Eläinsuojeluhdistys kertoo "älyttömästä määrästä" loukkaantuneita siilejä – "Robottiruohonleikkurit kieltäisin lailla"

Satakunnan Eläinsuojeluyhdistykselle on tuotu kuluneen kevään aikana jo enemmän loukkaantuneita siilejä kuin aiempina vuosina. Yhdistyksestä muistutetaan, että usein piikkiselän kohtaloksi koituu robottiruohonleikkuri tai trimmeri.

Satakunnan Eläinsuojeluyhdistys kertoo 30.5.2023 julkaisemassaan Facebook-päivityksessä, että heille on tuotu kuluvan kevään aikana aiempiin vuosiin verrattuna "älytön määrä" loukkaantuneita siilejä.

– Edellisinä vuosina tähän aikaan meille ei ollut tuotu vielä yhtään loukkaantunutta siiliä hoitoon, mutta tänä keväänä on tuotu jo 11 siiliä, joista kaikki ovat olleet loukkaantuneita paitsi kaksi, kertoo Satakunnan Eläinsuojeluyhdistyksen hallituksen jäsen Tanja Harmaajärvi.

Harmaajärven mukaan sama ilmiö on huomattu myös muualla Suomessa toimivissa eläinsuojeluyhdistyksissä.

"Eilenkin löytyi pieni, jolla toinen silmä pois ja kaulassa kaamea haava. Molemmat vammat olivat niin tulehtuneita, että mädän haju oli miltein sietämätön", yhdistys kertoi päivityksessään. 

Harmaajärven mukaan siileillä on ollut syviä haavoja, silpoutunut ihoa pois sekä lähtenyt piikkejä ja varpaita.

Jos julkaisu ei näy, voit lukea sen täältä.

Yhdistys epäilee, että siilien loukkaantumisia ovat aiheuttaneet robottiruohonleikkurit tai trimmerit.

– Olen joutunut nyt ihan parin päivän sisällä viemään muutamia siilejä lopetettavaksi ja yksi siili löytyi pihalta valmiiksi kuolleena. Noin puolet tänä vuonna löytyneistä ovat olleet niin pahassa kunnossa, että eutanasia on ollut ainoa vaihtoehto.

"Kun puutarhanhoitoa tarvitsee tehdä, ole ystävällinen ja tutki leikattavat alueet ensin, ettei siellä nuku piikkinuttua, joka joutuu silvotuksi. Siilit eivät lähde vaaraa karkuun, vaan ensisijainen puolustuskeino on kerälle meno", muistuttaa yhdistys päivityksesssään.

Toimi näin, jos löydät loukkaantuneen siillin

Harmaajärvi neuvoo, että loukkaantunut siili kannattaa ottaa korkeareunaiseen laatikkoon tai sankoon, jonka pohjalle ja päälle laittaa rispautumattomia kankaita.

– Siilit tuntevat olonsa turvalliseksi, kun ne pääsevät peiton alle piiloon. En käyttäisi heinää, purua tai turvetta, etteivät haavat pääse likaantumaan.

Kun siili on otettu suojaan, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin tai eläinsuojeluyhdistykseen.

Eläinlääkäreillä on velvollisuus auttaa luonnonvaraisia loukkaantuneita eläimiä maksutta.

– Toisaalta eläinlääkäreiden tarjoama apu on useimmiten eutanasia, eikä hoito.

– Olen ilahtunut, että nykyään Porissa siileille annetaan myös hoitoa, eikä vaan eutanasiaa, siitä kiitos kaupungille, joka näistä asioista päättää.

Paras aika ruohonleikkaukselle on päivällä, huonoin klo 18–09

Eläinsuojeluyhdistyksen sivuille päivityksen tehnyt kirjoittaa, että kieltäisi robottiruohonleikkurit lailla, mutta antaa vinkin ruohonleikkuuseen siiliturvallisemmin.

"Robottiruohonleikkurit itse kieltäisin lailla, mutta jos sellainen kuitenkin taloudestasi löytyy, niin olisi siilien etu, jos et käyttäisi sitä hämäräaikaan jolloin siilit liikkuvat eli n.18–09", päivityksessä todetaan.

Harmaajärvi kuitenkin huomauttaa, ettei robottiruohonleikkurin käytön ajoittaminen päiväsaikaan kuitenkaan tuo varmuutta siitä, ettei siili joutuisi koneiden uhreiksi.

– Jos emo on kuollut, poikaset lähtevät etsimään ruokaa päivällä. Myös loukkaantunut siili voi liikkua päiväsaikaan etsimässä ruokaa.

"Jos käy vahinko ja huomaat, että olet osunut siiliin trimmerillä, ota välittömästi yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen tai soita eläinlääkärille. Mitä tuoreemmat vammat, sen parempi hoitoennuste."

– Yksi tapa suojella siilejä vahingoilta, on aidata piha-alue siten, etteivät siilit pääse pihaan ruohonleikkureiden uhreiksi. Lisäksi ennen nurmikon ajamista tai trimmeröintiä tulisi tarkistaa, ettei alueella ole siili tai vaikkapa linnun poikanen lepäämässä.

Tukiruokintaa keväällä ja syksyllä

Siilien pärjäämistä luonnossa voi tukea tarjoamalla niille ruokaa omalla pihalla keväällä ja syksyllä, kun yöt ovat kylmiä.

– Siileille sopii kalaton ja viljaton kissan ruoka. Nappulat annetaan turvotettuina ja märkäruoka sopii sellaisenaan. Muista tarjota myös vettä.

– Vesi on ruokaakin tärkeämpää, koska vettä voi olla vaikea löytää luonnosta, varsinkin, jos on todella kuuma ja kuivaa. Myös muut eläimet kiittävät vesitarjoilusta, mutta muista käyttää matalareunaista astiaa, ettei eläin huku astiaan.

Lue myös:

    Uusimmat