Viisi yleistä mokaa, jotka estävät painon putoamisen

1:30img
KATSO MYÖS: Miten oman ihannepainonsa voi löytää?
Julkaistu 18.04.2022 07:15

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Jokainen ihminen on yksilö, jonka omat elämäntavat vaikuttavat laihdutuspyrkimyksissä onnistumiseen. On kuitenkin tiettyjä virheitä, joihin keventäjät usein sortuvat.

Lähestyvä kesä saa monet pohtimaan kehonsa painoa ja muotoa. Vaikka kuuluisa kesäkunto on pohjimmiltaan ihmisen asenteesta kiinni, olisi kilojen pudottamisesta hyötyä monen suomalaisen terveydelle – yli 30-vuotiaista suomalaisista reilusti yli puolet on vähintään ylipainoisia.

Ylipaino ja lihavuus altistavat lukuisille sairauksille, kuten diabetekselle, syöville sekä muistisairauksille. Kesäkunnon sijaan ihmisen kannattaisikin panostaa painonhallintaan ympäri vuoden ja läpi elämän.

Kuuriluontoinen laihduttaminen on usein tuhoon tuomittu yritys, sillä rajoittavia tapoja ei jaksa noudattaa pitkään. Kun kuuri on päättynyt, on painolla tapana nousta takaisin lähtölukemiin ja hieman niiden ylikin.

Toisinaan vaa’an lukema ei tahdo lähteä laskusuuntaan alkuunkaan – paino voi alkaa jopa nousta. Newsweek-sivuston haastattelemat amerikkalaisasiantuntijat listasivat yleisiä syitä sille, miksi laihtuminen ei yrityksistä huolimatta onnistu.

Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?

1. Liika tankkaaminen treenin jälkeen

Liikuntalääketieteeseen erikoistunut lääkäri Keri Denay sanoo, että yksi yleisimmistä laihduttajien tekemistä virheistä on ajatella, että he voivat paljon liikuttuaan myös syödä paljon.

Liikunta kuluttaa suhteellisen vähän energiaa verrattuna siihen, kuinka helppo kaloreita on ruoasta saada. Tämä on hyödyllistä ympäristöissä, joissa ongelmana ei niinkään ole liiallinen kuin liian vähäinen energian saanti. Nykytilanne etenkin länsimaissa on kuitenkin päinvastainen. Päivittäinen kävelylenkki ei saa painoa tippumaan, jos loppupäivän löhöää sohvalla herkkuja napostellen.

Katso ohjeet tehokkaaseen koko kropan kahvakuulatreeniin. Juttu jatkuu videon alla.

3:17img

Katso video: Nopea ja tehokas kuuden liikkeen treeni pistää koko kropan töihin.

2. Lihaskuntoharjoittelun unohtaminen

Tunnin kuntosalitreeni kuluttaa vähemmän kaloreita kuin samanpituinen juoksulenkki, mutta lihaskunnon harjoittamista ei saisi silti unohtaa.

Lihas kuluttaa enemmän energiaa kuin rasvakudos, minkä vuoksi lihasten kasvattaminen auttaa laihtumaan ja pitämään kilot poissa. Lisäksi painojen nostelun jälkeen aineenvaihdunta hyrrää vilkkaana kauemmin kuin kestävyyskuntoharjoittelun.

Terveyden ja painonhallinnan kannalta parasta on, jos ihminen harrastaa sekä kunto- että kestävyysliikuntaa. Suomessa aikuisille suositellaan viikkotasolla 2,5 tuntia kohtuukuormitteista tai tunnin ja vartin verran raskasta kestävyysliikuntaa, minkä päälle lihaskuntoa tulisi treenata vähintään kahdesti viikossa.

Lue myös: Tutkimus: Tällainen treeni voi pidentää elinikää

3. Liian rajoittava dieetti

Ankara dieetti sekoittaa elimistön kykyä tunnistaa nälästä ja kylläisyydestä kertovia signaaleja. Aliravittu elimistö huutaa energiaa, mikä johtaa helposti ylensyöntiin. Yksi laihduttajan emämokista onkin pantata syömisiä päivällä, mikä saa ahmimaan illalla.

Samaan aikaan päivittäisen kalorien saannin voimakas vähentäminen saa elimistön takertumaan saamaansa energiaan ja aineenvaihdunta hidastuu.

Lue myös: Nämä seikat voivat kertoa siitä, että ruokavaliosi on liian rajoittava

Laihduttajankin kannattaa siis huolehtia riittävästä kalorien saamisesta ja panostaa etenkin päiväaikaiseen syömiseen, jolloin ihminen on tyypillisimmin aktiivisimmillaan ja energiantarve suurimmillaan.

Pelkkiä kaloreita ei kannata tuijottaa vaan merkitystä on myös ruoan ravitsevuudella: suklaapatukassa ja täysjyväsämpylässä saattaa olla saman verran energiaa, mutta jälkimmäinen pitää nälkää paremmin. Kasvisten ja hedelmien syömistä ei kannata unohtaa, sillä ne sisältävät vain vähän kaloreita, mutta paljon ravintoaineita.

4. Liian vähän hiilihydraatteja ja liikaa proteiinia

Moni laihduttaja ryhtyy ensimmäisenä karsimaan kaloreita hiilihydraateista, kuten pastasta tai leivästä. Elimistö kuitenkin tarvitsee hiilareita toimiakseen kunnolla. Niiden saannin rajoittaminen voi näkyä esimerkiksi kankeasti sujuvana treeninä, jolloin laihdutustahtikin voi hidastua.

Proteiinipitoisiin ruokiin vaihtaminen ei yksiselitteisesti johda laihtumiseen tai lihasmassan kasvuun. Liika proteiini varastoituu kehoon rasvana, minkä lisäksi se kuormittaa munuaisia. Lihakset taas eivät kasva, jos niitä ei treenaa.

Järkevintä on vähentää pitkälle prosessoitujen eli paljon rasvaa, sokeria ja suolaa sokeria sisältävien valmisteiden syömistä, sillä ravintoköyhä ruoka ei pidä nälkää pitkään poissa. Tutkijat ovat esittäneet, että valmisruoat lihottavat tavallista ruokaa enemmän siksikin, että niitä syödään nopeammin ja kerralla isompia määriä.

Myöskään nesteinä juodut kalorit eivät saa aikaan samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteä ruoka, minkä vuoksi mehujen tai limujen litkiminen voi vaikeuttaa laihtumista ja painonhallintaa.

Lue myös: Tutkijat vaativat näihin ruokiin samanlaisia varoituksia kuin tupakka-askeissa

5. Levon unohtaminen

Huonosti nukutun yön jälkeen ihminen on altis houkutuksille. Univaje vaikuttaa kylläisyydestä ja nälästä kertoviin hormoneihin sekä yleiseen jaksamiseen. Treeni jää välistä ja vaihtuu sohvalla löhöämiseen sekä naposteluun.

Yönien lisäksi kannattaa panostaa mielen lepoon. Stressin aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat nekin johtaa painon kertymiseen. Mieltään voi yrittää rauhoittaa esimerkiksi hengitysharjoituksilla, meditaatiolla tai joogalla.

Stressaako? Kokeile 5-4-3-2-1 -metodia – katso videolta 30 sekunnin ohje!

0:30img

Katso videolta, miten ahdistusta ja stressiä lievittävä metodi toimii.

Lue myös: Taina pudotti 100 kiloa kotikonstein – uskomaton muodonmuutos: "En voinut uskoa, että minulle mahtuisi M-koon pusero"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Newsweek, THL 1 & 2, Terveyskirjasto 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta