Kyynelkaasua, polttopulloja ja opposition ulosmarsseja – poliittinen kriisi varjostaa Albanian EU-jäsenyyshaaveita

AOP Albania protestit
Opposition kannattajat vaativat pääministeri Edi Raman eroa ja ennenaikaisia vaaleja.Malton Dibra
Julkaistu 01.06.2019 15:20

MTV UUTISET – STT

Viime kuukausina kärjistynyt poliittinen kriisi uhkaa vaarantaa Albanian EU-jäsenyyshaaveet. Pääministerin ja hallituksen eroa vaativat opposition mielenosoitukset ovat jatkuneet helmikuusta lähtien, ja osa niistä on yltynyt väkivaltaisiksi.

EU:n odotetaan lähiviikkoina päättävän, aloittaako se jäsenyysneuvottelut Euroopan köyhimpiin kuuluvan maan kanssa. Albanian polku kohti jäsenyyttä ei ole ollut mutkaton tähänkään asti.

EU on vaatinut maata muun muassa kitkemään korruptiota, puuttumaan kovalla kädellä järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekä vahvistamaan oikeusvaltiorakenteitaan.

Tuorein poliittinen kriisi monimutkaistaa tilannetta entisestään. Se sai alkunsa, kun oppositiopoliitikot helmikuussa marssivat ulos Albanian parlamentista. He vaativat sosialistipääministeri Edi Raman eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Albanian pääoppositiopuolue, keskustaoikeistolainen demokraattinen puolue syyttää Ramaa ja tämän hallitusta korruptiosta ja yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Opposition mukaan hallitus on huume- ja ihmiskauppiaiden talutusnuorassa.

Syyttävät toisiaan EU-jäsenyyden sabotoimisesta

Helmikuusta lähtien oppositio on osoittanut mieltään pääkaupungissa Tiranassa viikoittain. Osa protesteista on muuttunut väkivaltaisiksi, kun poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen.

Mielenosoittajat ovat muun muassa heitelleet kiviä ja polttopulloja sekä yrittäneet tunkeutua hallintorakennuksiin. Poliisi on puolestaan käyttänyt vesitykkejä ja kyynelkaasua väkijoukkoja vastaan.

Ulkovallat ovat varoittaneet, että väkivaltaisuuksien on loputtava, jos Albania mielii EU:n jäseneksi.

–  Väkivaltaisuudet heikentävät demokraattisia uudistuksia sekä Albanian mainetta. Poliittiset erimielisyydet voidaan ratkaista vain vuoropuhelulla, Ranskan Tiranan-suurlähetystö tviittasi toukokuussa.

EU:hun pyrkiminen on yksi harvoista asioista, joista sosialistit ja demokraatit ovat samanmielisiä. Viime kuukausina puolueet ovat syytelleet toisiaan jäsenyyshankkeen sabotoimisesta.

Oppositio on myös kyseenalaistanut vuoden 2017 vaalien lopputuloksen ja syyttänyt sosialisteja vaalivilpistä. Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan vaalit kuitenkin sujuivat enimmäkseen hyvin.

Pääministerin päälle kananmunia ja mustetta

Albania haki EU-jäsenyyttä 10 vuotta sitten 

–  Euroopan köyhimpiin maihin kuuluva Albania jätti EU-jäsenyyshakemuksen vuonna 2009. Hakijamaastatuksen se sai vuonna 2014.

–  Viime vuonna EU sanoi, että haluaa Albanialta vielä lisänäyttöjä ennen kuin jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta voidaan päättää.

–  Unionin mukaan erityisiä haasteita Albanialle ovat hallinnon ja oikeusvaltiorakenteiden kehittäminen sekä ihmis- ja huumekaupan ja korruption kitkeminen.

–  Samaan aikaan harkinnassa on myös Pohjois-Makedonian jäsenyys. Se jätti jäsenyyshakemuksensa jo vuonna 2004.

Poliittinen kuohunta, boikotit tai mielenosoitukset eivät ole Albaniassa mitään uutta. Viimeksi oppositio marssi ulos parlamentista viime vuonna. Sillä kertaa boikotti kesti puolisen vuotta.

Kun oppositioedustajat palasivat parlamenttiin viime joulukuussa, yksi heistä heitti pääministeriä kananmunilla. Helmikuussa hieman ennen uutta ulosmarssia toinen oppositioedustaja roiskutti mustetta pääministerin päälle.

EU:n Albania-lähettilään Luigi Sorecan mukaan nykyinen poliittinen tilanne on yksi tekijä, jonka EU-maat ottavat huomioon Albaniaan arvioidessaan.

–  Kompromissien kulttuuri ei välttämättä ole tyypillistä Albanialle. Mutta tässä tilanteessa kaikkien osapuolten pitäisi yhdistyä tavoittelemaan EU-integraatiota, Soreca sanoi.

Monet albanialaiset ovat tympääntyneet poliitikkojen jatkuvaan riitelyyn.

–  Samat näyttelijät esittävät aina samoja kohtauksia. Olemme kyllästyneitä tähän sirkukseen, sanoi Tiranassa asuva 49-vuotias Vera Bala.

Tuoreimmat aiheesta

EU