Poliisi saa lisää valtaa Ruotsissa – ruumiintarkastuksia ilman rikosepäilyä "turvallisuusalueilla"

AOP Tukholma Ruotsi poliisi
Ruotsin poliisi saa laajat uudet valtuudet.SPA | Swedish Press Agency
Julkaistu 11.04.2024 13:47

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Ruotsin poliisi saa laajat valtuudet ruumiintarkastusten suorittamiseksi jopa ilman rikosepäilyä Tukholmassa. Tavoitteena on erityisesti jengirikollisuuden torjunta.

Ruotsin valtiopäivät on äänestänyt niin sanottujen turvallisuusvyöhykkeiden puolesta, kertovat Ruotsin poliisi ja maan yleisradioyhtiö  SVT.

Tuore päätös tarkoittaa sitä, että poliisilla on huhtikuun 25. päivästä alkaen oikeus tehdä ruumiintarkastus tietyillä alueilla oleville henkilöille, vaikka heitä ei epäiltäisi mistään rikoksesta.

Laki antaa poliisille oikeuden perustaa turvallisuusvyöhyke tietylle alueelle, jos on olemassa konkreettinen vaara rikollisesta toiminnasta, johon kuuluu ampuminen tai räjähteiden käyttö eri ryhmien välisessä konfliktissa.

Lue myös: Ruumiintarkastus kenelle tahansa – sisäministeri Rantaselta radikaali ehdotus katujengien kitkemiseksi

Vaarana rodullinen profilointi

Etenkin jengirikollisuuden suitsimiseksi tähtäävä ehdotus meni läpi äänin 151-148. Sosialidemokraatit, vasemmistopuolue, keskusta ja vihreät vastustivat hallituksen esitystä.

– On suuri riski, että ehdotus johtaa rodulliseen profilointiin, sanoi sosialidemokraattien Mattias Vepsä päätöstä edeltäneessä keskustelussa.

Oppositio uskoo, että nykyisessä poliisilaissa on jo riittävästi mahdollisuuksia ihmisten tarkastamiseen rikosten ehkäisemiseksi.

Turvallisuusvyöhykkeillä poliisi saa oikeuden tutkia keitä tahansa ihmisiä ja ajoneuvoja.

Turvavyöhykkeistä tehdyt päätökset ovat voimassa korkeintaan kaksi viikkoa kerrallaan ja poliisiviranomaisen on julkaistava päätös verkkosivuillaan ja tiedotettava siitä. Päätöksistä voi valittaa oikeuteen.

Lue myös: Henkilötarkastuksia ilman rikosepäilyjä – poliisi näkee hyviä puolia sisäministerin ehdotuksessa

5:56img

Poliisissa sisäministerin ehdotus nähdään myönteisenä. Katso videolta, millä perusteilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi