Jani menetti kaksi ystäväänsä, kun Norjan sukellusluolasta tuli surmanloukku – palaa nyt luolaan 70 läheisensä kanssa viettämään omaa hääjuhlaansa

6:50img
MTV Uutiset Live haastatteli häiden järjestäjää, porilaista Kalle Nordlingia.
Julkaistu 18.07.2019 13:45(Päivitetty 18.07.2019 15:13)

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Oli helmikuinen päivä, kun viiden suomalaisen sukellukselta pintaan nousi ainoastaan kolme miestä.

Pohjois-Norjassa sijaitseva Pluran vedenalainen luolasto nousi suomalaisten tietoisuuteen kammottavalla tavalla keväällä 2014, kun sinne hukkui kaksi suomalaista sukeltajaa.

Vajaat kaksi kuukautta myöhemmin kuolleet nostettiin pintaan yli 100 metrin syvyydestä vaativassa operaatiossa, joka kesti sata tuntia.

Yksi pelastajista oli Jani Santala, joka laskeutuu ensi kuussa luolaan täysin toisenlaisissa merkeissä: mennäkseen naimisiin.

"Kaksi hyvällä tavalla hullua laitetaan yhteen"

Plura on suuri vedenalainen luolasto, jonka läpi kulkee 2 600 metriä pitkä sukellusreitti. Sen syvin kohta ulottuu 130 metrin syvyyteen.

Luolastossa, 450 metrin etäisyydellä, sijaitsee valtava ilmatasku, luonnonkatedraali, jossa Santala saa omakseen rakkaansa, norjalaisen Ina Traelnesin.

Myös Traelnes on sukeltaja ja lisäksi sukellusalueen omistajan tytär.

– Olen sanonut, että tätä siitä tulee, kun kaksi hyvällä tavalla hullua laitetaan yhteen, sulhanen Jani Santala sanoo kertoo MTV Uutisille satelliittipuhelimen välityksellä luolastolta, jossa hän on nytkin sukeltamassa.

Plura, luolahäät

Luolahäät sai alkunsa vitsistä

Santala kertoo, että idea ensi kuussa vietettäviin luolahäihin lähti vitsistä.

– Minulla on yksi luolasukeltajatuttu, joka on pappi. Aina mietin, että Heikki voisi vihkiä meidät myös veden alla, mutta emme kumpikaan kuulu kirkkoon, joten se jäi.

– Siitä sitten vitsailtiin keskenämme ja ajatus jäi kytemään. Ensi kuussa se sitten toteutuu, mies iloitsee.

Vihkimisen suorittaa Ben Reymenants, joka oli yksi Thaimaan luolapelastusoperaation avainhenkilöistä, saapuu pitämään seremonian ilmataskussa ja vara-pormestari allekirjoittaa paperit pariskunnan pintautuessa.

"Luonnonkatedraaliin" saapuu yli 70 vierasta 

Voisi kuvitella, ettei luolahäissä kovin montaa vierasta nähtäisi, mutta totuus on ihan toinen.

Santala kertoo, että vieraita on ilmoittautunut jo yli 70!

– Meillä on paljon sukeltavia ystäviä ja tuttavia. Kaukaisimmat vieraat tulevat Singaporesta, Japanista ja Thaimaasta.

Vihkipaikalle on noin 450 metrin sukellus eikä operaatio ole se kaikkein nopein. Häävieraat sukeltavat paikalle muutaman hengen ryhmissä, minkä vuoksi kestää pari tuntia, kunnes kaikki on saatu luonnonkatedraalin muodostavaan ilmataskuun.

Luolasukellus

Kuka luovuttaa morsiamen?

Tulevan avioparin vanhemmat ja muut ei-sukeltavat sukulaiset ja ystävät seuraavat toimitusta lähistölle pystytettävästä juhlateltasta, jossa he näkevät kaiken ruudulta.

Luolasta maanpinnalle asennetaan data- ja puhelikaapelit, kaikkiaan noin 700 metriä, jotta myös maakrapuvieraat voivat seurata seremoniaa reaaliajassa.

Sulhasen mukaan parin vanhempia ei ole harmittanut se, että he eivät pääse fyysisesti paikan päälle.

Mutta kuka morsiamen luovuttaa, jos isä katselee seremoniaa maalla?

– Se on vielä hakusessa, että kuka hänet saattaa alttarille.

Hääparilla erityiset kuivapuvut

Hääpari itse sukeltaa paikalle sellaisilla vedenalaisilla skoottereilla ja heidät vihitään – missäs muussakaan kuin –  sukellustamineissa.

– Meillä on päällä varta vasten tehdyt kuivapuvut, jotka ovat vähän kuvauksellisemmat kuin tavalliset kuivapuvut.

– Pukujuhlat pidetään sitten pinnan päällä, ja kyllä meillä niihin on perinteisemmät asut, Santala nauraa.

Suomalais-norjalaiset häät ovat niin poikkeukselliset, että ne saattavat hyvinkin rikkoa myös ennätyksiä, Santala kertoo.

– Toivottavasti päästään Guinnessin ennätystenkirjaan, Santala paljastaa.

"Paikka on luolasukeltajan mekka"

Häiden teknisen puolen järjestää porilainen luolasukeltaja ja tapahtumantekijä Kalle Nordling, joka on tapauksesta enemmän kuin innoissaan. 

– Kyse on täysin uniikista tapahtumasta, jollaista ei ole ennen tehty. Ina ja Jani menevät naimisiin paikassa, jonne pääsee vain sukeltamalla. Sukellus vihkipaikalle kestää 20-30 minuuttia ja sukeltavia vieraita tulee paikalle yli 70.

– Paikka on luolasukeltajan mekka. Paikka on niin hieno, että sitä ei voi käsittää. Vesi on uurtanut sinne uskomattomia muotoja ja kivi on todella kauniin väristä. Siellä matkalla on kapeita kohtia, mutta myös niin isoja saleja, etti näe seinästä seinään, Nordling kuvaa.

Vihkikappelina toimivassa ilmataskussa on säkkipimeää. 

– Sinne viedään valaisimia, että seremonian pystyy näkemään ja jotta pystymme lähettämään sieltä kuvaa maalla oleville häävieraille ja muulle maailmalle. 

– Haastavin osuus on kuitenkin se, kun luolastoon vedetään 450 metriä kaapelia, Nordling kertoo.

Nordling kertoo johtavansa tapahtuman järjestämistä ja hänellä on mukanaan kolme työntekijää hoitamassa teksnistä puolta, mutta mukana on myös kymmeniä luolasukeltajia talkootyössä. 

– Kaikki tarvittavat välineet on vietävä sinne sukeltamalla ilma-, vesi- ja painetiiviissä säiliöissä, Nordling kuvaa prosessia.

Katso jutun videolta, mitä kaikkia haasteita luolahäiden järjestäjät joutuvat ratkomaan!

Kosinta tapahtui vesiputouksessa

Pluran luolasto on Santalalle ja Traelnesille tärkeä yhteinen paikka, koska he ovat tavanneet toisensa siellä sukeltaessaan.

– Olen yli 10 vuotta tehnyt sukellusreissuja tänne ja täällä tavattiin. Olimme tunteneet jo pidempään ja kolme vuotta sitten täällä rakastuttiin, onnellinen sulhanen kertoo.

Vedellä on muutenkin ollut merkittävä rooli pariskunnan rakkaudessa.

– Kosiminen tapahtui Thaimaassa, keskellä viidakkoa ja vesiputouksen alla.

– Morsian aina muistelee, että vesiputouksen aiheuttama meteli oli niin kova, ettei meinattu kuulla toisiamme. Siinä joutui sitten huutamaan "kyllä". Ja niin hän sitten huusi. 

Ja nyt, muutaman viikon kuluttua, tuo vesiputouksen alla huudettu "kyllä" huipentuu ainutlaatuiseen vihkiseremoniaan henkeäsalpaavassa paikassa, jonne useimmat meistä eivät koskaan tule pääsemäänkään.

MTV Uutiset seuraa pariskunnan häävalmisteluja ja hääjuhlaa elokuussa.

Lue myös: Tällaista et ole ennen nähnyt: Huikea 360-sukellusvideo täysin valaistussa Ojamon vanhassa kalkkikaivoksessa häikäisee – "Se aiheutti isoja hymyjä ja nauruja kaikilta mukana olleilta"

Tuoreimmat aiheesta

Sukellus