Kuukautiset ovat yhä tabu – ”Käsilaukusta pullahtanutta tamponia hävetään vuosienkin päästä”

Nepalissa tytöt ja naiset saatetaan edelleen eristää navettaan kuukautisten ajaksi, ja Suomessakin hävetään, jos tamponi pullahtaa esiin laukusta kassajonossa. Miksi kuukautiset ovat tabu? Aiheesta keskustelivat Huomenta Suomessa Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo.

Rosa Meriläinen uskoo, että häpeä kuukautisista liittyy siihen, miten naisen kehoon ja seksuaalisuuteen ylipäätään suhtaudutaan.

– Veikkaan, että aikoina, jolloin on tehty jumaläitipatsaita, ei välttämättä ole suhtauduttu menkkoihin ihan yhtä nyreästi kuin nykyään, Meriläinen sanoi lähetyksessä.

Meriläisen ja Sanna Seiko Salon tuoreeseen NE – Kuukautiskirjaan on kerätty paljon eri ikäisten ihmisten kokemuksia kuukautisista.

– Ihan rempseillä aikuisilla ihmisillä vaikka se, että tamponi pullahtaa käsilaukusta lompakkoa kaivaessa kassajonossa, on sellainen asia, jota muistellaan vielä 15 vuoden päästä – että olipa noloa! Se ehkä kertoo siitä, että ei tämä tabu vielä ihan murrettu ole.

– Eräs mieshaastateltavamme kertoi, että hän kyllä käy pyydettäessä ostamassa tamponeita kumppanilleen ja tyttärilleen, mutta jos joku muu sattuu siihen samalle käytävälle, niin kääntyy äkkiä pois, Seiko-Salo lisäsi.

Tietyissä maailman kolkissa asiat ovat vielä huomattavasti paljon huonommin.

– Edelleenkin on maita, joissa tytöt ja naiset eristetään kuukautisten aikana perheestä ja yhteisöstä. Nepalissa heidät saatetaan laittaa vaikka navettaan siksi aikaa – ei kovin hygieenistä, ja sen lisäksi se estää koulunkäynnin. Eli kuukautiset ovat myös tärkeä ihmisoikeuskysymys, Meriläinen sanoo.

– Minä uskon, että kaikkien kuukautiskansalaisten etu ympäri maailmaa on, että me opimme puhumaan kuukautisista nolostelematta ja myöskin löydämme ne ylpeyden ja ilon aiheet, joita kuukautisissa on, Meriläinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat