Nämä ovat lääkkeiden yleisimmät haittavaikutukset

Haittavaikutuksia voi tulla mistä tahansa lääkkeestä. Ylilääkäri kertoo, mihin esimerkiksi tulehduskipu- ja kolesterolilääkkeiden käyttäjien kannattaa varautua.

– Kaikilla lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia. Jos väitetään, että lääkkeellä, jolla on tehoa, ei niitä muka voisi olla, puhutaan palturia, ylilääkäri Annikka Kalliokoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo.

Kalliokoski huomauttaa, että yleensä lääkehoidot silti sujuvat hyvin.

– Kaiken kaikkiaan lääkkeistä on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa. Joka ikinen potilas ei saa kaikista lääkkeistä haittoja.

Kalliokoski suosittelee lukemaan lääkkeen pakkausselosteen ja selvittämään, minkälaisella ihmisellä riski vakaviin haittoihin on suuri.

– Haittavaikutusten listaa ei silti kannata pelästyä. Siinä mainitaan sellaisetkin ongelmat, joita ilmenee ehkä yhdellä miljoonasta käyttäjästä.

– Kaikkein tavallisimpia haittoja lähes lääkkeestä riippumatta ovat pyörrytys, huimaus, pahoinvointi ja iho-oireet.

Tulehduskipulääkkeet reseptittömien kärjessä

Kalliokoski sanoo, ettei lääkkeitä voi asettaa "vaarallisuusjärjestykseen".

– Kaikkein todennäköisimmin haittavaikutuksia saa lääkkeistä, joita käytetään vakavien sairauksien hoitoon. Tällaisiin kuuluvat esimerkiksi syöpälääkkeet.

Ilman reseptiä apteekista ostettavista lääkkeistä eniten haittoja aiheuttavat tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni.

– Parasetamoli ei ole tulehduskipu- vaan kipulääke. Molemmilla on haittoja, mutta erityylisiä, Kalliokoski sanoo.

– Parasetamoli voi liian isoina annoksina aiheuttaa maksahaittoja. Tulehduskipulääkkeiden tyypillisimpiä haittoja puolestaan ovat närästys, ylävatsakipu, pahoinvointi ja ripuli. Myös iho-oireita saattaa tulla.

Kolesterolilääkkeistä lihassärkyä

Kalliokoski kertoo, että tulehduskipulääkkeiden käytöllä voi olla myös vakavampia seurauksia.

– Suolistoon saattaa tulla verenvuoto. Tämä johtuu siitä, että tulehduskipulääkkeet heikentävät mahan limakalvon suojamekanismia. Lisäksi ne estävät verihiutaleiden toimintaa ja vaikuttavat siten veren hyytymiseen.

– Itse sain kerran tavallista enemmän ibuprofeenia käytettyäni mustelmia molempiin kämmeniin, kun taputin zumba-tunnilla käsiä reippaasti yhteen.

Kalliokoski sanoo, että ongelmia voi tulla yhtä lailla itsehoitovalmisteista kuin reseptilääkkeistä. Tietyistä haitoista lääkärin pitää varoittaa etukäteen.

– Esimerkiksi kolesterolilääkkeet, joita yli puoli miljoonaa suomalaista syö, aiheuttavat aika tavallisesti lihassärkyä. Se voi vaikeuttaa liikkumista. Jos tällaisia vaikutuksia ilmenee, lääkäri määrää lihasten kunnosta kertovan verikokeen ja tarkistaa lääkeannoksen.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat