Kuntien heikko talous on saattanut vaikuttaa vanhuspalvelujen kriisiin.
Eräissä yksityisten yritysten pyörittämissä vanhusten hoitokodeissa paljastuneet vakavat laiminlyönnit saattavat liittyä kuntien nopeasti heikentyneeseen talouteen. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen korostaa kuitenkin, että mitään faktaa asiasta ei ole olemassa.
– Kunnat hakevat totta kai kaikkia keinoja tehostaa toimintaansa ja pyrkivät välttämään investointeja. Se tarkoittaa sitä, että ostopalveluiden määrä on kasvanut, Karhunen kertoi STT:lle.
Vakavia laiminlyöntejä on paljastunut Esperi Caren hoitokodissa Kristiinankaupungissa sekä Attendon hoitokodeissa Alavudella ja Joroisissa.
– Hirveän vaikea on antaa mitään yksiselitteistä vastausta, mikä liittyy mihinkin, koska on 311 kuntaa, jotka painivat itsenäisesti ongelmiensa kanssa. Jokaisen tarina on erilainen, Karhunen sanoo.
Pitkiä sitoumuksia tai investointeja ei ole voitu tehdä
Hänen mukaansa asiaan vaikuttaa sekin, että kunnat ovat joutuneet tekemään lyhyitä ostopalvelusopimuksia, koska sote-uudistus on kesken. Pitkiä sitoumuksia tai investointeja ei ole voitu tehdä, kun ei tiedetä, miten toimintaympäristö muuttuu.
Kuntaliitto kertoo, että kaksi kolmasosaa kunnista putosi viime vuonna tappiolle. Tulos painui negatiiviseksi peräti 196 kunnassa, kun toissa vuonna miinusmerkkisen tuloksen teki vain 55 kuntaa. Kuntaliiton mukaan tilanne on hälyttävän synkkä.
– Kunnille ei saa antaa enää yhtään uutta tehtävää ilman sille osoitettua rahoitusta. Kaikenlaiset valtionosuusleikkaukset on vihdoin lopetettava, Karhunen vaatii.
Verotulot vähenivät, menot kasvoivat
Kuntaliiton keräämät tilinpäätösarviot kertovat, että verotulot ja valtionosuudet tippuivat vuonna 2018. Samaan aikaan kuntien ja kuntayhtymien menot kasvoivat yli kolme prosenttia.
– Isoin yksittäinen tekijä kuntatalouden heikentymisessä on kilpailukykysopimus, joka kohtelee kuntakenttää ankarammin kuin yrityksiä, Karhunen korostaa.
Kuntien ja kuntayhtymien velka kasvoi viime vuonna miljardilla eurolla. Kuntien velat lisääntyivät reilut kolme prosenttia ja kuntayhtymien 11 prosenttia.