Kuuden sekunnin rutiini voi parantaa parisuhdetta

Kuuden sekunnin suudelma on arkinen pieni tapa, joka voi tehdä oikein hyvää parisuhteelle.

Pitkässä suhteessa intohimo voi hautautua arjen velvollisuuksien ja kiireiden alle. Tällöin kannattaa ottaa käyttöön tapa, jolla elämään voi tuoda ripauksen romantiikkaa: kuuden sekunnin suudelma.

Tämän harjoitteen kehittivät aikoinaan parisuhdeterapeutit ja psykologit John ja Julie Gottman, kertoo New York Post.

Kyse on juuri siitä, miltä kuulostaakin: varataan päivässä pieni hetki sille, että ollaan fyysisessä yhteydessä kumppanin kanssa. 

Kannattaa kokeilla, vaikka tuntuisi hassulta!

Harjoitteen puolesta liputtaa myös New York Postin haastattelema katolisen kirkon parissa parisuhdetyötä tekevä amerikkalainen teologi Bethany Meola.

– Tavallaanhan tuntuu hassulta laittaa se tehtävien asioiden listalle, hän sanoo.

Vaikka suuteloinnin sisällyttäminen arkirutiinien joukkoon voi tuntua höpsöltä, sillä voi olla myönteisiä vaikutuksia.

Meola kertoo, että kuusi sekuntia on riittävän pitkä aika siihen, että se maadoittaa ihmisen hetkeen ja ilmaisee toiselle, että tähän ihmiseen haluan sitoutua

Näin idea kuuden sekunnin suudelmasta syntyi

Gottmanit kehittivät suudelmateorian tutkittuaan yli 3 000 pariskuntaa 30 vuoden ajan. He havaitsivat, että kuusi sekuntia tietoista läheisyyttä riitti käynnistämään prosessin, jossa vapautuu "rakkaushormoninakin" tunnettua oksitosiinia.

Oksitosiini muokkaa ihmisen käytöstä monissa sosiaalisissa vuorovaikutussuhteissa, joista äidin ja lapsen välinen kiintymysside on ensimmäinen, kertoo Duodecim-lehti

Gottmanien mukaan se rakentaa luottamusta parisuhteeseen rauhoittamalla aivojen pelkokeskusta.

Kaikkien ei kannata kokeilla

Pitkitetty suudelma toimii parhaiten niille pareille, joiden osapuolet ovat sitoutuneita toisiinsa ja joiden väliltä löytyy luottamusta.

Jos suhde on kriisissä ja ongelmia käsitellään terapiassa, ei kuuden sekunnin suudelma välttämättä auta. Jos osapuolten välillä vallitsee epäluottauksen ilmapiiri, ei suudelma tunnu aidolta.

Muista nauttia!

Kuuden sekunnin suudelma kannattaa ajoittaa esimerkiksi siihen hetkeen, kun lähdetään töihin tai mennään nukkumaan. Siitä voi olla apua, kun halutaan estää parisuhdetta muuttumasta sellaiseksi, että ainoa yhdessä tehtävä asia ovat arjen velvollisuudet. 

Tärkeää olisi myös muistaa nauttia suutelemisesta eikä vain tehdä siitä, koska niin kuuluu tehdä.

Katso myös video: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
Syksyllä alkaa arki, ja ihanan kesävapaan jälkeen parisuhde voi joutua koetukselle. Millaiset vinkit asiantuntija antaa suhdearkeen?

Lue myös:

    Uusimmat