Hyppe Salmi huomasi nolostuvansa, kun hänen tuttavansa otti yllättäen puheeksi vaihdevuodet. Oma reaktio jäi pohdituttamaan Salmea, joka on sittemmin kirjoittanut muun muassa naisten vaihdevuosia käsittelevän kirjan Aaltoja ja asiattomuuksia.
Viisikymppisenä ihminen alkaa sukupuolesta riippumatta ymmärtää, että hänen elämänsä on jo puolivälissä. Jossitteluun tai oikean hetken odotteluun ei ole enää aikaa.
– 50 on uusi 30, mutta 50 on myös p*rseestä, Hyppe Salmi tokaisi Huomenta Suomessa tiistaina.
– Onhan se aika raadollinen hetki ymmärtää, että mun fyysinen oleminen ei tule tästä todennäköisesti paranemaan. Vanheneminen on alkanut, ja se on väistämätöntä.
Jokainen meistä vanhenee, mutta tästä väistämättömästä asiasta ja ikääntymisen aiheuttamista muutoksista puhutaan Salmen mukaan liian vähän. Vaikeneminen saattaa vaikuttaa vanhenemiseen – ja esimerkiksi vaihdevuosiin – liittyvään häpeään.
Salmi itse huomasi nolostelevansa asiasta puhumista, kun hän törmäsi viisi vuotta sitten tuttuunsa, joka alkoi puhua vaihdevuosista. Jälkikäteen Salmi pohti häpeilevää reaktiotaan hyvin luonnolliseen asiaan.
”Naisen vanhenemiseen suhtaudutaan raadollisemmin kuin miehen”
Salmi uskoo, että ihmisen sukupuoli vaikuttaa siihen, miten yhteiskunta suhtautuu ikääntymiseen.
– Kyllä mun mielestä naisen vanhenemiseen suhtaudutaan raadollisemmin kuin miehen.
Miehillä ikääntymisen nähdään stereotypisesti tuovan charmanttiutta. Elämänkokemus ja viisaus nähdään viehättävänä.
– Mutta onko naisen kohdalla niin? Mun mielestä ei, ja tulisi olla kuitenkin ihan yhtä lailla, Salmi sanoo.
Hän haluaa haastaa ennakkoluuloja ja muistuttaa, että lähtökohtaisesti kaikki muutokset, jotka laittavat ihmisen miettimään itseään ja toiveitaan, ovat positiivisia.
Hyppe Salmi rinnastaa murrosiän vaihdevuosiin – mutta miksi? Katso koko haastattelu videolta.