Kymmeniä ihmisiä kuoli Israelin öisissä iskuissa Gazaan – MTV seuraa

MTV seuraa Lähi-idän tapahtumia tässä artikkelissa.

Tiivistelmä

  • Hamasin hyökkäyksestä Israeliin on kulunut vuosi.
  • Israel jatkaa iskuja Gazaan ja Libanoniin.
  • Israelin iskussa kuolleeksi epäillyn Hizbollahin mahdollisen johtajaehdokkaan kohtalosta ei varmuutta.
  • Iran hyökkäsi Israeliin noin 200 ohjuksella tiistaina.
  • Israel ilmoitti maanantai-illalla aloittaneensa "rajoitetun maaoperaation" Libanoniin.

Sunnuntai 6.10.

6.35: Pääministeri Netanjahu: Israel aikoo vasta Iranin ohjushyökkäykseen

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja vastata Iranin ohjushyökkäykseen.

Netanjahu sanoi televisioidussa puheessaan lauantaina, että Israel aikoo vastata Iranin aiemmin tällä viikolla tekemään hyökkäykseen.

Israelin armeijan mukaan Iran ampui tiistaina Israeliin noin 200 ohjusta. Suurimman osan ohjuksista Israel torjui.

Nimetön israelilainen sotilaslähde kertoi aiemmin lauantaina, että maan armeija valmistelee vastausta Iranin ohjushyökkäykseen. (STT – AFP)

6.30: Hizbollah sanoo torjuneensa Israelin yrityksen vallata kylän Libanonin raja-alueella

Iranin tukema äärijärjestö Hizbollah sanoo sen taistelijoiden torjuneen Israelin joukkojen yrityksen vallata kylän Libanonin raja-alueella.

Järjestön mukaan sen taistelijoiden laukaisemat tykistöammukset pakottivat Israelin joukot vetäytymään.

Israelin asevoimat kertoi tiistain vastaisena yönä aloittaneensa rajatun maaoperaation Etelä-Libanonin puolelle. Toistaiseksi Israel ei ole aloittanut isompaa maahyökkäystä Libanoniin. (STT – AFP)

6.29: Israel jatkanut ilmaiskuja Beirutin eteläiselle esikaupunkialueelle

Israelin asevoimat on jatkanut ilmaiskujaan Libanonin pääkaupungin Beirutin eteläiselle esikaupunkialueelle, kertoo Libanonin valtiollinen uutistoimisto NNA.

Iskuja on ollut viisi, joista neljän kerrotaan olleen hyvin voimakkaita.

Aiemmin Israelin asevoimat oli kehottanut ihmisiä evakuoitumaan tietyiltä alueilta Beirutin eteläisiltä esikaupunkialueilta. (AFP)

6.27: Kymmeniä ihmisiä kuoli Israelin öisissä iskuissa Gazaan – YK:n pääsihteeri vaatii väkivallan lopettamista

Israel teki yön aikana iskuja eri puolille Gazan kaistaa. Israelin asevoimien mukaan tarkat iskut kohdistuivat Hamasin jäseniin.

Kymmeniä ihmisiä on kuollut Israelin öisissä ilmaiskuissa Gazaan. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanavat CNN ja al-Jazeera.

Israel teki runsaita iskuja pohjoiseen Gazaan myöhään lauantaina. Mediatietojen mukaan kuolleita on toistakymmentä.

Al-Jazeeran mukaan iskuja tehtiin ainakin 30. Median kirjeenvaihtajien mukaan vastaavaa tahtia ilmaiskuissa ei ole viime päivinä nähty.

Israelin asevoimat kertoi kohdistaneensa "tarkat iskut" äärijärjestö Hamasin jäseniin. Isku tehtiin YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n rakennukseen, jossa Israelin asevoimien mukaan toimi tätä nykyä Hamasin komentokeskus.

Keskisessä Gazassa sijaitsevaan moskeijaan yöllä tehdyssä iskussa kuoli myös toistakymmentä ihmistä, kertovat CNN ja Haaretz. Israelin asevoimat kertoi tämänkin iskun kohdistuneen Hamasin komentokeskukseen.

Maanantaina tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun palestiinalainen äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin, surmasi yli tuhat ihmistä ja otti yli 200 panttivankia. Sitä seurasi Israelin hyökkäys Gazaan, jossa on kuollut liki 42 000 ihmistä.

Guterres: "On aika hiljentää aseet"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii lopettamaan väkivallan Gazassa sekä ilmaisee huolensa konfliktin leviämisestä Libanoniin. Samalla hän tuomitsee Hamasin ja vaatii Hamasin ottamien panttivankien välitöntä vapauttamista.

– Tämä on päivä, jolloin globaali yhteisö toistaa kovalla äänellä tuomitsevansa Hamasin kauhistuttavat teot, mukaan lukien panttivankien ottamisen, Guterres sanoi.

Guterres julkaisi lausuntonsa Hamasin hyökkäyksen vuosipäivän alla lauantai-iltana.

Hamasin 7. lokakuuta tekemässä hyökkäyksessä Israeliin kuoli noin 1 200 ihmistä. Lisäksi Hamas otti panttivangikseen 251 ihmistä, joista 97 on edelleen vankina Gazassa.

Israelin vastaiskuissa Gazan kaistalla on puolestaan kuollut liki 42 000 ihmistä. Luvut ovat Hamasin alaisesta Gazan terveysministeriöstä, ja ne ovat YK:n mukaan luotettavia.

Guterresin mukaan lokakuun 7. päivästä alkoi järkyttävä väkivalta ja verenvuodatus.

– On aika vapauttaa panttivangit. Aika hiljentää aseet. Aika lopettaa kärsimys, joka on vallannut alueen. On rauhan, kansainvälisen oikeuden ja oikeuden aika.

Lauantaina tuhannet ihmiset osoittivat mieltään eri puolilla maailmaa ja vaativat maanantain vuosipäivän alla tulitaukoa Gazaan sekä Libanoniin.

Lauantai 5.10.

23.07: Varmuutta Hizbollahin johtajaehdokkaana pidetyn Hashem Safieddinen kohtalosta ei ole saatu

Äärijärjestö Hizbollahin mahdollisena seuraavana johtajana pidetyn Hashem Safieddinen kohtalosta ei ole tullut vahvistettuja tietoja. Eräiden mediatietojen mukaan hän on ilmeisesti kuollut Israelin perjantaisessa iskussa eteläiseen Beirutiin.

Hizbollahin lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle, että yhteyttä ei ole saatu Safieddineen iskujen jälkeen. Lähteen mukaan ei tiedetä, oliko Safieddine alueella tai kuka saattoi olla siellä hänen kanssaan.

Toinen Hizbollahia lähellä oleva lähde sanoi niin ikään, ettei Safieddineen ole saatu yhteyttä. Myöskään Safieddinen olinpaikkaa ei tiedetä. Safieddine oli tämän lähteen mukaan Hizbollahin tiedustelupäällikön seurassa iskujen aikaan.

Uutistoimisto AFP:n tietoihin vastannut Hizbollah-järjestö sanoi lausunnossaan, ettei ole Hizbollahin lähteitä ja että järjestön näkökanta julkaistaan virallisissa lausunnoissa. Järjestö ei vahvistanut tai kiistänyt sitä, onko yhteys Safieddineen katkennut.

(STT – AFP)

21.58: Israelin presidentti: Iran on Israelille jatkuva uhka

Iran pysyy "jatkuvana uhkana" Israelille, sanoo Israelin presidentti Isaac Herzog lausunnossaan. Hänen mukaansa Israelissa eletään monessa mielessä viime vuoden lokakuun 7. päivän jälkimainingeissa.

Herzogin mukaan Iran ja sen sijaistoimijat ovat vihan sokaisemia ja päättäneet tuhota "ainoan juutalaisen kansallisvaltiomme".

Tiistaina Iran ampui Israelin armeijan mukaan Israeliin noin 200 ohjusta, mikä oli Iranin toinen suora hyökkäys Gazan ja Libanonin sotien aikana. Iranin mukaan hyökkäys oli kosto Israelin tekemästä iskusta, joka surmasi äärijärjestö Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin ja Iranin vallankumouskaartin komentajan Abbas Nilforushanin. Suurimman osan ohjuksista Israel torjui.

(STT – AFP)

Lue myös:

    Uusimmat