Sukeltaja Teppo Lallukka ystävineen toteutti maaliskuun puolivälissä sukelluksen, jonka uskomattoman hienoja tuloksia myös me muut saamme ihastella. 11 sukeltajan porukka kuvasi nimittäin Lohjalla sijaitsevan Ojamon vanhan kalkkikaivoksen uumenia 360-kameralla yhdeksän sukeltajan valaistessa syvyyksiä.
Lohjalla sijaitseva Ojamon vanha kalkkikaivos on nykyisin suosittu sukelluskohde. Kun kaivostoiminta loppui, se täyttyi vähitellen vedellä. Luolastossa satoja kertoja sukeltanut Teppo Lallukka keksi, että juuri täällä olisi hyvä kokeilla nettimaailmasta tuttua 360-kuvausta.
– Törmäsin 360-kuvaukseen internetin ihmeellisessä maailmassa ja aloin miettiä, mitä sillä voisi tehdä täällä Suomessa.
Lallukka tutustui saatavilla olevaan kalustoon, valitsi kohteen ja myi idean valaistusta 360-luolasukelluskuvauksesta sukellusta harrastaville kavereilleen.
Mukaan kavereita ei tarvinnut pahemmin taivutella: maalikuun puolivälissä toteutettuun sukellukseen osallistui yhteensä 11 ihmistä. Yhdeksän heistä tarvittiin valaisemaan Lallukan kuvaamaa luolastoa.
– Minulla oli 4-5 eri valaisuryhmää, joille olin tehnyt valmiiksi paperille koreografian eli suunnitelman siitä, missä he ovat minun liikkuessani.
Kameranlinssi joka puolella
Lallukka kertoo, että valosuunnittelu oli haastavaa.
– Jos kuvaa 2D-kuvaa eli normaalia kuvaa, se pitää valaista niin, että valolla ei saa osua linssiin. Mutta kun kuvauskulma on 360 astetta, linssi on joka puolella. Iso kiitos kuuluukin niille yhdeksälle, jotka tätä olivat valaisemassa.
Lallukan ja hänen ystäviensä tuottama videomateriaali on ainutlaatuista.
– Tietääkseni tällaista ei ole tehty aiemmin Suomessa. Yksi tuttu Kiinassa on tehnyt vastaavanlaista videota, mutta ne videot ovat olleet 10-15 sekuntia pitkiä.
– Juuri valaisu on se vaikea asia. Jos olisin mennyt tekemään tuota videota kahdestaan sukellusparini kanssa, katsoisit jotain hyvin kummallista mustaa tallennetta. Saimme valovalmistaja Scubamafialta lainaan kaksi oikein isoa valoa, muut valaisimet olivat sukeltajien omia.
Missä kamera oli kuvatessasi?
– Jos katsot videota, minulla näkyy kädessä keppi, jonka päässä on vilkkuva valo. Kamera on siinä kepin päässä, sitä ei näe.
Sukelluksessa oli myös jännitysmomentteja.
– En esimerkiksi nähnyt, nauhoittiko kamera. Vesi, jossa sukelsimme, oli +4 asteista ja kaikissa keskusteluryhmissä oli sanottu, että kyseisen kameran akku ei kestä yhtään kylmässä. Totta kai minulla oli huoli siitä, että akku kyykähtää kesken kaiken. En myöskään nähnyt mitä se kuvasi.
– Onneksi lähtökohta oli se, että tässä ei tehty muuta kuin ystävät vähän pitivät hauskaa ja sukelsivat yhdessä. Siinä mielessä meillä ollut paineita.
Valaistu luolasto yllätti sukeltajat
Tehtävää helpoitti hyvän yhteishengen lisäksi myös se, että sukelluspaikka oli kaikille tuttu.
– Sen takia niin moni halusi myös lähteä mukaan. Olemme kaikki sukeltaneet siellä satoja, tai ainakin useita kymmeniä kertoja. Jokainen oli sukeltanut ihan samassa paikassa takuuvarmasti reilusti yli 50 kertaa.
– Kuvauksen pääkohde oli kiskokuilu. Se onnistui ihan mahtavasti ja sieltä näki kaiken. Se aiheutti isoja hymyjä ja nauruja kaikilta mukana olleilta ja kokemus oli tosi hieno meille kaikille. Me kaikki saimme nauttia.
Olet sukeltanut luolastossa satoja kertoja. Oliko se nyt valaistuna samanlainen?
– Tilan käsitys tuli paljon paremmaksi, koska mitään ei jäänyt piiloon. Kokemus oli kokonaisvaltaisempi. Vähän sama kuin jos menisit vaatehuoneeseen taskulampun kanssa: joka paikan näkee kyllä lampulla osoittamalla, mutta jos laitat katosta valon päälle, näetkin kaiken. Paikka vaikutti paljon isommalta ja laajemmalta kuin pimeässä.
Seuraava kuvauskohde jo mietinnässä
Kokemuksen innoittamana Teppo miettii jo seuraavia kohteita, joissa vastavanlaisen 360-videokuvauksen voisi järjestää.
– Suomalaisia lähteitä, suomalaisia hylkyjä merellä tai järvissä, kaikkea, mitä vedenalaisessa luonnossa on. Esimerkiksi Kiikun lähde on erittäin kaunis ja sen vesi on kristallinkirkasta.
MTV Uutisten tässä jutussa julkaisema video on ihan tavallinen 2D, mutta vielä vaikuttavampaa 3D-versiota pääsee katsomaan tästä linkistä. Video on tuotettu yhteistyössä ruotsalaisen VR/360 yrityksen Virtual Northman AB:n kanssa.
– Ulkomailta olen saanut kehuja, että 360-videon katselukokemus on erityisen hieno ja syvä virtuaalilaseilla, kun pääsee kääntämään päätä ja näkemään sitä kautta enemmän, Teppo Lallukka kertoo.