Aluevaalit järjestetään varmuudella ajallaan, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen MTV Uutisille. Karanteeniäänestäjillä on mahdollisuus ulkona äänestämiseen.
Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona 12. tammikuuta, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.
Toisin kuin viime kevään kuntavaaleja, aluevaaleja ei tulla siirtämään, vaikka epidemia jyllää ja sairaaloissa on enemmän koronapotilaita kuin ikinä aiemmin.
– Kyllä tämä on aivan varma asia. Oikeusministeriö on tehnyt yhteistyötä koko syksyn THL:n kanssa, ja THL:n näkemys on tällä hetkellä se, että ei ole mitään syytä, miksi vaaleja ei voitaisi toimittaa tässäkin tilanteessa, Arto Jääskeläinen toteaa.
Vaikka koronatartuntoja on raportoitu kahden viime viikon aikana yli 55 000, oikeusministeriössä ollaan "hyvin rauhallisia".
– Jokainen äänestäjä voi ihan rauhassa hyvillä mielin lähteä äänestyspaikalle joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Äänestys sujuu varmasti ripeästi, hyvin ja terveysturvallisesti myös.
Karanteeniäänestäjä voi äänestää ulkona
Vaalit tullaan toimittamaan, vaikka tuhannet tai jopa kymmenettuhannet suomalaiset olisivat tulevina viikkoina karanteenissa.
Kotiäänestykseen on mahdollista ilmoittautua 11. tammikuuta kello 16 asti. Kotiäänestys voidaan järjestää, jos äänestäjän ei voida kohtuullisesti odottaa pääsevän äänestyspaikalle muutoin.
Vaalipäivänä karanteenissa oleville tullaan Jääskeläisen mukaan järjestämään mahdollisuudet äänestää äänestyspaikan, kuten koulun tai muun rakennuksen, yhteydessä ulkona.
Jääskeläisen mukaan tarkoitus on, että äänestyspaikan ulkopuolella äänestävät ovat etukäteen – tarvittaessa äänestyspäivänä – yhteydessä oman kuntansa keskusvaalilautakuntaan, jotta äänestyspaikalla tiedetään varautua ulkoäänestämiseen.
– Jos on karanteeniin tai eristykseen määrätty, on näillä tavoilla siis edelleen mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan, Jääskeläinen painottaa.
Myös kunnille on laadittu tarkat ohjeet siitä, kuinka äänestyspaikat voidaan järjestä terveysturvallisiksi.
Äänestystilojen on oltava tarpeeksi laajoja, jotta turvavälit voidaan pitää. On huomioitava käsidesit, kasvomaskit ja tilojen tuuletus ja puhdistuskin.
– On mahdollista ja varmaan käytännössä tulee olemaankin monessa paikassa se, että vaalivirkailijat valvovat, että samassa äänestystilassa ei ole liikaa ihmisiä yhtä aikaa, vaan suoritetaan ovella niin sanottua annostelua.
Saavatko ehdokkaat kampanjoida?
Puolueet haluaisivat luonnollisesti käydä tulevina viikkoina kiihkeitä vaalikampanjoja. Nykyisessä koronatilanteessa kampanjointi on kuitenkin kaukana normaalista.
Oikeusministeriö on käynyt asiasta keskustelua THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.
Sosiaali- ja terveysministeriöstä tullaan lähettämään aluehallintovirastoille ohjauskirje, jolla pyritään siihen, että vaalikampanjointia voisi olla mahdollisimman paljon.
– Esimerkiksi ulkona tapahtuva kampanjatilaisuus on THL:n näkemyksen mukaan aika riskitön tapa, Jääskeläinen sanoo.
Monilla alueilla on tällä hetkellä voimassa tiukkoja yleisötilaisuuksien rajoituksia. Aluehallintoviraston viestintäyksikön päällikkö Jaana Lehtovirta kommentoi Verkkouutisille, ettei yleisötilaisuuksien rajoittaminen kiellä torikampanjointia, vaan sellaiset tilaisuudet, joihin ehdokas kutsuu tavalla tai toisella yleisöä.