"Maanantai, voi ei!" – jos työhön paluu tuntuu suorastaan vastenmieliseltä, olisiko aika pysähtyä ja miettiä, oletko todella onnellinen työssäsi?
Aina arkinen aherrus ei ole nannaa, mutta ei työnteon pidä kuitenkaan tuntua lähestulkoon vastenmieliseltä.
Nämä merkit voivat antaa osviittaa siitä, ettet pidä työstäsi – olisiko kenties aika vaihtaa työpaikkaa, työtehtäviä tai etsiä jotain uutta?
1. Et jaksa nousta ylös sängystä aamulla
Tämä väittämä kuulostaa varmasti monesta tutulta, mutta mieti vielä uudestaan syitä ja seurauksia.
Vaikket olisikaan aamuvirkku luonteeltasi, se ettet meinaa päästä sängystä ylös lähteäksesi töihin, voi viestittää ettei itse määränpää ole mieluinen. Mieti, tuntuuko sängystä ylös nouseminen olevan vaikeaa siksi, että olisi ihanaa jäädä pötköttelemään, sinua yksinkertaisesti väsyttää, vai siksi, ettet haluaisi lähteä töihin?
Jos sinusta tuntuu siltä, että olet uupunut pitkienkin yöuninen jälkeen, voi se kieliä myös uupumuksesta. Kuuntele kehoasi.
2. Eristäydyt työtovereistasi
Kun aloitit työssäsi, olitko sosiaalinen ja pirteä? Innokas ja puhelias? Uutuudenviehätys toki laskee, mutta oman mielialasi ei kuitenkaan pitäisi tipahtaa pohjamutiin.
Jos sinulla on lähestulkoon koko ajan alavireinen olo työpaikalla, voi se olla merkki siitä, ettet voi hyvin töissäsi. Jos huomaat, että kanssakäyminen työtovereittesi kanssa ei ota onnistuakseen, haluat eristäytyä heistä etkä tunne yhteenkuuluvuutta, voi se viestiä ettet ole tyytyväinen nykyiseen työtilanteeseesi tai -ilmapiiriin. Syy ei välttämättä ole kuitenkaan henkilökemioissa, työtovereissasi tai sinussa – epämieluisa ympäristö tai työtehtävät voivat vaikuttaa myös kommunikointihalukkuuteen.
3. Työtehtävät eivät vastaa osaamistasi
Mieti tämän hetkistä työtilannettasi: oletko tyytyväinen nykyiseen työnkuvaasi? Onko tämä todella sitä, mitä haluat tehdä? Onko työsi sellainen, joka antaa sinulle pontta, iloa ja onnistumisen tunnetta? Saako työtehtäväsi sinut kukoistamaan, näyttämään parhaat puolesi ja osaamisesi?
Jos huomaat, että nykyiset työtehtäväsi eivät ole mieluisia, kannattaa miettiä, mitä todella haluat tehdä – ja myös tehdä asialle jotain.
4. Et saa tehtyä työtehtäviäsi ajallaan
Oletko aina ollut ahkera työntekijä, mutta nyt tuntuu, ettet saa mitään aikaan? Tai tuntuuko sinusta, että työpäivät ja -tehtävät venyvät ja paukkuvat ja aikataulussa pysyminen tuottaa sinulle suuria vaikeuksia?
Se, ettet saa tavanomaisiakaan työtehtäviä hoidettua ajallaan, se voi olla merkki ylikuormittuneisuudesta. Mieti, oletko ottanut liian paljon vastuuta kantaaksesi ja onko saamattomuuden takana turhautuneisuutta vai uupumusta?
6. Valitat työstäsi alituiseen
Jokainen meistä saattaa joskus manata pitkiä työpäiviä, valittaa työasioista kumppanille tai ystäville ja kirota, kun viikonloppu tai loma on ohitse ja on aika palata töihin.
Mutta jos huomaat valittavasi alituiseen työstäsi ja keskittyväsi ainoastaan epäkohtiin, näyttää auttamattomasti siltä, ettet pidä työstäsi – vai saatatko jopa vihata työtäsi?
Säästä itseäsi ja muita, ja käytä energiasi joko epäkohtien kohtaamiseen ja muuttamiseen tai jopa uusien työpaikkailmoitusten selaamiseen ja työnhakuun. Älä jää sellaiseen elämäntilanteeseen, joka tekee sinulle ainoastaan hallaa – elämää ei kannata tuhlata siihen, että olet koko ajan onneton.
Vinkki: Jos päätät hakea uutta työpaikkaa ja pääset haastatteluun, kannattaa ensin lukea tämä: 8 asiaa, joita ei kannata sanoa työhaastattelussa
Osittainen lähde: Lifestyle.allwomenstalk.com