Hizbollah kertoo 20 jäsenensä kuolleen – MTV seuraa Libanonin tilannetta

Äärijärjestö Hizbollahin käytössä olleita radiopuhelimia räjähti Libanonissa keskiviikkona vain päivä tuhoisien hakulaiteräjähdysten jälkeen. MTV Uutiset seuraa tilannetta tässä artikkelissa.

  • Libanonin terveysministeriö: Keskiviikon iskuissa kuoli ainakin 20 ihmistä ja 450 ihmistä loukkaantui

  • Räjähdyksiä oli pääkaupunki Beirutin eteläisissä esikaupungeissa sekä Nabatiehin, Tyrén ja Saidan kaupungeissa Etelä-Libanonissa

  • Ainakin yhden räjähdyksen kerrotaan tapahtuneen lähellä Hizbollahin järjestämiä hautajaisia, jossa muisteltiin tiistain hakulaiteiskussa kuolleita

  • Tiistaina ainakin 12 ihmistä kuoli ja noin 2800 loukkaantui, kun useat hakulaitteet räjähtivät yhtäaikaisesti

11.00 Hizbollah kertoo 20 jäsenensä kuolleen

Libanonissa äärijärjestö Hizbollah sanoo 20 jäsenensä kuolleen. Järjestöä lähellä olevan lähteen mukaan jäsenet kuolivat eilisissä Hizbollahin käyttämien radiopuhelinten räjähdyksissä, joista järjestö on syyttänyt Israelia.

Hizbollah kertoi kuolonuhreista erillisillä ilmoituksilla, joissa heidän kuvailtiin kuolleen "Jerusalemin tiellä". Ilmaisu viittaa Israelin surmaamiin taistelijoihin. (STT)

8.40 Mitä Libanonin hakulaiteräjähdyksistä Lähi-idässä seuraa? 

Hakulaite- ja radiopuhelinräjähdyksissä Libanonissa voi olla kyse Israelin halusta palauttaa mainettaan tai avainhenkilöiden tappamisesta ennen mahdollista maahyökkäystä, toteaa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Huomenta Suomessa.

Teivainen pitää hyvin todennäköisenä, että tiistain ja keskiviikon Libanonin iskujen takana on Israel. Israel ei ole suoraan myöntänyt iskuja, mutta maan puolustusministeri totesi keskiviikkona, että sodan painopiste on siirtymässä pohjoiseen.

7.45: Japanilaisyhtiö: Lopetimme radiopuhelinten valmistuksen 10 vuotta sitten

Japanilaisyhtiö sanoo lopettaneensa Libanonissa räjähtäneiden radiopuhelinten valmistuksen 10 vuotta sitten. Yhtiö kertoo, että se valmisti kyseisiä radiopuhelinmalleja vuosina 2004–2014 ja niitä vietiin myös Lähi-itään. Sen jälkeen niitä ei ole toimitettu yhtiöstä eteenpäin.

Yhtiö ilmoitti myös, että kaikki sen valmistamat radiopuhelimet tehdään Japanissa Wakayaman prefektuurissa sijaitsevassa tehtaassa eikä ulkomailla. (STT)

Keskiviikko 18.9.

23.58: Libanonin keskiviikon räjähdyksissä kuollut ainakin 20 ihmistä

Libanonissa keskiviikkoina tapahtuneiden räjähdysten kuolonuhrien määrä on noussut kahteenkymmeneen, kertoo Libanonin terveysministeriö. (Reuters)

22.43: Hamas syyttää Israelia radiopuhelinten räjähdyksistä Libanonissa

Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas syyttää Israelin olevan Libanonissa keskiviikkona tapahtuneiden radiopuhelinten räjähdysten takana. Järjestö kertoo tuomitsevansa iskut.

Lausunnossaan Hamas syyttää Israelin aggression vaarantavan koko alueen turvallisuuden ja vakauden.

Libanonin terveysministeriön mukaan keskiviikon räjähdyksissä on kuollut ainakin 14 ihmistä. Lisäksi yli 450 ihmisen kerrotaan haavoittuneen. (STT)

20.50: Kuolleiden määrä noussut

Libanonin terveysministeriö kertoo, että räjähdyksissä on kuollut 14 ihmistä ja loukkaantunut ainakin 450.

19.58: Suomalaisia ei tiettävästi ole loukkaantunut Libanonissa

Tämän hetken tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut Libanonissa, jossa radiopuhelimia on räjähtänyt tänään.

Maassa on noin 50 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista ja 200 suomalaista Unifil-operaation rauhanturvaajaa. (STT)

19.50: YK:n turvallisuusneuvosto koolle Libanonin räjähdysten vuoksi

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina keskustelemaan Libanonissa eilen ja tänään tapahtuneista räjähdyksistä. Asiasta kertoo neuvoston puheenjohtajamaana tällä hetkellä toimiva Slovenia.

Perjantaille suunniteltua kokousta on pyytänyt Algeria. Algeria on turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsenmaa. (STT)

19.07: Libanonin ulkoministeri: "Enne laajemmasta konfliktista"

Libanonin kansallisen uutistoimiston mukaan Libanonin ulkoministeri Abdallah Bou Habib sanoo, että satojen hakulaitteiden tappava räjähdys voi olla enne laajemmasta konfliktista Lähi-idässä.

Ulkoministeri varoitti tapauksen vakavuudesta. 

19.05 Iran tuomitsee iskut

Iran kertoo tuomitsevansa Libanonissa tiistaina ja keskiviikkona tehdyt iskut. Asiasta kertoo hallituksen tiedottaja Fatemeh Mohajerani keskiviikkona viestipalvelu X:ssä.

Hamasin korkea-arvoinen virkamies Izzat al-Rasheq on syyttänyt Israelin hallitusta hyökkäyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat