Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen kyselyyn vastanneista huoltajista 10 prosenttia arvioi lapsensa joutuneen jatkuvasti tai toistuvasti kiusatuksi varhaiskasvatuksessa.
Huoltajien osallisuutta varhaiskasvatuksen kiusaamisen vastaisessa työssä tulisi lisätä, arvioi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi).
Karvin arvioinnin tulokset perustuvat kyselyvastauksiin varhaiskasvatuksen toimipaikkojen johtajilta, henkilöstöltä sekä lasten huoltajilta.
Johtajien ja henkilöstön mukaan varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri tukee kiusaamisen vastaista työtä ja kiusaamisen vastainen työ lapsiryhmissä toteutuu hyvin. Kiusaamisen vastaista toimintatavoista sopiminen on toteutunut johtajien ja henkilöstön mukaan hyvin.
Toimintatapojen seuraamista ei johtajien ja henkilöstön mukaan tehty kuitenkaan riittävän säännöllisesti, ja henkilöstöresursseissa koettiin olevan puutteita.
Huoltajista kymmenen prosenttia arvioi lapsensa joutuneen jatkuvasti ja toistuvasti kiusatuksi varhaiskasvatuksessa.
Huoltajat haluavat osallistua enemmän
Osa kyselyyn vastanneista huoltajista koki, että he eivät päässeet osallistumaan riittävästi varhaiskasvatuksen kiusaamisen vastaisen työn suunnitteluun ja arviointiin. Huoltajista noin puolet kertoi haluavansa osallistua enemmän kiusaamisen vastaisen työn kehittämiseen.
Karvin arviointiasiantuntija Sivi Harkoman mukaan henkilöstön ja huoltajien yhteistyössä on tärkeää, että huoltajat ovat tietoisia kiusaamisen vastaisista käytännöistä ja lasten välisistä kiusaamistilanteista.
– Näin huoltajat voivat tukea lapsensa kaverisuhteita ja vahvistaa lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitoja myös kotona, Harkoma sanoo Karvin tiedotteessa.
Karvin tiedotteen mukaan kiusaamisen vastaista työtä tulisikin tehdä entistä vahvemmin osana perheiden ja henkilöstön yhteisöllistä toimintakulttuuria, jotta lapsen kokemus voidaan aidosti tavoittaa.
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus arvioi kiusaamisen vastaista toimintaa varhaiskasvatuksessa vuosina 2023–2024.
Arvioinnin tarkoituksena oli muun muassa tuottaa tietoa kiusaamisen vastaisen toiminnan toteutumisesta. Kiusaamisen vastaiseen toimintaan kuului arvioinnissa ennaltaehkäisy, puuttuminen ja jälkihoito.