Koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi monia kuntien palveluja on suljettu ja työntekijöitä siirretty uusiin työtehtäviin. Näin kävi myös Hyvinkään kaupungilla nuoriso-ohjaajana 30 vuotta työskenneelle Kari Kuikalle.
Tällä viikolla Kuikka on kuljettanut kaupungin koulujen ylijäämäruokaa asunnottomien asumisyksikköön.
– Onhan se vaihtelua normaaliarkeen, kun meillä on kaikki paikat kiinni. Ja tunteehan tässä tekevänsä jotain hyödyllistä. Että pystytään nopeasti reagoimaan tällaisiin tilanteisiin, Kuikka sanoo.
Hyvinkäällä kahdet yt-neuvottelut menossa
Hyvinkäällä työntekijöitä on siirretty muun muassa tekemään tarkitussoittoja yli 80-vuotiaille kaupunkilaisille ja kuljettamaan heille ruokaa kaupasta.
Koronaepidemia tuli pahaan saumaan, ja kaupungilla on menossa nyt kahdet eri yt-neuvottelut. Talouden tasapainottamiseen tähtäävät neuvottelut voivat johtaa enintään 150 työntekijän irtisanomiseen. Lisäksi neuvotellaan lomautuksista.
– Meillä on minimiarvio, että jos kevään aikana päästään ohitse tästä, niin koronan miinusmerkkistä vaikutusta on tänä vuonna noin 14–15 miljoonaa euroa, toteaa Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.
– Me ollaan täällä nuorisopuolella niin pieni osasto, että en usko sen meihin paljon vaikuttavan. Lomautuksen pelko on kyllä olemassa. Kyllä se vähän arveluttaa tietysti, sanoo puolestaa Kari Kuikka.
Lomautustarvetta monessa kunnassa
Suurista kaupungeista Tampere ja Oulu ovat toistaiseksi ilmoittaneet yt-neuvotteluista. Lisää on kuitenkin odotettavissa.
KT Kuntatyönantajat kysyi kuukausi sitten lomautuksista, ja kyselyyn vastasi yli 250 kuntaa ja kuntayhtymää. Vastaajista 65 prosenttia kertoi tarpeesta lomauttaa väkeä tänä vuonna. Käytännössä lomautus koskisi lähes 30 000 työntekijää. Tuoreemman kyselyn tulokset julkaistaan perjantaina.
– Jos valtio ei tule avuksi, niin kyllä se tarkoittaa muissakin kunnissa yt-menettelyjä ja veronkorotuksia. Jotain kautta se pitää kompensoida. Tärkeää olisi myös se, että kunnille ei enää sysättäisi uusia tehtäviä, Jyrki Mattila sanoo.
Kuntaliitto arvioi aiemmin, että koronavirusepidemia heikentää kuntataloutta tänä vuonna 1,5–2 miljardia euroa. Nyt arviota on toimitusjohtaja Minna Karhusen mukaan nostettu ja koronan ennakoidaan aiheuttavan 2,3 miljardin euron laskun.
Arvion taustalla on kunnille suunnattu kysely, johon vastasi 89 prosenttia kunnista. Kunnallisveron menetykset nousevat noin miljardiin euroon ja yhteisöverotuottoja jää saamatta noin 600 miljoonaa euroa.