Kuvat: Siili syömässä, siili lymyää nurkassa – sopivan rähjäisten pesäpaikkojen puute uhkaa kantaa

0:58img
Julkaistu 02.08.2016 05:46
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Ihmisten läheisyydessä viihtyvä siili on vähentynyt reilusti vuosien saatossa. Siilien väheneminen johtuu siistiytyneestä ympäristöstä, sillä siilit arvostavat enemmän sotkuisuutta kuin järjestystä.

Siilin vierailu pihamaalla yleensä ilahduttaa, ja siitä kerrotaan tavallisesti nopeasti naapurustolle.

Siilejä voi seurata myös esimerkiksi Facebookissa, missä ihmiset jakavat kuvia pihallaan vierailevista siileistä Siili kiikarissa -ryhmässä.

Ihmisissä erityistä sympatiaa herättävä siiliä nähdään kuitenkin yhä harvemmin kotitalojen pihoissa. Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahden mukaan se johtuu siitä, että niiden elinympäristö on muuttunut vuosien saatossa huomattavasti.

– Asuinalueet ovat pienempiä ja tarkemmin hoidettuja, että tarvittaisiin sellaista 50-60 -lukujen rähjäisyyttä enemmän. Eli sellaista hallittua hoitamattomuutta, sanoo Karhilahti.


Siinä missä ihmiset putsaavat nurkistaan epämääräiset risukasat ja halkopinot, niiden turvallisissa alustoissa siili taas viihtyy. Myös puskittuneet alueet ovat siilien mieleen.

– Sopivat sokkelot ovat turvallisia paikkoja ja niitä pitäisi siilille järjestää, mutta kuka enää haluaa sellaista pihalleen, kysyy Karhilahti. 


Siili saattaa kuitenkin tyytyä vähään. Sille riittää aarinkin kokoinen alue, mutta Karhilahti muistuttaa, ettei se riitä pelastamaan kuin yhden siilin, tai korkeintaan kaksi.

Jos sen jokaiselta tontilta löytyisi sopivia lymypaikkoja, se auttaisi useampaa siiliä ja kanta voisi alueella elpyä.


Lisää puskia ja siili viihtyy

Turussa siilin löytää Turusta varmimmin isoista puistoista, joissa on hoitamattomia pensaspaikkoja ja pusikkoja.

– Semmosia paikkoja mihin ihmiset eivät haluakaan mennä. Laajat tiukat pensaikot, jossa on turvapaikka. Siellä niitä tapaa, sanoo Karhilahti.

Siilin elinolosuhteita on kuitenkin mahdollista helpottaa aika yksinkertaisin kikoin. Jos omakotialueella on leikkimökkejä tai vajoja, niiden maavaraa kannattaa nostaa sen verran, että siili mahtuu mökin tai vajan alle. Se tarjoaa siilille myös tilan talvehtimiseen.

– Ja sitten joku epäsiisti puska siihen viereen, se riittää. Ja se, ettei kaikkea nurmikkoa leikkaa, vaan jättää hallitusti hoitamatta, sanoo Karhilahti.

Siili hoitaa itselleen sopivaan pesäpaikkaan riittävästi lämmikettä talven varalle. Varsinaisen talvipesän rakentamisesta ei tiettävästi ole ollut siileille hyötyä. Karhilahti kertoo itsekin osallistuneensa talvipesien rakentamiseen, mutta sen toimivuudesta ei ole saatu täyttä varmuutta, koska siilejä ei ole niistä tavattu. Sen sijaan pesän ne ovat saattaneet niihin rakentaa.

Terve siili selviää etenkin etelän talvista, mutta jos kesä on ollut sateinen ja kylmä se heikentää siilejä. 

– Jos on sateisia ja kylmiä kesiä, kuten viime vuonna, siilillä menee huonosti. Ne saavat keuhkosairauksia ja saattaa saada jopa keuhkomatoja. Niitä on löydetty siileistä jo 20 vuotta sitten täältä Turun suunnalta. Nämä taudit olivat yksi asia mikä listi niitä hirveästi ja heikensi poikastuotantoa samalla, sanoo Karhilahti.

Ei maitotuotteita siilille

Mikäli pihassaan on nähnyt siilin, sen saa vakiovieraaksi tarjoamalla sille kissan tai koiran ruokaa. Mutta maitotuotteet kannattaa jättää väliin, siilin elimistö kun ei kestä maitotuotteita, vaikka se niitä innolla nauttisikin.

– Maito- ja viljatuotteita ei kannata antaa, koska ne saavat niistä useimmiten ripulin ja se saattaa olla jopa kohtalokas. Ne voivat olla niin kipeitä, että kuolevat siihen. Kaikkea mitä voi syöttää kissalle ja koiralle ja saa kaupasta valmiina niin, ne on semmoista mitä siilille voi tarjota, opastaa Karhilahti.

Hän muistuttaa, että normaalisti siilin ravinto koostuu hyönteisistä ja nilviäisistä.

– Siili on hyönteis- ja lihansyöjä. Jos sopivasti sammakko tai linnunpoika tulee eteen, niin kyllä ne pistää sen poskeensa, kertoo Karhilahti. Ja tiedetään siilille maistuvan myös raadot, esimerkiksi citykanien raatoja siilien tiedetään popsinen hyvällä ruokahalulla.

Voi tunnistaa ulosteesta

Siilin käynti pihamaalla voi tapahtua kuin varkain. Siitä ei välttämättä näy vilaustakaan, mutta saattaa jättää pihalle merkin käynnistään: uosteen.

– Se on semmoinen pieni pökäle, noin pikkusormen paksuinen ja muutaman sentin pitkä, kuiva kikkare, joka sisältää muurahaisten ja koppakuoriaisten sulamattomia osia, kuvailee Karhilahti. Eli jos tikulla tökkien kakka menee paloiksi, se on todennäköisesti siili. Terveiset voi löytyä myös keskeltä pihaa.

– Ei se mitään peittele kun hätä tulee, se punnertaa sen siihen, nauraa Karhilahti.

Siili kiikarissa -Facebook-ryhmän tavoitteena on lisätä tietoa siileistä. Tietoa siilien liikkeistä ja siilihavainnoista voi myös ilmoittaa Suomen Luonnon nettisivuilla. Sieltä voi myös nähdä, onko omalla asuinalueellasi siili. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa