Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ei pidä realistisena lastensuojelussa kiristyvää sosiaalityöntekijöitä koskevaa henkilöstömitoitusta.
– THL:n lastensuojelun mitoitusta koskevan seurantaraportin mukaan nykyiseenkään, viime vuoden alusta tulleeseen mitoitukseen ei edelleenkään ylletä suurimmalla osalla hyvinvointialueista. Ensi vuoden alusta mitoitus kiristyy tuntuvasti uudelleen, toteaa KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho.
Mitoitus nousi esiin MTV:n SOS-ohjelmassa tiistaina. Voimassa olevan mitoituksen mukaan sosiaalityöntekijällä saa olla enimmillään 35 lasta vastuullaan ja ensi vuoden alusta 30 lasta.
– Sosiaalityöntekijät ovat käytännössä kaikki töissä, joten entistä tiukemman mitoituksen saavuttaminen ei ole realistisella pohjalla. Pahimmassa tapauksessa kynnys päästä asiakkaaksi nousee mitoituksen kiristymisen myötä tai sosiaalityöntekijöitä siirretään pois muista tärkeistä palveluista, jatkaa Ruskoaho.
SOS - Save Our Sote MTV:n juttusarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? |
"Lastensuojelunlain tuntemus on välttämätöntä, jotta voi lastensuojelussa työskennellä"
SOS-ohjelmassa Hyvil Oy:stä ehdotettiin sosiaalityöntekijöiden aloituspaikkojen kaksinkertaistamista yliopistoissa. KT kannattaa tuntuvia lisäyksiä työvoimapula-alojen aloituspaikkoihin.
– Nythän lisäykset ovat olleet kovin epäsymmetrisiä, esimerkiksi psykologien aloituspaikkoja lisätään 60 - 100 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Vastaavan suuruiset lisäykset esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden tai lääkärien aloituspaikkoihin takuuvarmasti purisivat myös näiden alojen työvoimapulaan.
SOS-ohjelmassa Aila Puustinen-Korhonen kertoi selvityksestä, jonka mukaan lastensuojelulakia velvoitetaan lukemaan yliopistoissa vain vähän.
– Koulutuksen sisällöt on suunniteltava niin, että valmistuvilla on riittävät tiedot ja osaaminen, joita työtehtävien hoitaminen edellyttää. Lastensuojelunlain tuntemus on välttämätöntä, jotta voi lastensuojelussa työskennellä.
Toiveena nopeat pätevöitymispolut
KT:n mukaan työvoimapulaa pitäisi helpottaa eri keinoilla: ammattilaisten määrää on lisättävä, eli aloituspaikkoja ja koulutuspolkuja on lisättävä.
– Sosiaalityöntekijöiden suhteen pitäisi selvittää mahdollisuudet räätälöidä nopeita pätevöitymispolkuja esimerkiksi valtiotieteen maistereille muilta sosiaalitieteellisiltä aloilta.
– Sosiaali- ja terveyspalveluissa työtä tehdään moniammatillisissa tiimeissä ja paljon palveluja tarvitsevat kohtaavat useita eri alojen ammattilaisia. Nyt kun laillistettuja ammattilaisia on koulutettu aivan liian vähän suhteessa heidän tarpeeseensa, syntyy erilaisia pullonkauloja ja erittäinkin haastavia tilanteita eri palveluihin, Ruskoaho perustelee.
"Kiristystä olisi vähintäänkin siirrettävä"
KT haluaa siirtää mitoitusmuutosta tuonnemmas.
– Vuoden 2024 alussa tapahtuvaa kiristystä olisi vähintäänkin siirrettävä. Puolessa vuodessa ei mistään tule niin paljoa uusia kelpoisuusehdot täyttäviä osaajia, että entistäkin tiukemman mitoituksen noudattaminen olisi realismia.
Lisäksi Ruskoahon mukaan täytyy tarkastella erilaisten mitoituksia ja määritettyjä kelpoisuusehtoja.
– Hyvinvointialueille on turvattava mahdollisuus kohdentaa ammattilaiset niihin palveluihin, joita kullakin hyvinvointialueella tällä hetkellä eniten tarvitaan.