Painonpudotuksen jälkeen kilot alkavat usein kertyä takaisin. Mistä tämä johtuu, ja miten sen voi estää?
Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja pitkäjänteisyys ovat avainasemassa painonpudotuksessa. Samat ohjenuorat täytyy säilyttää arjessa myös painonpudotuksen jälkeen, jos ihannepainon haluaa säilyttää.
Men's Health listasi kilojen palaamisen yleisimmät syyt ja korjausliikkeet.
1. Aineenvaihdunta hidastuu ja lihakset hupenevat
Kun paino putoaa, aineenvaihdunta hidastuu ja kalorien polttaminen käy entistä hankalammaksi. Voi myös olla, että kaikki paino ei lähdekään rasvasta vaan lihaksista.
Huomio kannattaa tällöin kiinnittää lihasmassan kasvattamiseen: kun lihakset kasvavat, kasvaa myös kokonaisenergiankulutus. Mitä enemmän kehossa on lihasta, sitä enemmän kuluu kaloreita lepotilassakin.
Aerobisen liikunnan lisäksi on siis hyvä ottaa rutiineihin lihaskuntoharjoitteita sekä syödä riittävästi proteiinia.
2. Syöt enemmän kuin tajuatkaan
Hormonitkaan eivät ole painonpudottajan puolella. Kun paino tippuu, ruokahalua stimuloivat hormonit aktivoituvat ja saavat olon nälkäiseksi.
Lisäksi moni tekee virheen ajattelemalla kuurimaisesti eli palaamalla takaisin vanhoihin ruokailutapoihin sen jälkeen, kun tavoitepaino on saavutettu. Tämän myötä kilot luonnollisesti palaavat. Ruokailutottumuksia tulisikin jo painonpudotuksen aikana muuttaa niin, että niitä pystyy noudattamaan pitkäaikaisesti.
Hyvä idea voi olla myös tarkkailla syömisiään ruokapäiväkirjan tai erilaisten tarkoitukseen kehitettyjen sovellusten avulla. Näin lipsahdukset ja huonot tavat on helpompi tunnistaa.
3. Jätät aamupalan väliin
Aamupalaa ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi, sillä sen on huomattu vaikuttavan aineenvaihdunnan aktivoimiseen ja näin ollen myös painoon. Mitä pidemmälle syömistä venyttää, sitä alemmas verensokeritasot tippuvat ja alkaa himoita sokerisia herkkuja ja isoja lautasellisia.
Älä siis jätä aamiaista väliin. Nauti aamulla kuitua ja proteiinia sisältäviä ruokia, jotka pitävät pitkään kylläisenä ja ehkäisevät mielitekoja.
4. Et nuku tarpeeksi
Painonhallinnassa olennainen osa on myös unella. Mitä vähemmän nukut, sitä kovemmaksi nälän tunne kasvaa. Tämä johtuu siitä, että ruokahalua kasvattavien hormonien pitoisuus verenkierrossa kasvaa.
Nukkuminen vaikuttaa myös kehon serotoniinitasoihin, jotka taas vaikuttavat mielialaan. Huonolla tuulella hyvää oloa alkaa herkästi hakea herkuista.
Korjausliike on helppo: yritä nukkua tarpeeksi. Unen tarve vaihtelee aikuisilla varsin paljon, mutta seitsemän–yhdeksän tuntia on yleensä sopiva määrä.
5. Lähipiirilläsi on huono vaikutus
Ympäristöllä on suuri vaikutus ruokailutottumuksiimme. Niin kumppanin, perheen, ystävien kuin työtovereiden syömiset heijastuvat siihen, mitä omalle lautaselle valitsemme. Voi olla vaikea pitäytyä terveellisissä aikomuksissa, jos toinen mättää vieressä pizzaa.
Kumppanin kanssa voi vaikka yrittää sopia, ettei herkkuja enää osteta ja että jatkuvan ulkona syömisen sijaan tehdään yhdessä kotona terveellistä ruokaa.
6. Olet liian ankara itsellesi
Vaikka kiloja palaisi takaisin tai asettamassaan tavoitteessa ei meinaisi millään onnistua, ei pidä turhautua ja pistää koko hommaa lekkeriksi. Itsensä soimaaminen vie vain varmemmin takaisin aloituspisteeseen.
Tässä tilanteessa kannattaa miettiä uudestaan, miksi painoa lähti alun perin pudottamaan. Motivaatio voi löytyä sitä kautta uudestaan. Samalla saattaa huomata olevansa joka tapauksessa jo pitkällä tavoitteensa saavuttamisessa.
Lähteet: Men's Health, Thrillist
***
Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?
Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.