Paraneeko krapula, jos pään upottaa jääveteen? Lääkäri kertoo, miksi se voi helpottaa oloa

Onko krapulan estoon taikalääkettä vai onko ainut ratkaisu juoda vähemmän? Erikoislääkäri Kaarlo Simojoki arvioi darran välttämiseen käytettyjen pillereiden tehon 3:40
KATSO MYÖS: Onko krapulan estoon taikalääkettä? Lääkäri vastaa.

Jäävesi laukaisee kehossa erilaisia ketjureaktioita, jotka voivat helpottaa krapulan oireita.

Vaikka kuinka uskot tietäväsi paremmin, satunnaiset ylilyönnit – tai yli kolmekymppisenä myös pelkkä viinilasin nuuhkaisu – saattaa johtaa kammottavaan kohmeloon seuraavana päivänä. 

Vaikka krapula onkin kehon keino muistuttaa meitä liiallisen juomisen haitoista, moni haluaa siitä kuitenkin eroon mahdollisimman pikaisesti.

Jos sinusta välillä tuntuu siltä, että haluaisit krapulassa sukeltaa jäiseen veteen helpottaaksesi oloasi, saatat olla jopa täysin oikeilla jäljillä, kirjoittaa Metro.

Jäävesi karkotti huonon olon

TikTok-käyttäjä @ashyizzlen mukaan paras asia, millä voit helpottaa oloasi krapulassa, on kastaa pääsi kulholliseen jääkylmää vettä.

Ashley neuvoo videollaan pitämään kasvoja vedessä niin kauan, että olo alkaa helpottaa. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tämä tuntuu uskomattomalta, nainen toteaa kastettuaan päänsä veteen toiseen kertaan.

Ashleyn mukaan hän tunsi olonsa täysin heränneeksi ja skarpiksi ja jopa hänen ihohuokosensa olivat pienentyneet, eikä huonosta olosta ollut tietoakaan.

Mutta onko jääveden krapulaa helpottavalle vaikutukselle jotakin tieteellistä selitystä?

Kasvojen upottaminen veteen laukaisee krapulaa helpottavan refleksin

Dr Fox Online Pharmacyn lääkäri Deborah Lee kommentoi Metrolle, että jääveden helpottavassa vaikutuksessa on itse asiassa jopa perää. Kyseessä on sukeltajan refleksiksi kutsuttu ilmiö.

– Kun sinulla on krapula, koet erilaisia epämiellyttäviä oireita, kuten päänsärkyä, janon tunnetta, pahaa oloa, huimausta, heikotusta, väsymystä, lisääntynyttä hikoilua ja arkuutta kirkkaille valoille, Lee listaa.

Nämä oireet johtuvat Leen mukaan asetaldehydin – alkoholin pääasiallisen hajoamistuotteen – myrkyllisestä vaikutuksesta sekä alkoholin vaikutuksista kehoon, joihin kuuluu lisääntynyt virtsaamisen tarve ja kehon kuivuminen.

Kuivuminen taas johtaa kohonneeseen sykkeeseen ja alhaiseen verenpaineeseen.

– Kasvojen upottaminen jääveteen helpottaa krapulaa, koska se laukaisee sukeltajan refleksin. Kun sukeltajat sukeltavat veden alla, ihon kylmäreseptorit aktivoivat kolmoishermon – aivohermon, joka huolehtii kasvojen ihosta, Lee kertoo.

Tämä refleksi johtaa lopulta sykkeen hidastumiseen sekä ihon verisuonten supistumiseen kylmällä alueella.

Ei suositella käyttämään liiallisissa määrin

Toinen syy sille, miksi jäävesi saattaa helpottaa krapulaista oloa, on Leen mukaan vagushermon aktivoituminen.

Vagushermo eli kiertäjähermo lähtee useilla juurilla ydinjatkeesta ja on nielun, kurkunpään, rintaontelon elinten, maksan, munuaisten, mahalaukun ja suoliston pääosan parasympaattinen hermo sekä pieneltä osalta myös aivokalvojen, korvakäytävän ja korvalehden tuntohermo, kertoo Terveyskirjasto.

Kiertäjähermo ohjaa myös monia kehon toimintoja, kuten ruoansulatusta, sykettä sekä immuunivastetta.

Leen mukaan kiertäjähermon stimulointi voi helpottaa myös muita krapulan oireita nostamalla verensokeria ja vähentämällä hikoilua.

Tohtori Lee kuitenkin varoittaa ihmisiä käyttämästä jäätekniikkaa liikaa, eikä se ole suositeltavaa ylipäätään, jos on esimerkiksi sydänsairaus.

Katso myös: Lääkäri kertoo, mitkä tekijät krapulan kestoon vaikuttavat

Lue myös:

    Uusimmat