Lääkäri: Tartuntoja paljon tilastoja enemmän – punkkibusseihin jonotetaan

Punkkibussi, punkki, punkkirokotus, rokotus
Julkaistu 08.06.2015 20:37

MTV UUTISET – Krista Rastamo

Punkkirokotusten suosio on lisääntynyt viime vuosina hurjasti punkkien ja niiden levittämien tautien levitessä yhä uusille alueille. Tämä näkyy myös rokotuksia tarjoavien kiertävien punkkibussien suosiossa.

Tänään iltapäivällä edes sateinen sää ja + 11 astetta eivät haitanneet Helsingin Arabiassa, missä rokotuksiin syntyi runsaastikin jonoa. 

– Meillä kävi ensimmäisten kahden tunnin aikana 40-50 ihmistä, laskee vastaava lääkäri Janne Castrén Saaristolääkärit Oy:n punkkibussista.

Saaristolääkäreiden punkkibussi alkaa kiertää jo varhain keväällä, mutta asiakasmäärät vilkastuvat vasta kesän kynnyksellä.

Punkkibussi, punkki, punkkirokotus, rokotusJanne Castrén.

– Ihmisiä on vaikea saada tulemaan ennen kuin ruoho kasvaa. Rokotukset kannattaisi kuitenkin ottaa jo keväällä, sillä vasta-aineet muodostuvat kahden viikon viiveellä rokotuksesta, Castrén sanoo.

Puutiaisaivokuumetta vastaan otettava rokotus on ensimmäisenä vuonna kaksivaiheinen. Ensimmäinen rokotus antaa noin 50 prosentin suojan ja toinen noin 97 prosentin suojan tautia vastaan. Minimiaika rokotusten välillä on kaksi viikkoa, ja täydellinen suoja muodostuu vasta kaksi viikkoa jälkimmäisen rokotuksen ottamisen jälkeen.

Punkkirorotus, rokotus, punkki, punkkibussiRokotus puutiaisaivokuumetta vastaan. Ei sattunut yhtään.

– Nyt viimeisten 2-3 viikon aikana on vilkastunut, alkukesä oli varsin hiljainen. Siihen vaikutti varmasti sää, ilmat ovat olleet viileät, mutta myös taloudellinen tilanne, ja päätöksen tekoa on viivytelty.

Rokotukset ovatkin kalliita. Aikuisilta se maksaa punkkibussissa 50 euroa ja lapsilta 45 euroa. Tehosterokotuksineen kaksilapsinen perhe maksaa niistä siis 480 euroa. Eniten rokotetta ottavat kuitenkin juuri perheet.

Punkki, punkkibussi, rokotus, punkkirokotus

– Lapsiperheet haluavat suojautua, se on trendi. Rokotukset haetaan kerralla koko porukalle. Se on myös kätevää, silloin kaikki ovat samassa aikataulussa, Castrén sanoo. 

Rokotuksen kävi tänään hakemassa myös helsinkiläisperhe, johon kuuluu 2,5 vuotias poika. 

– Kaikki otimme rokotuksen. Kesä tulee, ja mökki sijaitsee paikassa, jossa voi olla punkkeja. Otimme sen varmuuden vuoksi, kertoo perheen äiti. 

Tautitapaukset lisääntyneet selvästi

Kymmenen vuotta sitten perustetuissa Saaristolääkäreissä saadun kokemuksen perusteella Castrén kertoo, että tautitapaukset ovat lisääntyneet. Tämä ei kuitenkaan hänen mukaansa näy suuresti tilastoissa, koska tartunnat tunnistetaan entistä aiemmin. 

Punkki, punkkibussi, rokotus, punkkirokotus

– Ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi ja Lääkärit osaavat diagnosoida tartunnat varhaisemmin, jolloin borrelia hoituu hyvin antibiooteilla. Tällöin ei diagnooseja useinkaan varmisteta laboratoriotutkimuksin, jolloin borreliatapaukset eivät näissä tapauksissa päädy tilastoihin. Siksi tilastoissa ei ole nykyistä enempää tapauksia, vaikka oikeasti tartunnat ovat lisääntyneet.

Castrénin arvion mukaan borrelioositapauksia on noin 5000 vuodessa. Tästä laskien 200 000 suomalaista saa punkin pureman joka kesä. 

Milloin lääkäriin?

Borrelioosi ei tartu helposti, Saaristolääkäreiden Janne Castrén muistuttaa. Punkin pitää olla kiinnittynyt noin vuorokauden ennen kuin se voi tartuttaa ihmisen tai eläimen. 

– Siksi on tärkeää tehdä punkkitarkastus ei yhden vaan kaksi kertaa vuorokaudessa, erityisesti jos on perheessä koiria tai kissoja. 

Punkki, punkkibussi, rokotus, punkkirokotus

– Borreliatartunnan tunnistaa siitä, että punkin puremakohdan ympäristöön ilmestyy tyypillisesti kahden viikon sisällä ihomuutos. Lisäksi oireina saattaa olla nivelkipua, särkyä tai kuumeilua.  Lääkäriin on syytä mennä mahdollisimman nopeasti, mikäli näitää oireita esiintyy. 

Myös sellaisessa tapauksessa, jossa kesällä ei havaintoa punkista olekaan, mutta laajeneva ihomuutos ja yleisoireita ilmaantuu, on lääkäriin hyvä hakeutua.

– Punkin poikanen eli nymfi tulee kylläiseksi jo vuorokaudessa, jonka jälkeen se pudottautuu pois. Yliopistollisissa sairaaloissa noin 50 prosenttia vaikeisiin borrelioositapauksiin sairastuneista on sitä mieltä, että he eivät ole koskaan punkkia nähneetkään. Näissä asialla on todennäköisesti ollut nymfi. 

Puutiaisaivokuume sen sijaan on vaikeampi tapaus, ja siksi riskialueilla liikkuville suositellaankin suojautumista rokotteella.

Tartunnan saa Castrénin mukaan noin 50 ihmistä vuodessa. Asiantuntijat uskovat, että luku olisi paljon suurempi ilman lisääntyneitä rokotuksia.

Punkkibussi, punkki, punkkirokotus, rokotusAntti Myllynen odottaa vuoroaan punkkirokotukseen.

– Aikaisemmin sitä pidettiin vain rannikkoalueiden vitsauksena, mutta nykyisin mukana on paljon uusia alueita kuten sisämaan järvialueet ja pääkaupunkiseutu. Saisi laittaa nollat perään, jos ei olisi niin paljon rokotuksia. 

Puutiaisaivokuume myös tarttuu paljon borrelioosia helpommin, sillä aivokuumevirus siirtyy ihmiseen punkin sylkirauhasesta jo minuutin kuluessa puremasta.  

Punkkibussilla asioi myös Antti Myllynen, joka otti nyt ensimmäisen rokotteensa.

– Perheellä on kesämökki riskialueella. Päätin ottaa rokotteen nyt, kun siitä on niin paljon julkisuudessa puhuttu. Pari vuotta sitten asia ei ollut ollenkaan näin paljon esillä. Katsoin vielä kartasta, ja esimerkiksi Espoo näytti olevan uusia tautitapausalueita, Myllynen toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa