Kohtalonhetket käsillä: Suomeen suunnitellulla 260 miljardin jättipotilla on jo kiire

Suomeen on Elinkeinoelämän keskusliiton tilastojen mukaan suunnitteilla yli 260 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointeja. Päätöksiä hankkeiden käynnistämisestä pitäisi tulla tämän vuoden aikana, jotta moni niistä toteutuisi.

Suomen talouskehitykselle merkittäviin vihreän siirtymän investointeihin kuuluu muun muassa vetyteollisuutta, aurinko- ja tuulivoimaa sekä bioenergiaa.

Suomen yskivän talouden myllyt voisivat saada kaivattua vauhtia näistä investoinneista, jos niitä toteutuu runsaasti.

Ilmastoystävällisen ja edullisen sähköntuotannon ansiosta Suomi on houkutteleva kohde, mutta nyt jännitetään, kuinka moni suunnitelluista energiahankkeista lopulta toteutuu.

– Jos ei käytännössä nähdä uusia investointipäätöksiä seuraavan 6-9 kuukauden aikana, niin riski kasvaa siitä, että investointiaalto siirtyy eteenpäin. Joka tapauksessa suuri osa investoinneista toteutuisi vasta vuosikymmenen lopulla. Jos ei nähdä pian päätöksiä, kasvaa riski, ettei niitä saada lainkaan, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janne Peljo.

Helen investoi miljardin

Osa suunnitelmista jää joka tapauksessa toteutumatta kannattamattomina, mutta energia-alalla on uskoa suuren investointiaallon rantautumiseen.

Esimerkiksi Helen investoi tuulivoimaan, sähkö- ja lämpövarastoihin sekä vetyyn. 

– Iso aalto toteutuu. Helen Oy investoi jo yksin miljardin. Jos mietitään, miten Suomeen saadaan kymmenien tai satojen miljardien investointeja, pitää sanoittaa paremmin, mikä on Suomen kilpailuetu, kertoo Helen Oy:n toimitusjohtaja Olli Sirkka.

– Eli mielestäni sellainen teollisuus, joka hyötyy uusiutuvasta, vaihtelevasta energia, siihen voidaan tarjota kilpailuetua. Siihen on Suomena satsattava, Sirkka jatkaa

Suunnitelmat ovat olleet kasvussa

Vihreää teollisuutta voisi syntyä esimerkiksi vihreän vedyn tuotantoon, mutta kilpailu investoinneista on eri maiden välillä veristä.

Suuremmat ja rikkaammat maat jakavat jopa tukia investoinneille, mutta Suomella ei ole tukiin juuri nyt varaa.

Hallitus päätti kehysriihessä luoda sen sijaan verohuojennuksen toteutuville investoinneille.

Suomi on ainakin vielä hyvissä asemissa.

– Jos katsotaan EK:n keräämää dataa, viime vuoden aikana tuli 90 miljardin euron edestä uusia investointeja vireille. Niissä on 30 prosentin kasvu aikeisempaan vuoteen, EK:n Peljo kertoo.

Investointipäätöksiä odotetaan tulevan varsinkin sitten, kun korkotaso näillä näkymin laskee tämän vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat