Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista, kertoo Plan International Suomen tuore kyselytutkimus. Kolmannekselle kyselyn vastaajista oli muun muassa sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.
Planin mukaan kyselytutkimus osoittaa, että kuukautishäpeä ja sen taustalla olevat sosiaaliset normit ovat edelleen merkittävä ongelma Suomessa. Vastaajista yli 70 prosenttia arvioi, että kuukautiset ovat joskus aiheuttaneet heille häpeää.
– Kielteistä puhetta kuukautisista kuulee saman ikäisiltä pojilta. Saatetaan kysyä, ootsä äkäinen sen takia, että sulla on kuukautiset, kertoo 16-vuotias helsinkiläinen Maija Illikainen.
Kyselyssä puolet vastaajista oli kokenut negatiivista kommentointia tai häpäisyä tai kuullut kielteistä puhetta kuukautisista. Kokemus oli sitä yleisempi, mitä nuoremmasta vastaajasta oli kyse.
Illikaisen mukaan myös ihmiset, joilla on kuukautiset, voivat puhua niistä vähättelevästi ja kiertoilmauksilla.
– Niitä saatetaan sanoa naisten jutuiksi, naisten päiviksi, hillopäiviksi tai käyttää sanaa "ne".
Illikainen sanoo, että esimerkiksi kouluissa kuukautisista pitäisi puhua avoimemmin kaikille.
– Menkat alkavat koko ajan nuoremmilla.
Verianin tekemään tutkimukseen vastasi maalis-huhtikuussa reilut 1 000 suomessa asuvaa 15–60-vuotiasta tyttöä ja naista. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Haitalliset normit muuttuvat
Miksi kuukautisia salaillaan ja häpeillään? Planin seksuaali- ja lisääntymisterveyteen erikoistuneen viestinnän suunnittelijan Iida Riekon mukaan kyse on normeista, jotka ohjaavat tiedostamattomastikin tapoja ja ajattelua.
– Ihmiset ovat sisäistäneet yhteiskunnan normin, että kuukautisten pitäisi olla näkymättömät. Seksuaalisuuteen ja kehon toimintoihin taas liittyy suomalaisessakin kulttuurissa tosi vahva yksityisyyden normi, Riekko sanoo.
Riekon mukaan kuukautiset eivät saisi myöskään vaikuttaa toimintakykyyn. Jos jättää jotakin tekemättä kuukautisiin liittyvien terveysvaivojen vuoksi, voi kokea syyllistämistä tai väitteitä liioittelusta.
– Vaikka me emme tiedosta sitä, usein normi-ihmisellä on miehen keho, Riekko sanoo.
Tämän vuoksi Riekon mukaan kuukautisiin liittyvät vaivat ovat alitunnettuja ja alidiagnosoituja. Hänen mukaansa normit ovat kuitenkin muutoksessa, sillä viime vuosina puhe kuukautisista ja myös vaihdevuosista on lisääntynyt.
"Pienetkin asiat rikkovat tabuja"
Riekko sanoo, että häpeilystä luopumisessa on tärkeä rooli seksuaalikasvatuksella. Hänen mukaansa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä asioita pitäisi käsitellä uteliaasti ja positiivisesti.
– On myös tärkeää, että naisilla on tietoa siitä, mitä omassa kehossa tapahtuu.
Kyselyyn vastanneista noin 30 prosenttia ilmoitti, että ei voi pitää kuukautissuojia näkyvillä. Illikaisen mielestä esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla vessoihin voisi viedä kuukautistuotteita, jotka olisivat vapaasti käytettävissä.
– Pienetkin asiat rikkovat tabuja, Illikainen sanoo.
Hän kannustaa vanhempia puhumaan kuukautisista lapsilleen ja juttelemaan aiheesta avoimesti esimerkiksi kaverien kanssa.
– On tyhmää, että menkoista ei puhuta. Puolella maailman ihmisistä on niistä kokemusta.