Ajatukset kiertävät kehää. Pelottaa ja ahdistaa niin, ettei pysty olemaan. Jokainen minuutti tuntuu ikuisuudelta ja elämän päättäminen ainoalta vaihtoehdolta.
Oululainen Maria, 25, lähtee viimeisillä voimillaan päivystykseen, mistä hänet ohjataan psykiatriselle osastolle. Helpotusta ei kuitenkaan ole luvassa. Lääkäri lähettää Marian kotiin ja käskee tulla uudelleen, mikäli itsetuhoiset ajatukset muuttuvat pahemmiksi.
– Sanoin, etten pysty lupaamaan, etten tee itselleni mitään. Kuinka pahoiksi niiden itsetuhoisten ajatusten pitää siis muuttua, että saisi hoitoa. Lääkärit lähettävät kotiin odottelemaan. Otetaanko osastolle vain psykoosissa olevat potilaat, Maria ihmettelee.
Tilanne ei suinkaan ole ainutkertainen. Nuori nainen on yrittänyt saada itsetuhoisiin ajatuksiinsa apua hakeutumalla päivystykseen kuusi kertaa viimeisten kahden kuukauden aikana.
Lue myös: Annaa kiusattiin läpi peruskoulun – vakava kiusaaminen jätti syvät arvet ja pakotti jättämään koulun kesken: "Haudoin itsemurhaa 13-vuotiaana ja itkin itseni uneen"
Hän on aina saanut lähetteen psykiatriselle osastolle, muttei sen enempää apua. Osastolla hänet pidettiin viimeksi yhden yön ja heti lounaan jälkeen lähetettiin kotiin.
– Minulla oli osastolla jopa oma huone eli paikkoja siellä näytti kyllä olevan riittävästi, mutta siitä huolimatta minut jätettiin heitteille.
Ei apua
Mielenterveyden keskusliiton mukaan lähes neljänneksellä nuorista aikuisista on mielenterveysongelmia.
Marialla todettiin vuonna 2012 ahdistuneisuushäiriö, joka on välillä oireillut enemmän ja välillä vähemmän. Viime lokakuusta asti ahdistus on tuntunut sietämättömältä ja itsetuhoiset ajatukset hiipivät mieleen turhan usein.
– Olen ollut nyt yli kuukauden äitini luona, koska en pysty olemaan yksin.
Iltaisin ja öisin ahdistus on pahimmillaan.
Maria on avohoidossa eli tapaa kerran viikossa psykiatrisen sairaanhoitajan.
– Silloin kun ahdistus on pahimmillaan, niin minua ei kyllä yhtään lohduta se, että näen viikon päästä hoitajan. Lääkäri psykiatriselta osastolta on sanonut minulle, että odottele rauhassa avohoitoa, mutta en pysty odottelemaan.
Mielenterveyden keskusliiton valtakunnallisen neuvontapuhelimen kuntoutusneuvoja Mirva Laine pitää mielenterveyshoidon suurimpana puutteena juurikin sitä, ettei akuuttia apua ole juuri saatavilla.
– Joskus jo tunti tuntuu soittajasta niin pitkältä, ettei hän jaksa edes hengittää. Niin kyllä sellaisessa tilanteessa viikon päähän sovittu lääkäriaika on ihan yhtä tyhjän kanssa. Nopeaa apua pitäisi tarvittaessa olla saatavilla heti, ei ensi kuussa tai pyhien jälkeen, Laine pohtii.
Laineen mukaan asiat monesti ratkeavat, kun puututaan ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa.
– Kun ihmiselle tulee se tunne, että joku välittää, se on erittäin tärkeää.
Valitettavan moni ei kuitenkaan saa apua ennen kuin on liian myöhäistä.
Raaka yhteiskunta
Viime vuonna yli 800 suomalaista teki itsemurhan. Erityisesti nuorten itsemurhakuolleisuus on korkea. Eurostatin vuoden 2016 tilastojen mukaan nuorten 15–24-vuotiaiden itsemurhakuolleisuus oli Suomessa korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin.
20 vuotta kuntoutusneuvojana puheluihin vastannut Laine on huomannut, että soittajien ongelmat ovat vuosien varrella monimutkaistuneet ja yhteiskuntamme on raaistunut. Neuvontapuhelimelle on entistä enemmän tarvetta.
– Läheiset ottavat kauhuissaan yhteyttä ja kysyvät, miten ihminen on voitu kotiuttaa jo seuraavana päivänä itsemurhayrityksestä mukanaan vain hiilitabletteja.
Laineen mukaan mielenterveysongelmista kärsivät soittajat ovat usein epätoivoisia. Joulun alla tuli useampikin sellainen puhelu, että elämässä on pelkkää näköalattomuutta ja yksinäisyyttä. Soittajat olivat sitä mieltä, ettei kannata edes hakea apua, koska sitä ei saa.
Samaa puhuu myös Maria.
– En aio enää hakea päivystyksestä apua, koska en kuitenkaan saa sitä. Psykiatrisen osaston lääkäreiden mukaan minun pitää pärjätä omillani, Maria kertoo.
Ahdistuneisuushäiriöön tarkoitetut lääkkeet eivät auta, avohoito ei tunnu riittävältä ja elämä on umpikujassa. Siltä Mariasta tuntuu.
– Tämä on heitteillejättö, koska kukaan ei välitä ongelmistani eikä auta.
Marian nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.