Vuonna 1938 käyttöön vihitty Helsingin olympiastadion näyttää lähinnä suurelta kuopalta, jossa työmaakoneet ja rekat ajavat maakasojen ja louhitun kallion joukossa.
Olympiastadionin mittava remontti käynnistyi alkuvuodesta.
- Näkymä on tosiaan aika kuoppainen tällä hetkellä. Kävin tornin juurella katsomassa perustuksia, jotka on juuri kaivettu esiin. Ne ovat huikean näköiset, kuvailee Stadion-säätiön kiinteistöpäällikkö Ilkka Rautakivi.
Maarakennus- ja louhintaurakkaa tehdään tällä hetkellä kolmessa eri paikassa: stadionin pohjoisosassa, tornin juurella ja kenttäalueella, joka on kaivettu nyt kokonaan auki, Rautakivi kertoo.
- Tällä hetkellä 100-150 rekkaa vie päivittäin massaa pois stadionilta.
Remontti maksaa 209 miljoonaa euroa
- Olympistadionin ovet suljettiin viime vuoden joulukuussa.
- Remontin on määrä valmistua vuonna 2019.
- Valtio ja Helsingin kaupunki jakavat puoliksi remontin 209 miljoonan euron kustannukset.
- Stadion-säätiö on aiemmin teettänyt selvityksen perusparannushankkeen taloudellisista vaikutuksista.
- Vuonna 2014 julkaistussa selvityksessä arvioitiin, että uudistushankkeen työllisyysvaikutus olisi kerrannaisvaikutuksineen 2900 työpaikkaa ja verovaikutus 33 miljoonaa euroa.
- Stadion on vihitty käyttöön alun perin 12. kesäkuuta 1938.
- Vuonna 1952 stadionilla järjestettiin Helsingin olympialaiset.
- Stadionin ovet sulki viime vuoden joulukuussa kävelijä Aku Partanen, joka kilpaili Rion olympialaisissa.
Helsingin kaupungin rakennusvirastosta kerrotaan, että tähän mennessä stadionin lähiympäristössä on remonttiin suhtauduttu hyvin ja palautetta on tullut vähän.
Stadionin ovet suljettiin viime vuoden loppupuolella. Maarakennusurakan on määrä valmistua ensi kesänä ja koko remontin vuoden 2019 loppuun mennessä.
- Tarkempaa ajankohtaa ei tässä vaiheessa voi sanoa, sanoo Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen.
Stadionille halutaan lisää ihmisiä
Säätiön toiveissa on ollut, että stadionin kävijämäärät saataisiin kasvuun remontin myötä. Innasen mukaan tarkoituksena on löytää uusia toimijoita stadionin käyttäjiksi.
- Etsimme uusia avauksia liikunnan, urheilun, taiteen ja viihteen suunnalta. Lisäksi mietimme omaa toimintaamme ja sen laajentamista, Innanen kertoo.
Toimintasuunnitelmaa lähdetään jalostamaan kunnolla ensi vuoden puolella. Aikomuksena on Innasen mukaan "seurata kansainvälisiä tuulia".
- Viimeisenä toimintavuotena stadionilla oli esimerkiksi (extremeurheilutapahtuma) Nitro Circus. Sen tyyppinen tuntuu kiinnostavan maailmalla.
"Syvemmälle mennään"
Mittavan remontin aikana muun muassa stadionin katsomot katetaan, katsomopenkit vaihdetaan istuimiksi ja tekniikkaa parannetaan. Lisäksi maan alle rakennetaan uusia liikunta- ja logistiikkatiloja.
- Stadion on rakennettu pitkälti kallion päälle. Nyt maakerroksia poistetaan ja kalliota räjäytetään. Joudumme menemään entistä syvemmälle, jotta saamme rakennettua tilat maan alle, Rautakivi kertoo.
Innasen mukaan jatkossa myös kansalaisille on tarjolla enemmän mahdollisuuksia harrastaa urheilua stadionin sisätiloissa.
Remontin hintalapuksi on asetettu 209 miljoonaa euroa. Sen jakavat puoliksi Helsingin kaupunki ja valtio.
- Tämä on kattosumma, ja siihen pyrimme kustannukset sijoittamaan, Innanen sanoo.
Remontti on Rautakiven mukaan pysynyt aikataulussa.
- Olympiastadioneita kun ei ole muita Suomessa, niin on tämä meille kaikille ainutlaatuinen ja haasteellinen urakka.