Kuukausi Trumpia toi vallankumouksen – asiantuntija ei yllättynyt: "Tiedossa jo kesästä, länsi ei vain ole tottunut"

11:00imgKatso keskustelu: Miksi Trumpin presidenttikauden alku ei ole asiantuntijoiden mukaan ollut erityisen yllättävä?
Julkaistu 17.02.2025 19:10
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Asiantuntijjat ovat eri linjoilla Trumpin presidenttikauden alun yllätyksellisyydestä.

Maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ensimmäinen kuukausi ei ole ollut niin yllätyksellinen kuin monista uutisjutuista voisi päätellä.

– Joitakin yllätyksiä on liioiteltu. Kyllähän Ukraina-strategian päälinjat olivat luettavissa monista dokumenteista jo viime kesästä lähtien, Teivainen huomauttaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Hän epäilee eurooppalaisia kohahduttaneen ennen kaikkea tapa, jolla Trump suhtautui liittolaisiin vaatiessaan Grönlantia Yhdysvalloille ja uhkaamalla jopa sotilaallisilla toimilla. 

– Lännessä ei olla totuttu, että tällä tavoin liittolaisten kanssa toimitaan, Teivainen sanoo.

Trumpin ensimmäistä kuukautta Valkoisessa talossa Teivainen tiivistää ytimekkäästi:

– Onhan siinä ollut jytinää ja tekemisen makua. 

Lue myös: Kommentti: Miten Euroopan johtajat muka yllättyivät Trumpin Venäjä-mielisestä linjasta? Esitys Münchenissä oli vasta alkua

Mitä Trump aikoo seuraavaksi?

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä puolestaan kuvailee Trumpin alkutaivalta vallankumoukselliseksi. Hänen mielestään merkillepantavaa on Trumpin painotus eri maailman kolkkiin – ei pelkästään sodan moukaroimiin Ukrainaan ja Gazaan, vaan myös Grönlantiin ja Panamaan. 

– Äänestäjät äänestivät Trumpin tekemään vallankumouksen Amerikassa ja parantamaan heidän elämäänsä siellä. Se, että vallankumous viedään näin voimakkaasti koko maailmaan, on tässä intensiivisyydessään ollut yllätys.

Toinen erityispiirre ensimmäisessä kuukaudessa on ollut Trumpin aiempaa voimakkaampi vallankäyttö presidentin valtaoikeuksien kautta. Penttilä kuvailee Yhdysvaltojen siirtyneen vahvan presidentin demokratiaan, jossa instituutiot on syrjäytetty.

– Trump toimii hätätilalailla, presidentin asetuksilla ja tuontitulliuhkauksilla. Keinoilla, joita presidentti voi käyttää rikkomatta perustuslakia. 

Entä mihin Trumpin uskotaan seuraavaksi kiinnittävän huomionsa? Teivainen ennustaa, että itään ja Kiinaan. 

Toistaiseksi Trumpilta ei ole kuultu avauksia Kiinaan liittyen, vaikka hän aiemmin on pitänyt esillä Kiinan uhkaa Yhdysvalloille. 

Tuoreimmat aiheesta

Donald Trump