MTV Uutiset vieraili maanalaissa tunneleissa: Tältä näyttää remontoitu olympiastadion – Helmarit kotikisoissa vuonna 2025?

Olympiastadionia rakennettiin viisi vuotta ja remonttibudjetti herätti kiivasta keskustelua. Uuden stadionin tilat ovat kuitenkin avoinna yhä useammalle ja tekniikka yksi maailman moderneimmista.

Tähtien käytävää koristavat Haloo Helsingin, Bruce Springsteenin ja Madonnan julisteet. Betoniseinää koristaviin tähtiin osa on jättänyt nimikirjoituksensakin.

– Tästä musiikkimaailman tähdet ja huippu-urheilijat kävelevät punaista mattoa pitkin uudistetulle stadionille, kertoo Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen.

Vuodessa yli miljoona kävijää – Helmarit kotikisoissa vuonna 2025?

Vuosia jatkunut koronaviruspandemia rajoitti vielä remontin jälkeen stadionin toimintaa jonkin verran. Nyt se on kuitenkin avannut ovensa täydessä toiminnassaan.

– Nyt olemme vihdoin täysmääräisesti auki, ja syksyllä odotammekin 600 000 tapahtumakävijää. Vipinää on niin suurtapahtumien kuin liikuntamaailman osalta, Kuokkanen toteaa.

Remontin jälkeen noin 20 000 neliötä tuli uuteen käyttöön maanalaisesti. Sen myötä stadion istuu myös kansainvälisiin standardeihin.

– Ilman uusia logistiikkatiloja emme olisi voineet suurtapahtumia järjestää, joten tämä oli välttämätön uudistus toimivuuden kannalta.

Keväällä edessä on kaksi loppuunmyytyä Rammsteinin konserttia, ja ensi sunnuntaina selviävät karsintalohkojen arvontojen myötä Huuhkajien ensi vuoden ottelut.

– Iso juttu, mitä haemme myös yhteisesti Pohjoismaiden kanssa, on naisten jalkapallon EM-kisat 2025. Toivotaan, että Helmarit pelaisivat kotikisoissa silloin täällä, Kuokkanen kertoo.

Stadion on myös monitoimiareena

Suurtapahtumien ohella stadionilla harjoittelevat urheiluseurat, koululaiset ja yritysten työhyvinvointiryhmät.

– Tällä hetkellä näissä uusissa maanalaisissa tiloissa on käynnissä esimerkiksi tanssitreenit yhdessä liikuntasalissa. Ja tuolta löytyy neljänsadan metrin sisäjuoksutunnelit, jossa juoksijat harjoittelevat, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Marjut Paju.

Pajun mukaan remontti iso projekti, sillä Suomessa ei ole ikinä louhittu näin korkean ja kapean rakenteen vieressä. Nyt maanalaisissa tunneleissa harjoitellaan 16 metrin syvyydessä.

Helsinkiläinen maamerkki

Ulkona uutta ovat esimerkiksi kansainvälisten lajiliittojen määräyksien mukaiset penkit. Lisäksi katto on tehty osittain kuusipuusta.

– Siinä on 580 kilometriä puurimaa, toteaa kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi.

Tunnetuin olympiastadion on kuitenkin arkkitehtuurinsa ansiosta.

– Olympiastadion edustaa funktionalismia, ja sellaisia rakennuksia ei ole kuitenkaan ihan hirveästi säilytetty.

Olympiastadion muistetaan parhaiten vuoden 1952 olympialaisista. Silloin muun muassa juoksijasankari Paavo Nurmi sytytti olympiasoihdun. Remontissa on ollut paljon huomioitavaa niin turvallisuuden, museoviraston määräysten kuin kansainvälisten standardien noudattamisen osalta. Monitoimiareena on siinä kuitenkin onnistunut.

– Vanha rouva on vuodelta 1938, ja nyt eletään vuotta 2022, ja tekniikaltaan tämä on yksi moderneimmista stadioneista maailmalla.

Katso koko video alta!

Lue myös:

    Uusimmat