Israel kertoo aloittaneensa "rajatun maaoperaation" Libanoniin

Israelin asevoimat kertoi aloittaneensa rajatuksi ja tarkasti kohdennetuksi kuvaillun maaoperaation Iranin tukeman äärijärjestö Hizbollahin kohteisiin Etelä-Libanonissa Israelin rajan lähellä.

Asevoimien mukaan poliittisen hyväksynnän saaneen operaation iskut kohdistuvat lähellä rajaa olevissa kylissä sijaitseviin kohteisiin, jotka muodostavat välittömän uhan Pohjois-Israelin yhteisöille.

Maajoukkojen tukena on tykistö- ja ilmatukea, asevoimat kertoo.

– Israelin asevoimien operaation taustalla on pääesikunnan ja pohjoisen maanpuolustusalueen järjestelmällinen suunnitelma, jota sotilaat ovat harjoitelleet ja johon he ovat valmistautuneet viime kuukausien aikana, asevoimat kertoi tiistain vastaisena yönä julkaisemassaan tiedotteessa.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin haastattelemien israelilaisviranomaislähteiden mukaan alkaneeseen maaoperaation toteuttamiseen osallistuu pieni määrä erikoisjoukkoja.

Lehden mukaan operaatio saattaa kuitenkin kasvaa laajemmaksikin maahyökkäykseksi, sillä viime päivinä Israelin asevoimat on sijoittanut Pohjois-Israeliin tuhansittain lisäjoukkoja.

Israelilaismediat Haaretz, Jerusalem Post ja Ynet kertoivat aiemmin maan turvallisuuskabinetin hyväksyneen maanantai-illan kokouksessaan Libanonin operaation seuraavan vaiheen.

NYT: Erikoisjoukkojen iskuja hyökkäyksen valmisteluun

New York Times kertoi aiemmin, että israelilaiset ja länsimaiset viranomaiset ovat nimettöminä kertoneet Israelin erikoisjoukkojen tehneen jo viime päivienkin aikana iskuja Libanonin puolella Hizbollahin kohteisiin. 

Lähteiden mukaan iskujen tarkoituksena oli ollut kerätä tiedustelutietoa ja valmistautua mahdolliseen laajempaan maahyökkäykseen. Israelin asevoimat ei suostunut kommentoimaan lehdelle tietoja operaatioihin liittyen.

Maanantaina Israelin asevoimat sulki osan Libanonin-vastaisesta rajasta ja julisti sen sotilasalueeksi.

AFP:lle puhuneen libanonilaisen sotilaslähteen mukaan Libanonin armeija oli alkanut sijoitella ja ryhmitellä uudelleen joukkojaan kauemmaksi Israelin rajalta.

Lähes sata kuoli maanantaina

Israel on noin viikon ajan pommittanut voimalla Hizbollahin kohteita Libanonin itä- ja eteläosissa sekä Beirutissa. Libanonin terveysministeriön mukaan maanantaina Israelin iskuissa oli kuollut yhteensä 95 ihmistä ja loukkaantunut toistasataa.

Libanonin mukaan Israelin iskuissa ympäri maata on kuollut tähän mennessä yli tuhat ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan jo 100  000 libanonilaista ja syyrialaista on paennut Libanonista Syyriaan Israelin ilmaiskujen jatkuessa.

Jälleen iskuja Etelä-Beirutiin

Israelin asevoimat teki jälleen iskuja Beirutin eteläpuolella sijaitsevaan Dahiehin esikaupunkiin Libanonissa tiistain vastaisena yönä.

Asiasta kertovat muun muassa noin puoliltaöin Suomen aikaa ilmaiskut havainneet yhdysvaltalaislehti New York Timesin ja uutistoimisto AFP:n Libanonin-kirjeenvaihtajat.

Iskujen jälkeen libanonilaiset turvallisuuslähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että Beirutin eteläosiin kohdistui ainakin kuusi iskua.

Israelin asevoimat oli kehottanut asuinalueen asukkaita evakuoitumaan tiettyjen rakennusten läheltä suunnittelemiensa iskujen alta. Asevoimien mukaan rakennukset ovat olleet Hizbollahin käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat