Pariisissa solmittu uusi ilmastosopimus tuo mahdollisuuksia myös Suomelle. Puhtaan teknologian yrityksille avautuvat valtavat vientimarkkinat ja luvassa on kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja, jos mahdollisuudet osataan hyödyntää.
2:22
– Cleantech - ratkaisujen kysyntä kiihtyy nopeammin kuin aiemmin arvioitiin. Nykyisestä reilusta 400 miljardista 6 000 miljardiin kasvava markkina voidaan saavuttaa jo vuonna 2030. Suomalaiset pääsevät mukaan luomalla ensin ratkaisuja kotimarkkinoille, sanoo Sitran johtava asiantuntija Tiina Kähö.
Suomella on tarjota ratkaisuja esimerkiksi älykkäisiin liikennejärjestelmiin, jäte- ja vesihuoltoon ja energiatehokkuuteen. Luvassa on vähintään kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja jo lähivuosina.
– Jos me ollaan taitavia, uskon, että uusia työpaikkoja tulee. Kyllä tässä on selvät vientimahdollisuudet. Lisäksi perusteollisuus, joka on kärsinyt kilpailukykyhaittaa, niin sen suhteellinen asemahan paranee, pohtii professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.
"Nyt on kiire" -nopeita toimia tarvitaan
Mahdollisuudet voidaan kuitenkin myös menettää, ellei toimita nopeasti.
– Nyt on kiire. Maailman isot kaupungit tarvitsevat valtavasti infrastruktuuriratkaisuja, joita Suomella on tarjota. Valtio ja yritykset voisivat pikaisesti laittaa hynttyyt yhteen ja lähteä myymään näitä maailmalle, sanoo Tiina Kähö.
– Tässä kannattaisi hallituksen irrottaa jonkin verran kärkihankkeen rahoja tähän cleantech-sektorin ja viennin edistämiseen. Se olisi mielestäni paras keino. Erityisesti pienet yritykset tarvitsevat julkisen vallan apua. Nyt jos koskaan meidän pitäisi valjastaa meidän kaupalliset lähetystöt ja suurlähettiläät siihen toimintaan, joka edistäisi yritysten menoa maailman markkinoille, esittää Ollikainen.
2:03
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) ei suoraan lupaa uusia toimia vaan sanoo, että tähän on varauduttu jo hallitusohjelmassa.
– Hallitus on kaukaa viisas ja varautunut jo hallitusneuvotteluissa. Meillä on strateginen tavoite olla puhtaiden ratkaisujen kärkimaa. Kärkihankkeena se, että tutkimus- ja kehityspanoksia suunnataan tälle saralle eli valtiovalta tekee voitavansa ja yritysten kannattaa painaa laukaisunappia.