Moni suomalainen vuorotyötä tekevä harkitsee alan vaihtamista. Tänään julkaistun kyselyn mukaan joka toinen vuorotyöläisistä aikoo irtisanoutua nykyisestä työstään seuraavien kahden vuoden aikana.
Työvoimahallinnan järjestelmiä valmistavan Quinyx-yhtiön tekemän kansainvälisen kyselyn mukaan vuorotyöstä halutaan pois kaikissa Pohjoismaissa.
Suomessa noin joka toinen vuorotyöläinen aikoo lähteä alalta, Ruotsissa ja Norjassa vielä useampi.
Tämä siitäkin huolimatta, että lähes 70 prosenttia suomalaisista vastaajista koki, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa omiin työvuoroihinsa.
Vielä useampi suomalainen vastaaja koki, että työnantaja kuuntelee heitä.
Ongelmana suomalaiset vuorotyöläiset pitivät kuitenkin muun muassa palkkakehitystä; vain 45 prosenttia vastaajista oli saanut palkankorotuksen viimeisen vuoden aikana.
8:03
"Koko työelämä on suuressa murroksessa"
Kyselyn tehneen Quinyxin perustaja ja toimitusjohtaja Erik Fjellborg näkee vastauksissa työelämän muutoksen, joka koskettaa myös vuorotyöpainotteista hoitoalaa.
– Mielestäni tulokset kertovat siitä, että koko työelämä on tällä hetkellä suuressa murroksessa. On varauduttava siihen, että lähivuosina eri aloilla henkilöstön vaihtuvuus on ennätyskorkea. En valitettavasti ole yllättänyt, että palkat ja palkankorotusten puute korostuivat tutkimuksessa näin vahvasti, Fjellborg arvioi.
Kyselyn mukaan tärkeimmät motivaatiotekijät jäädä nykyiseen tehtävään olisivat paremman palkan lisäksi positiivinen palaute ja vähemmän stressaava työympäristö.
Vuorotyökyselyyn haastateltiin alkuvuonna yhteensä 9 300 vuorotyöläistä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pohjoismassa vastaajia oli vajaat 3 000 ja Suomessa noin 600.
MTV:n Uutisaamussa keskustellaan kello 8.15 siitä, miten moni suomalainen suunnittelee työpaikan vaihtamista. Vieraana on Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen.