Tuore arviointi: Oppilaiden tuen tarpeet kasvaneet

Kolmasosa opettajista on joutunut madaltamaan kaikkien oppilaiden oppimistavoitteita.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tuoreen arvioinnin mukaan oppilaiden tuen tarpeet ovat kasvaneet.

Arviointi perustuu sivistystoimenjohtajien, rehtoreiden, opettajien sekä koulunkäynninohjaajien kyselyvastauksiin. Karvi arvioi eriyttämisen ja joustavien opetusjärjestelyjen toimivuutta perusopetuksessa vuosina 2022–2024.

Arvioinnin mukaan opettajilla oli tukea tarvitsevia oppilaita opetusryhmissään enemmän kuin tukea oli mahdollista antaa. Mitä vaativampia tarpeet olivat, sitä heikommin oppimista ja koulunkäyntiä pystyttiin tukemaan.

Alle puolet pystyi vastaamaan tukeen

Karvin tiedotteen mukaan oppimisen ja koulunkäynnin tuki jaetaan kolmeen tasoon: yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen.

Vain kaksi viidesosaa opettajista koki pystyvänsä hyvin tukemaan tehostettua tukea tarvitsevia oppilaita. Erityisen tuen tarpeeseen pystyi hyvin vastaamaan kolmannes opettajista.

Lisäksi noin 40 prosenttia opettajista koki, ettei nykyisillä käytänteillä ja järjestelyillä onnistuta tukemaan riittävästi oppilaan opinnoissa suoriutumista tai ehkäisemään oppilaan tuen tarpeen muuttumista pysyväksi.

Näitä käytänteitä ovat esimerkiksi tukiopetus, oppilaiden ryhmittely ja laaja-alainen erityisopetus.

Yhdenvertaisuus ei toteudu

Karvin arvioinnin mukaan noin kolmannes opettajista oli joutunut madaltamaan opetusryhmän kaikkien oppilaiden oppimistavoitteita, jotta perusasiat onnistuttiin opettamaan kaikille.

Aineenopettajat kertoivat luokan- ja erityisopettajia useammin joutuneensa madaltamaan oppimistavoitteita.

Kaikkiaan oppilaiden oikeus tukeen ja yhdenvertaisuuteen näyttäytyi vastauksissa riittämättömänä.

Lue myös:

    Uusimmat