestää kuntavaalien siirron

”Kyllä siellä päätöksiä syntyy koko ajan”

Kuntavaalit päätettiin viime viikonloppuna siirtää huhtikuulta kesäkuulle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että uudet valtuutetut aloittavat tehtävissään paria kuukautta myöhemmin.

Karhusen mukaan ei ole hätää siitä, että kunnat olisivat ilman päättäjiä sen aikaa.

– Vanhat valtuutetut, lautakunnat ja hallitus jatkavat. Kyllä siellä päätöksiä syntyy koko ajan, Ei tule tyhjiötä, Karhunen vakuuttaa.

Pääkuvan videolla Minna Karhunen kertoo, pystyvätkö kansanedustajat hoitamaan samaan aikaan myös kunnanvaltuutetun tehtävää. Hänellä itsellään on asiasta kokemusta. 

Lue lisää: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson mahdollisista liikkumisrajoituksista: " Hallitus varautuu tällä hetkellä pahimpaan"

Tuoreimmat aiheesta

Kunnat